Het Wilgenhuis, Pontonstraat 2,

8400 Oostende, 059 70 84 70.

Toen de man van Jo Kerckhof tien jaar geleden overleed, verloor ze niet enkel haar compagnon en zeilgenoot, maar ook haar werk. Ze stond al klaar om een appartement te betrekken toen ze op een ochtend vastbesloten ontwaakte en zich voornam toch in het huis te blijven waar ze zoveel gelukkige jaren had gewoond. Dat huis is een gezellig nest, omarmd door een grote, wat verwilderde tuin, die ze zelf a yachtsman’s garden noemt. Acht jaar geleden werd dit een unieke bed and breakfast, waar de gastvrouw haar bezoekers als vrienden ontvangt, bij een kop koffie in de grote, gezellige, wat rommelige living met boeken, wijnflessen, een open haard en een vleugelpiano.

“Mijn moeder baatte tegenover het Oostendse casino de Pâtisserie de l’Opéra uit, waar beroemde gasten als Caruso, de Permekes en Leon Spilliaert over de vloer kwamen, en deed dat met een ongelooflijk enthousiasme. Toen ik mijn gastenkamers openstelde, overviel me datzelfde zalige gevoel bij het ontvangen van mijn gasten. Sommige vrienden vroegen me of dat niet erg was, al die vreemden over de vloer, en ik kon daar alleen op antwoorden dat het als een verlossing aanvoelde, een reden om gelukkig op te staan. Ik herleefde, voel me beter dan ooit tevoren.”

Het huis, dat in 1962 werd verbouwd, telt op de eerste verdieping drie kamers, waaronder de studio waar we de nacht doorbrengen. De planken met boeken, de schelpen en de schaalmodellen van zeilschepen ervaren we als rustgevend. Maar het allermooist blijken de reusachtige, ingelijste affiche van een tentoonstelling van Leon Spilliaert uit 1996 en een Deens houtkacheltje dat ’s winters de ergste koude verjaagt. De studio heeft de warmte van een artistiek optrekje, krijgt ’s morgens volop licht uit de tuin en biedt uitzicht over het weelderige groen. Een plek waar een geïnspireerde bezoeker een novelle kan schrijven. Er is ook nog de Blauwe Kamer, met kleurrijk bloemetjesbehang en Louis Philippe-meubilair, en een derde, soberder kamer. In elk van de kamers staat een waterverwarmer klaar voor de gast die plots zin heeft in een kop thee of koffie. De gemeenschappelijke badkamer met douche en toilet is op de gang.

Het uitgebreide ontbijt wordt in de tuinkamer geserveerd of op zonnige dagen buiten op het terras, helemaal in het groen. Die tuin is een echte oase waar de drukte van de kust nauwelijks doordringt. Naast een van de tuinpaden brengt een stapeltje dessertbordjes van de Pâtisserie de l’Opera zijn oude dag door, lichtjes scheefgezakt. “Een installatie”, zegt de gastvrouw.

Het Wilgenhuis telt drie kamers, waaronder de studio die aan 60 euro wordt verhuurd, terwijl voor de twee andere kamers 48 euro wordt gevraagd. Voor een extra bed betaalt men 20 euro.

In deze reeks wordt enkel ruimte

gemaakt voor kleine hotels in een

historisch kader, waar de eigenaar zelf de zaak runt en gastvrijheid

vooropstaat. De hotelletjes liggen op maximaal drie uur reizen van Brussel. Precies goed voor een charmant weekend.

TEKST PIERRE DARGE / FOTO’S PIERRE DARGE EN MIKE LOUAGIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content