BLOEMSCHIKKEN (1)

In het onthaalgebouw van het Arboretum van Kalmthout loopt twee weekenden lang (16-17 en 23-24/9, 10 tot 17 uur) de tentoonstelling “Bamboe en Ikebana”, die tot stand kwam met medewerking van de Ikenobo-studiegroep België en de Sesshu-school Brugge. De inkom voor tuin en tentoonstelling bedraagt 150 fr. Op zondag wordt om 11 uur en om 14 u.30 een begeleide rondewandeling in de tuin georganizeerd.

– Info : Arboretum Kalmthout, Heuvel 2 in 2920 Kalmthout. tel. (03) 666.67.41.

BLOEMSCHIKKEN (2)

Vanaf eind september organizeert De Groene Verbeelding opnieuw de jaarkursus “bloemschikken voor beginners”. Deze kursus bestaat uit tien lessen gespreid over tien maanden. Deelnemers hebben keuze tussen maandagavond, woensdagavond, zaterdagvoormiddag of -namiddag. Lesgeefster is bloembinder Gudrun Cottenier. Deelnemen kost 3500 fr.

Daarnaast worden gedurende het jaar ook workshops georganizeerd rond vier tema’s : grafwerk, kerstarrangementen, paasdekoraties en kransen. Een workshop neemt een volledige dag in beslag. Deelnemen kost 1800 fr.

Voor meer informatie betreffende data en plaatsen, kan u kontakt opnemen met Gudrun Cottenier.

– Info : Gudrun Cottenier, De Groene Verbeelding, Boeregemstraat 50A in 9750 Ouwegem (Zingem). tel. (09) 384.17.45.

BLOEMSCHIKKEN (3)

Op 22, 23 en 24 september organizeert de Belgian Flower Arrangement Society (BFAS) haar vierde Internationale Boeketwedstrijd. Deelnemers, leden van de organizatie, maken op vrijdag een arrangement rond het tema “De blauwe planeet aarde”. De deelnemende stukken worden beoordeeld en bekroond door een gespecializeerde jury, en vervolgens twee dagen (zaterdag en zondag) tentoongesteld in het Museum voor Moderne Kunst in Brussel. De inkom voor de tentoonstelling (open van 10 tot 17 uur) bedraagt 250 fr.

Met deze wedstrijd wil de BFAS het publiek vertrouwd maken met bloemsierkunst en tonen wat de natuur te bieden heeft, om op die manier de kennis van de plantkunde en de bescherming van de natuur te bevorderen.

– Info : BFAS, Kortrijksesteenweg 823 in 9000 Gent. tel. (09) 222.77.07. Fax : (09) 220.15.44.

FUCHSIA (1)

Na de serie “Fuchsia’s te kijk” (vijf delen) en “Duizend Fuchsia’s te kijk” verscheen bij Uitgeverij Gottmer in Haarlem nu “Vijfhonderd Fuchsia’s te kijk. Een nieuwe selectie”. In dit nieuwe verzamelwerk werden fuchsia-soorten (bekende en minder bekende cultivars) opgenomen die niet in de andere werken vermeld staan en wèl bij de fuchsiakwekers verkrijgbaar zijn. Het boek is eenvoudig van opvatting : de vijfhonderd fuchsia-soorten, geselekteerd door Miep Nijhuis, worden eerst met een foto (gerangschikt op kleur) voorgesteld en vervolgens alfabetisch besproken. Opzoeklijsten en een lijst van kwekers in Nederland en België vervolledigen het boek. “Vijfhonderd Fuchsia’s te kijk” telt 104 pagina’s, kost 799 fr. en is verkrijgbaar in de boekhandel.

FUCHSIA (2)

Wie de fuchsia ten gronde wil leren kennen, heeft meer aan het boekje “Fuchsia’s in alle seizoenen hebben en houden”, eveneens uitgegeven bij Gottmer in Haarlem. Dit handzame boekje het telt 138 pagina’s valt uiteen in twee delen. Miep Nijhuis nam het eerste, informatieve gedeelte voor haar rekening : beginnend met een stukje geschiedenis over de oorsprong van de fuchsia bespreekt zij alle aspekten van het fuchsia-kweken. Het tweede deel is een dagboek, geschreven door Aat van Wijk die al twintig jaar een fuchsiatuin-dagboek bijhoudt. Per maand vertelt hij wat er in de tuin zoal gebeurt en verandert : daarin heeft hij niet alleen oog voor de fuchsia’s, maar voor alles wat eromheen groeit en bloeit. Beide delen vullen elkaar aan en zijn op een heel vlotte en begrijpelijke manier geschreven. De tekst wordt bovendien aangevuld met overzichtelijke, herkenbare illustraties van Aat van Wijk en kleurfoto’s. “Fuchsia’s in alle seizoenen hebben en houden” kost 659 fr. en is te verkrijgen in de boekhandel.

HILDE VERBIEST

Twee nieuwe boeken over fuchsia’s : een van de populairste tuin- en kamerplanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content