Ligging : in een rustige, groene buitenwijk | Sfeer : zeer brits | Reistijd : anderhalf uur vliegen met Brussels Airlines, een kwartiertje taxi. Met ryanair een extra drie kwartier sporen vanuit prestwick | Prijzen : ZEER REDELIJK VOOR HET VERENIGD KONINKRIJKVandaag overnachten we in een zeer groene buitenwijk van Glasgows West End, bij Douglas en Rosemary. Dowan Hill is een alleraardigste, heuvelachtige parochie met slingerende paadjes en dure huizen met voortuintjes uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Kirklee Hotel baadt in het groen en de bloemen en krijgt sinds jaren een eervolle vermelding vanwege de lokale tuinvereniging. Achter het glas-in-lood van de voordeur ligt een overweldigende entree in rood-en-groene tartan waarmee zowel de vloer als de trap zijn bedekt. Als het oog na al dat visuele geweld wat tot rust is gekomen, ontdekt de bezoeker tegen de muren talrijke etsen en schilderijen van hoge kwaliteit.

“Omdat we niet graag in dienst van anderen werkten, gingen we twaalf jaar geleden op zoek naar een eigen zaak”, herinnert Douglas zich, die zoöloog van opleiding is maar jaren bij IBM sleet. “Rosemary had een zaak van wenskaarten gerund maar wilde met twee kleine kinderen ook wat vaker thuis zijn. En toen dit hotel te koop stond, zagen we beiden een opportuniteit. Toch lieten we er nog een korte vakantie over gaan vooraleer te beslissen. En natuurlijk viel het huis uiteindelijk duurder uit dan verwacht, maar nu zijn de prijzen echt onbetaalbaar ge-worden.”

Kamer nummer 3 ligt op de eerste verdieping, is klein en zeer Brits, met hardblauw be-hang waarop honderden gouden sterren prijken. Er hangt een strijkplank, er wacht een thee- en koffiestel en het raam kijkt uit over de achtertuintjes, zodat de rust er ’s nachts gegarandeerd is. De badkamer is erg klein, het ligbad niet geschikt voor hoog opgeschoten bezoekers. Wie wat meer ruimte wil, kan naar het grote salon sloffen met de open haard, twee zeer ruime tweezitsbanken, een volwassen televisie, weelderige planten en uitkijk op de straat. In de bibliotheek staan drie plankjes met boeken die kunnen worden omgeruild voor eigen exemplaren, of gewoon aangevuld.

Voor het ontbijt is er keuze uit continentaal, Schots (met zalm) of traditioneel Brits. Het wordt door het kamermeisje geserveerd op de kamer, waar een ronde tafel bij het raam wacht. Het fruitsap komt uit de fles, het Engels ontbijt is oké, zonder meer.

TIP!

Drie wandelroutes door het groene West End. Op wandelafstand liggen de botanische tuinen en de monumentale Kelvingrove Art Gallery, een van de rijkste musea van het land.

Info

Kirklee Hotel heeft negen kamers die tegen 72 pond (106 euro) worden verhuurd, inclusief ontbijt.

a

Kirklee Hotel, 11 Kensington Gate, Glasgow G12 9LG, Schotland, +44 141 334 55 55.

Door Pierre Darge I Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content