BASISKURSUS

De Gagel (afdeling van de Vereniging voor Milieu-edukatie Provincie Antwerpen) en het Ecocentrum De Goren (Mol) organizeren in het najaar de kursus Natuur-in-Zicht. Deze kursus is bedoeld voor mensen die nog niets of weinig afweten van de natuur in hun omgeving, minstens zestien jaar oud zijn en zich interesseren voor de natuur in al haar facetten.

De kursus start op 16 september en omvat elf lesvoormiddagen en één volledige lesdag. Deelnemen kost 1750 fr., kursusmap in begrepen. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot dertig. Inschrijven vóór 8 september.

– Info en inschrijvingen : Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71 in 2400 Mol. tel. (014) 81.66.07.

BLOEMIG BALKON

Hoe onherbergzaam ook, elk balkon kan met eenvoudige middelen en goed uitgekozen planten omgetoverd worden tot een bloemenoaze. Dat is het uitgangspunt van het boek “De pracht van bloemen en planten in potten en bakken”.

Vertrekkend van de ligging van het balkon reiken de samenstellers Friedrich en Dagmar Strauß ideeën aan voor het zonnebalkon, het halfschaduwbalkon en het schaduwbalkon. Telkens besteden ze daarin aandacht aan de verschillende seizoenen : ook een balkontuin kan een heel jaar lang verrassend fleurig zijn. Het hoofdstuk “balkonideeën” bevat suggesties voor aparte minituinen : een boerentuin op zeven hoog, klimplanten, een geurige tuin, wilde planten en tuinieren met de kinderen. In een volgend hoofdstuk gaat men dieper in op de permanente beplanting van een balkon. Niets belet je immers om ook hier gebruik te maken van vaste planten en zelfs kleine boompjes. Mits de nodige voorzorgen, kunnen ze het op het balkon heel goed doen. Anders dan in andere boeken staat het praktische hoofdstuk helemaal achterin : het aanschaffen, planten en verzorgen van balkonplanten, het prepareren van potten en bakken, de keuze van de grondsoort e.d. komen hierin aan bod. Aan de lezer om het in de praktijk waar te maken.

“De pracht van bloemen en planten in potten en bakken” is rijkelijk geïllustreerd met kleurfoto’s. Het boek telt 189 pagina’s, is uitgegeven bij de Zuidnederlandse Uitgeverij, Antwerpen, en kost 995 fr.

EEN ONGEWONE KOMBINATIE

Hosta’s zijn echte modeplanten. Er is geen tuin of je vindt er wel een of andere soort van deze bladplant. Niet zo gebruikelijk, maar daarom niet minder interessant, is de kombinatie van hosta’s en varens. Qua groeiomstandigheden vertonen ze immers overeenkomsten : allebei vragen ze grond die voldoende vocht bevat en weinig zon. Voor Wim Oudshoorn een reden om beide plantesoorten in een boekje samen te brengen. “Varens & Hosta’s” valt uiteen in twee grote delen : een over varens en een over hosta’s. Telkens geeft de auteur eerst algemene informatie (oorsprong, groeiomstandigheden, vermeerderen, ziekten en plagen, de mogelijkheden in potten en tuin…) om daarna in de plantbeschrijvingen de verschillende soorten op een rijtje te zetten.

Wie echter specifiek op zoek is naar informatie over de kombinatiemogelijkheden van varens en hosta’s blijft een beetje op zijn honger zitten. Alleen in het hoofdstukje “De hosta-varentuin” krijgt hij antwoord op enkele van zijn vragen. Neemt echter niet weg dat dit boekje heel wat boeiende en interessante informatie bevat over beide plantengroepen. In ieder geval ruim voldoende om elke rechtgeaarde tuinliefhebber, die een hosta-varentuin wil realizeren, op het goede spoor te zetten.

“Varens & Hosta’s” van Wim Oudshoorn telt 110 pagina’s en werd geïllustreerd met kleurfoto’s en tekeningen. Het boekje is uitgegeven bij Kosmos/Z&K Uitgevers, Utrecht (voor België : Veen Uitgevers Groep, Antwerpen), en kost 660 fr.

HILDE VERBIEST

Hoe klein en onherbergzaam ook, een balkon hoeft er niet saai en grijs uit te zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content