HOTEL

Pelargoniums, oleanders, fuchsia’s… ze bloeien op menig terras en balkon in Vlaanderen. Maar in de koude maanden vormen ze vaak een probleem : ze kunnen dan echt niet buiten blijven en waar vind je in huis een geschikt plekje om deze planten te laten overwinteren ? Dat is juist de vraag die Rudi De Kerpel op het idee bracht : waarom geen hotel voor planten openen ? Een plek waar mensen die zich geen raad weten met deze zorgenkinderen hun terras- en balkonplanten tijdens de winter in goede handen kunnen achterlaten. Eind september opende het Plant Hotel zijn deuren. Met sukses : momenteel zijn er ongeveer 500 reservaties binnen, goed voor zo’n 2000 m². Vooral individuele huurders verzekerden zich van een plekje, maar ook groepen : een vereniging van fuchsiavrienden, bijvoorbeeld, reserveerde een ruimte van 65 m². Je kan ook gewoon 1 m² huren, een ruimte waar je ongeveer tien normale balkon- en terrasplanten kan onderbrengen. Het Plant Hotel kontroleert de planten op de staat waarin ze zich bevinden en snoeit ze eventueel opdat ze de winter zo goed mogelijk doorkomen. Verder garandeert het hotel een konstante temperatuur van 3 tot 5 C. Per vierkante meter betaal je 925 fr. (vanaf 5 m² 800 fr.). Wie snel is, kan misschien nog een plekje bemachtigen, maar het hotel loopt langzaam maar zeker vol. Wie geïnteresseerd is, kan in elk geval eens een kijkje nemen. Het Plant Hotel, gelegen aan de Oude Veldstraat 111 in Lochristi, is open op vrijdag (10-22 uur), zaterdag en zondag (10-20 uur).

– Info : Plant Hotel, tel. (09) 355.55.92. Fax : (09) 355.20.23.

HEMEL

Natuurliefhebbers lopen misschien iets te vaak met het hoofd naar beneden, kijkend naar planten en zoekend naar kleine beestjes. Hoewel, wie van vogels houdt, speurt juist heel vaak de lucht af om die gevederde schepsels in volle vlucht te bewonderen. Wie nu ook de wereld dààrboven wil ontdekken, kan inschrijven voor een kursus, georganizeerd door de Vereniging voor Milieu-educatie Provincie Antwerpen (VMPA). Drie avonden lang (9, 16 en 23/11, van 19 u.30 tot 22 u.30) leer je meer over sterren, planeten, zon en maan, en wordt een antwoord gezocht op de vraag hoe aarde, zon en maan invloed uitoefenen op het leven op aarde. De laatste lesavond wordt een bezoek gebracht aan het Planetarium van de Antwerpse Zoo om er de teorie aan de praktijk te toetsen. Deelnemen kost 600 fr.

– Info : VMPA, Ommeganckstraat 26 in 2018 Antwerpen. tel. (03) 231.56.53. Fax : (03) 226.23.33.

SPRINKHANEN

Saltabel, de sprinkhanenwerkgroep van de Benelux, begon al enkele jaren geleden met de inventarizatie van de sprinkhanen, een projekt waaraan de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming (JNM) meewerkt. In 1988 werd dan een voorlopige verspreidingsatlas uitgegeven. Dit jaar startte de Viezebeestjeswerkgroep van de JNM met een nieuw sprinkhanenprojekt met de bedoeling om zoveel mogelijk extra waarnemingen te verzamelen. Die gegevens zullen dan gebruikt worden om een nieuwe verspreidingsatlas van België te maken. Een groots opgezet projekt dus en wie eraan wil meewerken, is van harte welkom. Voor informatie kan je terecht op onderstaand adres en telefoonnummer.

– Info : JNM, Sprinkhaneninventarizatie, Kortrijksepoortstraat 140 in 9000 Gent. tel. (09) 223.47.81. Fax : (09) 223.28.05.

KLEUR BEKENNEN

De najaarstentoonstelling van het Arboretum in Kalmthout staat helemaal in het teken van “verven met natuurlijke materialen”. Duizenden jaren geleden begon men al met het gebruik van kleurende bestanddelen van planten om stoffen een kleur te geven. Hoewel chemische verfstoffen de natuurlijke kleurstoffen verdrongen, bestaat er vandaag een grote belangstelling voor deze vorm van verven. Op de tentoonstelling wordt dit proces uit de doeken gedaan, o.m. met demonstraties van verven op zondag 29/10 en 12/11 (14-17 uur). Op zondag 5/11 wordt getoond hoe katoendruk werkt. De tentoonstelling is nog toegankelijk tot 15 november.

– Info : Arboretum Kalmthout, tel. (03) 666.67.41.

HILDE VERBIEST

Het Plant Hotel van Rudi De Kerpel is nu al een sukses.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content