VOGELKIJKEN

Op initiatief van Birdlife International, vinden op 7 en 8 oktober de Internationale Vogelkijkdagen plaats. In ons land organizeren Natuurreservaten en De Wielewaal dat weekend vogelkijk-aktiviteiten in heel Vlaanderen. Ervaren gidsen en birdwatchers nemen geĆÆnteresseerden mee op ontdekkingstocht in de natuur. Meestal vinden die tochten plaats in natuurreservaten, omdat dĆ Ć r, waar natuur nog een kans krijgt, vogels een broed- of rustplaats vinden. De maand oktober is een van de drukste trekperiodes en daarom des te interessanter. Naast de klassieke wandelingen (o.m. in De Blankaart en De Kuifeend) vind je in het programma ook een boottocht langs de brakwaterschorren op de Zeeschelde en het tellen van trekvogels (o.m. in Zwevegem en Kruishoutem). De meeste aktiviteiten zijn gratis en je hoeft niet vooraf te reserveren (er zijn enkele uitzonderingen, zoals de boottocht). Alle aktiviteiten werden gebundeld in een gezamenlijke aktiviteitenkrant die te verkrijgen is op onderstaande telefoonnummers en adressen.

– Info : Natuurreservaten vzw, Kon. St.-Mariastraat 105 in 1030 Brussel. tel. (02) 245.43.00. Fax : (02) 245.39.33. De Wielewaal vzw, Graatakker 11 in 2300 Turnhout. tel. (014) 41.22.52.

PADDESTOELEN

Het begint bijna een traditie te worden : ook dit jaar organizeren Carine Taffein en Magda Verfaillie, beide mycoloog, een Ardens paddestoelenweekend. “Wij hebben niet de ambitie om van iedereen een mycoloog te maken, wel om enige basiskennis te verschaffen voor latere zelfstandige tochten, ” schrijven ze in de infofolder. Onder hun leiding trekken de deelnemers er een heel weekend op uit, op zoek naar ridder-, trechter-, inkt- en stinkzwammen, zwavel- en kaalkopjes, kleverige koraalzwammen en andere gekke kreaturen. Bedoeling is om in de eerste plaats groepen van paddestoelen te leren herkennen, met telkens een aantal typische eetbare en verdachte vertegenwoordigers. Want dat is belangrijk : met die eetbare eksemplaren wordt later een heus paddestoelenmaal bereid.

Dit paddestoelenweekend vindt plaats in Remouchamps, van 13 tot 15 oktober. Iedereen kan eraan deelnemen : voor de allerkleinsten wordt babysit voorzien, de grotere kinderen kunnen al mee op ontdekkingstocht. Deelnemen kost 3500 fr. per volwassene. Kinderen van 2-12 jaar betalen 1500 fr., 12- tot 18-jarigen 2500 fr.

– Info : Magda Verfaillie, J. Bethunestraat 9 in 9040 Gent. tel. (09) 228.70.90 (kantooruren). Fax : (09) 228.80.28. Carine Taffein, Cheneux 34 in 4987 Stoumont. tel. en fax : (080) 78.54.38.

EEN KOPJE KOFFIE

De dag beginnen met een kopje koffie. Heel normaal en doodgewoon. Duizenden mensen over de hele wereld beginnen zo hun dag. Maar ooit was koffie een onbetaalbare delikatesse : een drank die alleen door rijkelui geproefd werd. Pas sinds twee eeuwen is de koffie langzaam maar zeker een heel courant konsumptie-produkt geworden.

Rond de geschiedenis van de koffie heeft de Nationale Plantentuin een tentoonstelling opgezet. Onder de titel “Kawa, koffie ontsluierd” worden aan de hand van tekeningen, foto’s, oude boeken en allerlei voorwerpen de verschillende aspekten van de koffie onder de loep genomen : de oorsprong van de koffie, de botanische biezonderheden, de kultuur en de oogst, hoe de koffie vanuit Egypte langzaam maar zeker de wereld veroverde… In een apart hoekje wordt het koffiebranden gedemonstreerd. Elders werd de koffiewinkel van de voormalige koffiebranderij Antverpia in Sint-Amandsberg opnieuw ingericht, kompleet met aromatoonbanken, allerlei oude blikken en affiches. Uiteraard kon een kollektie koffiemolens en koffiepotten op deze tentoonstelling niet ontbreken.

Bij de tentoonstelling werd een boek uitgegeven, waarin het verhaal van de koffie in detail wordt verteld : “Kawa, koffie ontsluierd” kost tijdens de tentoonstelling 840 fr., daarna 990 fr.

De tentoonstelling zelf loopt nog tot 2 november. Inkom : 80 fr. Wie daarnaast ook het plantenpaleis en de openluchtverzameling wil bezoeken, betaalt 250 fr. Geleide bezoeken en een animatiedag (met o.m. degustatie) behoren tot de mogelijkheden.

– Info : Nationale Plantentuin, Domein van Bouchout in 1860 Meise. tel. (02) 269.39.05.

HILDE VERBIEST

Koffie wordt pas koffie door de bonen te roosteren : pas dan krijgen ze die typische kastanjebruine kleur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content