TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Goudhurst is een uniek plaatsje in Kent, met een romaans kerkje en een verrukkelijk kerkhof errond, een rist historische huizen, een Thais restaurant en een heel bijzondere Rolls-Royce-garage. Het piepkleine dorpje baadt in de groene natuur van de Weald, met zijn glooiende hellingen, schapen en uitzonderlijke woningen. Even buiten het dorp brengen we de nacht door in Mount House, een negentiende-eeuws farmhouse waar David en Margaret Sargent achttien jaar geleden neerstreken. David werkte jarenlang in de City en vond in zijn nieuwe omgeving niet alleen rust maar ook een nieuwe roeping: hij wierp zich enthousiast op het werk in de tuin. Toch vlotte het aanvankelijk allemaal niet zo best en toen de grote stormen van 1987 hele bomen ontwortelden en de tuin naar de verdoemenis hielpen, zat het echtpaar met de handen in het haar. Uiteindelijk begrepen ze dat de natuur hun een handje had toegestoken om zonder schuldgevoel van nul te herbeginnen.

Wie er ’s avonds aankomt, treft de plek meteen in de juiste sfeer. Het huis oogt niet uitzonderlijk en is half uit baksteen, half uit hangende pannen opgetrokken. Maar de krans van groen, de vijver in de voortuin en de omringende flora zorgen voor een prachtig kader. Vier jaar geleden ging David voortijdig met pensioen en tekende voor zichzelf een nieuwe uitdaging uit. Het werden twee gastenkamers op de eerste verdieping die zonder meer knus en gezellig zijn uitgevallen. We nemen de kleinste, waarvan de badkamer ernaast op de gang ligt en waar zich ook een kleine bibliotheek bevindt met allemaal tuinboeken. Naast het dubbel bed rust een bescheiden werkje: Reflections on Country Life, een verzameling teksten verlucht met afdrukken van schilderijen die zich in de Londense Tate Gallery bevinden.

De tuin is in volle opmars. David heeft net een rechthoekig geheel uit baksteen gemetseld waarop de serre werd neergezet, en ook rond de moestuin komt een muurtje. We herkennen euforbia, clematis en rododendrons, appelbomen op de achtergrond. In de tuin bevindt zich ook nog een heuse ast.

Het ontbijt wordt geserveerd in de voorkamer, die bepaald niet minimalistisch uitvalt met het acajou Victoriaans meubilair, de piano en het behangpapier met druk bloemmotief. Overigens hangt het hele huis vol etsen, politieke cartoons en schilderijtjes. De ontbijtkamer biedt niet alleen uitzicht op het groen, we eten er uit Villeroy&Boch-servies en het ontbijt is zoals men het in traditioneel Engeland verwacht: volledig en niet eens zwaar op de maag. De toasts worden door de gastheer op het Aga-fornuis geroosterd.

Mount House telt twee kamers die verhuurd worden aan 55 pond, ontbijten inbegrepen.

Mount House, Ranters Lane, Goudhurst, Kent TN17 IHN, Groot-Brittannië, 00 44 1580 211 230, davidmargaretsargent@compuserve.com, gesloten van oktober tot maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content