BIO-TUIN

Traditiegetrouw bracht De Lelie, het tijdschrift voor biologisch tuinieren, enkele weken geleden de biotuinkalender 1996 uit. Net als de vorige jaren werd deze kalender samengesteld door specialist ter zake Rik Dedapper. Eigenlijk is deze 45 bladzijden tellende brochure veel meer dan een gewone kalender. Het is eerder een naslagwerk. Naast ruimte om je eigen teeltplanning te maken en een samenvattende zaai- en oogsttabel voor specifieke groenten, vind je hierin per maand een gedetailleerd werkschema. Telkens wordt aangegeven wanneer je best blad-, vrucht-, wortel- en bloemgewassen zaait, plant of oogst. Verder worden ook enkele tips en suggesties gegeven in verband met bodembewerking, kompost, snoeien, wieden en andere tuinwerkzaamheden. Daarnaast bevat de biotuinkalender artikels omtrent gewasbescherming, voeding van de plant, bioteeltregels, de fruitteelt, planten voeding en bodemontleding. En hoewel het hoofdaksent op de moestuin ligt, vind je hierin ook aanwijzingen voor het zaaien en planten van bloemen voor de siertuin.

De biotuinkalender maakt deel uit van het tweemaandelijks tijdschrift De Lelie (abonnement kost 600 fr. per jaar), maar kan ook apart besteld worden door overschrijving van 125 fr. (inclusief portkosten) op rekeningnummer 230-0096760-71 t.n.v. Rekad NV, Geelseweg 47 A, 2200 Herentals.

– Info abonnementen : tel. (014) 21.44.47. Vragen naar Greet Fransen.

NATUURREIZEN

De vzw Tierra is een nog jonge organizatie, die zich specializeert in natuurreizen. Wie de nieuwste brochure erop naslaat, zal moeten vaststellen dat een aantal aanbiedingen reeds volgeboekt zijn. Snelle beslissers kunnen nog wel inschrijven voor een winterse driedaagse in Zeeland (27-29/12). Wandelingen in natuurreservaten worden afgewisseld met vogelobservaties vanop de vele dammen en dijken : ’s winters wordt Zeeland immers overspoeld door duizenden ganzen, eenden, steltlopers en roofvogels. Deelnemen kost 4950 fr. (vervoer niet inbegrepen).

Nog in Nederland en eveneens aantrekkelijk voor vogelliefhebbers is een weekje op het Waddeneiland Schiermonnikenoog, dat bekendstaat als overwinteringsgebied voor vogelsoorten als de alk, de zeekoet, de rotgans en de brandgans. Vijf dagen wandelen (18-23/2/1996) kost 6850 fr. (vervoer niet inbegrepen).

Van 20 februari tot 8 maart organizeert Tierra een reis naar India. Hier heeft men gekozen voor een aparte manier om het land te verkennen : naast de traditionele verplaatsingen per bus of per auto, wordt geopteerd voor een fietstocht en een kamelensafari. Op het programma o.m. een bezoek aan het Keoladeo-vogelreservaat waar de kans dat je ooievaars, lepelaars, ibissen, kiekendieven en zeearenden ziet groot is. Daarnaast is er uiteraard aandacht voor de flora en fauna van de savanne, de jungle en de Tahr-woestijn die per kameel verkend wordt zonder ook de Indiase kultuur uit het oog te verliezen. Deelnemen kost 72.500 fr. Het aantal deelnemers wordt beperkt. De begeleiding van deze reis is in handen van Misjel Decleer.

– Info : Tierra vzw, Heideberstraat 227, 3010 Leuven. tel. (016) 25.56.16.

VIJVERGIDS

Vijvers zorgen voor sfeer in de tuin, zoveel is zeker. Maar wie aan een vijver begint, doet er goed aan vooraf een en ander op een rijtje te zetten. Een goede en praktische hulp daarbij is het boekje Rob Verlinden over tuinvijvers, waarin tuinspecialist Verlinden antwoord geeft op de meest gestelde vijvervragen. Hij doet dat heel overzichtelijk in acht goed gekozen hoofdstukjes : de vijver plannen, soorten vijvers, de aanleg, zo funktioneert de vijver, planten, dieren, er gaat iets fout en onderhoud. Telkens bespreekt hij daarin de belangrijkste aspekten, voorzien van trefwoorden zodat je ook snel iets kan opzoeken en terugvinden. Schematische tekeningetjes verduidelijken de tekst. Kortom, een handige gids voor wie graag een vijver in de tuin wil aanleggen. Het boekje “Rob Verlinden over tuinvijvers” telt 96 pagina’s, is uitgegeven bij Tirion (voor België : Agora, Aalst) en kost 340 fr.

HILDE VERBIEST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content