AANSTEKELIJK

“De eenvoudige bedoeling van dit boek is honderden bloemschik-ideeën te geven, die de fantazie aanwakkeren. Geen strikte recepten of afgelijnde modellen, die tot in de details moeten worden nagedaan, maar frisse tema’s, als van een muziekstuk, waarop u naar hartelust en vermogen kunt variëren”, schrijft tuinspecialist Ivo Pauwels als inleiding op het boek “Geschikt en gebonden”. “Dit boek wil mooi zijn, aantrekkelijk en suggestief. Het moet het oog strelen en het verlangen prikkelen, ” vult hij verder aan. Samen met Pieter Porters is hij in dit opzet geslaagd. “Geschikt en Gebonden” is beslist geen handboek, maar een kijkboek vol suggesties. De tientallen kreaties van eenvoudige biedermeiers en kransen tot guirlandes, bloementaarten en gesofistikeerde boeketten van Pieter Porters werden onderverdeeld in vier hoofdstukken : “De dooiergele lente”, “De zomer is de wieg van de vaas”, “De herfst geeft wat hij heeft” en “Winters van regen en van mos”. Bij elke foto schreef Ivo Pauwels een suggestieve en uitnodigende tekst. Daarin vind je genoeg aanwijzingen om de kreatie zelf te maken, maar tegelijk laat Pauwels ook genoeg ruimte voor je eigen verbeelding en smaak. En óf dit aanstekelijk werkt : bladerend door de seizoenen krijg je gewoon zin om de tuin te plunderen en aan de slag te gaan. Een ideaal geschenk voor iemand die helemaal weg is van bloemschikken.

“Geschikt en Gebonden” van Ivo Pauwels en Pieter Porters is uitgegeven bij Lannoo (Tielt), telt 144 pagina’s en tientallen kleurenfoto’s. Dit boek kost 895 frank en is verkrijgbaar in de boekhandel.

WATER

Hoewel het aktieveld van Greenpeace enorm is uitgebreid, wordt het oorspronkelijke doel niet uit het oog verloren. Greenpeace begon immers met akties gericht op de bescherming van oceanen, zeeën en rivieren : water is levensnoodzakelijk, niet alleen voor dieren als walvissen en zeehonden, maar ook voor de mens. Water is daarom ook het tema van het nieuwe onderwijsprojekt dat Greenpeace aanbiedt in samenwerking met Herwig De Weerdt, die zijn sporen verdiende in jongerenteater, en het barokensemble Il Fondamento, dat de titel ‘Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen’ draagt. “Wie vindt het warm water opnieuw uit” heet de namiddagvoorstelling waarin Herwig De Weerdt jongeren tussen 11 en 15 konfronteert met de verschillende aspekten van water. Il Fondamento zorgt voor de gepaste muzikale omlijsting met de uitvoering van de Water Music Suites van Händel. In vier steden Brussel, Antwerpen, Leuven en Oostende wordt in januari reeds zo’n namiddagvoorstelling gepland (resp. 16, 17, 19 en 25/1/96).

Maar er is meer. Il Fondamento bracht die wereldberoemde Water Music Suites ook uit op een cd, die verkocht wordt ten voordele van Greenpeace. Een heel sfeervolle uitvoering, een mooi cadeau.

Wie een uitvoering van dit werk van Händel wil bijwonen, krijgt daartoe ruim de kans : in januari worden avondkoncerten georganizeerd in Hasselt (15/1), Brussel (16/1), Antwerpen (17/1), Dilbeek (18/1), Leuven (19/1), Terneuzen (20/1), Brugge (21/1), en Oostende (25/1). Kaarten voor deze koncerten zijn verkrijgbaar bij Fnac. De cd kost 650 fr. en is te koop in de Greenpeace-shops en bij Fnac. Voor info over de namiddagvoorstellingen kan u terecht op onderstaand telefoonnummer.

– Info : Carlos Boerjan, tel. (09) 224.29.82. Fax : (09) 224.15.62.

SNOEIEN

De Vlaamse Tuinenvereniging (VTV) organizeert een demonstratie snoeien in de proeftuin van de Tuinbouwafdeling van het COOVI-IVIT in Roosdaal-Pamel. Raymond Longin toont geïnteresseerden hoe rozen en sierheesters ingetoomd moeten worden, Luc Smets doet hetzelfde voor groot- en klein-fruit. Beiden zijn leerkrachten verbonden aan de Tuinbouwafdeling. Deze demonstratie vindt plaats op 13 januari van 14 tot 16 uur. Elke snoeiles duurt ongeveer twee uur : kiezen is dus de boodschap. Deelnemen is gratis voor leden van de vereniging, niet-leden kunnen ter plaatse lid worden (500 fr. voor een jaar). Over beide snoeidemonstraties werd een kursus samengesteld, die op de dag zelf te koop is en 100 fr. kost. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

– Info en inschrijvingen : VTV vzw, Stijn De Geest, Weidelaan 8, 3080 Tervuren. tel. (02) 767.10.95.

HILDE VERBIEST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content