De bouwbeurs Batibouw brengt de toekomst veel dichterbij dan je denkt.

Op Batibouw 2000 merk je dat het huis van de 21ste eeuw er uiterlijk niet meteen anders uitziet, maar stel je wel vast dat het binnenin veel vernuftiger in elkaar zit dan de bestaande huizen. Nu al worden volop gebouwen opgetrokken die “groen” en “intelligent” zijn: d.w.z. ecologisch verantwoord en volgepropt met domotica. De stijl van de architectuur – interieur en exterieur – hoeft niet futuristisch te zijn, want ook oerklassieke huizen worden van deze snufjes voorzien.

Straks word je er op reis telefonisch van verwittigd als er een waterlek is in huis, kan je vanop afstand de verwarming regelen of zelfs het bad laten vollopen. De domotica wordt de elektronische concierge. De hele installatie wordt gestuurd door sensoren (schakelaars, toetsen, temperatuurmeters, infraroodcellen…) die de toestellen in werking zetten. In deze context zijn ook de ontwikkelingen op het vlak van de communicatie erg belangrijk: veel domoticasystemen worden via het telefoontoestel geprogrammeerd. Dat kan vrij ingewikkeld zijn en stukken van mensen kosten, maar de meeste systemen worden gebruiksvriendelijker en minder duur. Nu heb je voor een paar tienduizend frank een eenvoudig domoticasysteem. Soms kosten de voorbereidingswerken meer dan het systeem zelf, want in de muren en de plafonds moeten er speciale kabels worden gelegd. Wie een nieuw huis bouwt, kan zich maar best op voorzien. Want over goed vijf jaar zal de domotica overal ingeburgerd zijn. Deze evolutie zal net zo snel gaan als in de auto-industrie, waar de moderne elektronica ook het rijcomfort enorm verbetert. Voor de bouwsector is deze boom een heet hangijzer, want verbazend veel – ook jonge – architecten en aannemers zijn hiermee niet vertrouwd. Bouwheren hebben er dus alle belang bij om goed op de hoogte te zijn. Neem daarom ruim de tijd om de Paleizen 3 en 9 te bezoeken, waar alle mogelijke systemen worden getoond. Je kan ook informatie opvragen bij het Vlaams Elektro Innovatiecentrum (Kleinhoefstraat 5, 1440 Geel) dat daar eveneens wordt vertegenwoordigd.

De slimme woning wordt ook veel groener. Zonne-energie zal voor warm water zorgen en al het water wordt ook gerecycleerd. Door de domotica wordt alles perfect en zuinig gestuurd. De bouwsector schakelt stilaan helemaal over op milieuvriendelijke materialen die eenvoudig te recycleren zijn. Veel bouwmaterialen zijn trouwens nu al vervaardigd uit gerecycleerde stoffen.

Een nieuwe tendens is ook dat bouwmaterialen lichter worden. We stellen eveneens een toename vast van de geprefabriceerde onderdelen: de producent levert een volledig afgewerkte keuken of badkamer af, die rechtstreeks in de woning wordt geplaatst. Daardoor wordt de klassieke aannemer vervangen door een speciaal geschoolde installateur.

Batibouw 2000, het 41ste Internationale Salon voor Bouw, Renovatie en Inrichting, gaat door van 24 februari tot 5 maart in de paleizen van Brussels Expo (Heizel). 24 en 25 feb. zijn bestemd voor professionele bezoekers (10 tot 18.30 uur), vanaf 26 februari is de beurs alle dagen open voor het publiek van 10 tot 18.30 uur, op vrijdag 3 maart tot 21 uur. Meer info: Tel. 02/663.14.00 of: http://www.batibouw.com.

Piet Swimberghe / Illustratie Sandra Schrevens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content