GROEN
MOESTUIN
Op 23 en 24 september zet het kasteel van Hex voor de laatste keer dit jaar de tuindeuren wagewijd open. Centraal tema dit weekend is de moestuin. Gespecializeerde fruit- en groentekwekers stellen er oude en nieuwe soorten (zowel eetbare als dekoratieve) voor ; Peter Bauwens en Guy Dirix geven lezingen over ‘biezondere ingrediënten voor een eetbare tuin’ en ‘een nieuwe generatie buitendruiven voor ons noordelijk klimaat’ ; en prof. Jean-Marie Pelt geeft meer uitleg over het tema ‘L’écologie dans notre assiette’. Bovendien worden er rondleidingen georganizeerd waarbij een bezoek aan de moestuin met de bijbehorende nog in gebruik zijnde groentekelder zeker niet zal ontbreken. Het park is toegankelijk van 10 tot 18 uur. Inkom : 200 fr.
– Info : Kasteel van Hex in 3870 Heers (bij Tongeren). tel. (012) 74.73.41, maandag t.e.m. vrijdag van 9 tot 12 uur. Fax : (012) 74.49.87.
MILIEU
Elcker-Ik Antwerpen organizeert verschillende kursussen rond natuur en milieu. Eind deze maand starten er twee. Wie geïnteresseerd is in zonne-energie kan inschrijven voor de kursus “Haal de zon in huis”. In vijf lesavonden worden de basisprincipen uiteengezet en wordt aandacht besteed aan de verschillende systemen, de praktische toepassingsmogelijkheden, de kosten en de baten. Als slot van de kursus wordt ook een bezoek gebracht aan enkele ‘zonne-huizen’. De kursus start op 27 september. Deelnemen kost 1300, 1650 of 2000 fr., naargelang van het inkomen.
“Volkeren van Moeder Aarde” heet de kursus die op 28 september van start gaat. Hierin staan de inheemse volkeren centraal, volkeren die sinds eeuwen vechten voor het behoud van de fragiele ekosystemen waarin zij leven : het regenwoud, de bergen, de ijsvlakten, de woestijn. Bedoeling is om kennis te maken met deze volkeren, hun woongebieden en levenswijze, en de problemen waarmee zij vandaag gekonfronteerd worden. Vijf lesavonden kosten 850, 1125 of 1400 fr., naargelang van het inkomen.
– Elcker-Ik Antwerpen, tel. (03) 218.65.60.
KUSTPLANTEN
Peter en Els De Coninck zijn gespecializeerd in het kweken van kustplanten, planten die dus speciaal aangepast zijn aan een zilt zeeklimaat. Op 23 en 24 september (9 tot 18 u.30) krijgt het grote publiek de kans om kennis te maken met dit bedrijf. Bezoekers krijgen trouwens een extraatje : op beide dagen (zaterdagvoormiddag, zondagvoor- en namiddag) geeft het atelier Miet Wijns demonstraties primitief pottenbakken.
– Info : Kustplantenkwekerij Peter en Els De Coninck-Van Couteren, Iepersesteenweg 112 in 8630 Veurne. tel. (058) 31.33.35. Fax : (058) 31.52.39.
BOSSEN
Naar jaarlijkse traditie wordt ook dit jaar voor de zeventiende keer al de “Week van het Bos” georganizeerd. Met de slogan “Een bos vol leven” vraagt men van 8 tot en met 15 oktober aandacht voor de natuurlijke rijkdom van onze bossen. Een ‘echt’ bos is immers meer dan een verzameling bomen : een bos is een complex ekosysteem, een plek waar ook mossen, varens, kruiden, insekten, vogels en zoogdieren thuis zijn. Kennismaken met het bos kan door deel te nemen aan een van de vele aktiviteiten die in Vlaanderen plaatsvinden. Het sekretariaat van de Week van het Bos heeft bovendien een infofolder klaarliggen met daarin wat achtergrondinformatie en lijsten van de beschikbare publikaties rond dit tema (met een bestelformulier). Deze infofolder kan schriftelijk aangevraagd worden bij het sekretariaat.
Voorafgaand aan deze aktieweek organizeert de Vlaamse Bosbouwvereniging, die dit jaar haar 25 jarig bestaan viert en 17 jaar geleden aan de wieg stond van de eerste week van het bos, een studiedag rond “bos en duurzaamheid”. Deze dag vindt plaats op zaterdag 7 oktober (vanaf 10 uur) in zaal De Roosenberg aan het Zoet Water in Oud-Heverlee. Deelnemen kost 500 fr.
– Info : Sekretariaat Week van het Bos, Afdeling Bos en Groen, Belliardstraat 14-18 in 1040 Brussel. Vlaamse Bosbouwvereniging, Educatief Bosbouwcentrum Groenendaal, tel. (02) 657.93.64.
HILDE VERBIEST
De moestuin staat centraal op de opentuindagen in het Kasteel van Hex.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier