GROEN
BOLLEN EN KNOLLEN
Het najaar is de ideale periode om bollen en knollen aan de grond toe te vertrouwen. Naar jaarlijkse gewoonte organizeert het Arboretum van Kalmthout daarom aan het eind van de zomer een bollen-, knollen- en vaste plantenweekend. Op 9 en 10 september zal een twintigtal kwekers zijn produkten aan het publiek voorstellen. Een ticket kost 150 fr. en daarmee heb je ook toegang tot het arboretum zelf.
– Info : Arboretum Kalmthout, tel. (03) 666.67.41.
SCHOONMAAK
“Vuil is materie op de verkeerde plaats. Wijn in een glas wordt veelal sprankelend genoemd. Maar op een overhemd is wijn een vlek, en die moet weg. Schoonmaken is het verplaatsen van vuil. Over het nut daarvan is in de loop van de tijd verschillend gedacht. ” Met deze woorden vat Lucas Reijnders zijn zoektocht door schoonmaakland aan. Een tocht die een neerslag kreeg in het boekje “Schone Schijn”. In vier hoofdstukken gaat hij na wat de trends in het schoonmaken zijn (geweest) en wat het effekt daarvan is op het milieu : het schoonmaken van de mens zelf, het schoonmaken van kleding, de huishoudelijke schoonmaak, en de schoonmaakwoede in bedrijven. Wie de ontwikkelingen op dit vlak bekijkt, zegt Reijnders, kan alleen maar vaststellen dat “thans grotere oppervlakken worden gereinigd dan ooit in de geschiedenis ; de inzet van schoonmaakchemicaliën sterk is toegenomen ; en steeds meer reinigingswerkzaamheden worden overgenomen door machines. ” Dat die schoonmaakwoede en die overvloed aan schoonmaakprodukten het milieu niet ten goede komen, hoeft eigenlijk geen betoog. Hoe het dan milieuvriendelijker kan ? Hoewel het boekje pretendeert “een praktische gids” te zijn, blijf je wat dat betreft op je honger zitten : hier geen lijsten tips en suggesties, praktisch en makkelijk na te volgen. Los daarvan is dit boekje vooral leuk omdat de wisselende opvattingen omtrent schoonmaken treffend worden weergegeven met hoofdzakelijk voorbeelden uit de Nederlandse schoonmaakgeschiedenis. Alleen daarom al is het het lezen waard. “Schone Schijn” van Lucas Reijnders is uitgegeven bij Babylon-De Geus (Amsterdam) i.s.m. Stichting Natuur en Milieu (voor België : Epo, Berchem/Antwerpen), telt 123 pagina’s en kost 398 frank.
NATUURREIZEN
De najaarsbrochure van de vzw Tierra, dat zich specializeert in natuurreizen, omvat enkele aanbiedingen verweg en dichtbij. Van 22 tot 24 september trekt men naar de Hoge Veluwe om er de hertenbronst mee te maken. Vooral bij zonsopgang en in de avondschemering laten volwassen mannetjes hun paringsroep, het burlen, horen. Het doel : hun territorium afbakenen en vrouwtjes voor zich winnen. Vanop goed gekozen uitkijkpunten kan je dit schouwspel gadeslaan. Overdag gaat de groep (min. 8, max. 15 deelnemers) te voet of per fiets het natuurgebied verkennen. Deelnemen kost 4950 fr. (vervoer niet inbegrepen). De begeleiding is in handen van Misjel Decleer. Eind oktober (28-31/10) trekt men naar het Lac du Der, waar rond die periode duizenden kraanvogels op hun tocht naar het zuiden even halt houden. Dit lang weekend kost 4275 fr. (vervoer niet inbegrepen). Louis Smeets zorgt voor de begeleiding.
Wie verder wil trekken, kan kiezen tussen India of Nieuw-Zeeland als bestemming. In India neemt Misjel Decleer de groep (min. 10, max. 20 deelnemers, 20/2/96 tot 8/3/96) onder zijn hoede : per fiets en op de rug van een kameel tracht men door te dringen tot het India van vóór de 20ste eeuw. Op het programma staan onder meer het Ranthambore Nationaal Park, de middeleeuwse woestijnstad Jaisalmer en Khichchan. Deelnemen kost 71.000 fr. In Nieuw-Zeeland organizeert Tierra in samenwerking met Cycle and Recycle een fietstocht (18/11 tot 17/12) die de deelnemers voert langs onder meer het Waipoa Forest, het schiereiland Coromandel en het Tongariro National Park. Deelnemen kost 94.650 fr.
– Info : Tierra vzw, Heidebergstraat 227 in 3010 Leuven. tel. (016) 25.56.16.
HILDE VERBIEST
Bollen- en knollenweekend : frisse voorjaarskleuren kan je je nu aanschaffen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier