ROOS

Naar jaarlijkse traditie organizeert de Koninklijke Nationale Maatschappij “de Vrienden van de Roos” een Internationaal Salon van de Roos, waar de belangrijkste rozenspecialisten vertegenwoordigd zijn en waar zowel oude geurende rozen als nieuwigheden aan het publiek worden voorgesteld. Dit jaar heeft het salon plaats op 8 en 9 juli (10 tot 20 uur) in het kultureel centrum van Montigny in Tilleuil (bij Charlerloi). De inkom bedraagt 150 fr.

VAKANTIEKURSUS

De Vereniging voor Milieu-educatie Provincie Antwerpen (VMPA) organizeert tijdens de zomermaanden twee vakantiekursussen. Van maandag 17 tot en met woensdag 19 juli kan men deelnemen aan de kursus Een kijk op tuinen, waarin men kennismaakt met zes verschillende tuintypen. Elke dag bezoekt men twee tuinen : een biologische groententuin, een boerentuin, een kruidentuin, een insektentuin, een heemtuin en een ekologische siertuin. Deelnemen kost 1200 fr.

Van maandag 31 juli tot en met vrijdag 4 augustus staat de kursus Natuurbeleving in de Zuiderkempen op het programma. Tijdens tien natuurwandelingen (elke dag twee exkursies) gaat men op zoek naar de samenhang in de natuur en verkent men de Kempense natuurgebieden : het Zammelsbroek en het Breeven in Geel, de Kwarekken in Westerlo en de Langdonken in Herselt, de Ossebroeken in Eindhout en de Roost in Laakdal, de Hutten en de vallei van de Grote Nete in Meerhout, de heide en het Coulissepad in Mol. Deelnemen kost 1750 fr.

Beide kursussen richten zich tot mensen die nog niet veel weten over de natuur in hun omgeving. Voorkennis is dus niet vereist. Een uitgebreide programmafolder is te verkrijgen op het VMPA-sekretariaat.

– Info : VMPA-sekretariaat, Ommeganckstraat 26 in 2018 Antwerpen, (03) 231.56.53. Fax : (03) 226.23.33.

BLOEMSCHIKKEN

Gedurende de zomermaanden worden in het Domein van de Vlaamse Toontuinen initiatielessen bloemschikken georganizeerd. Op 8 juli (10-13 uur) en 19 juli (19-22 uur) kunnen beginners aan de slag ; op 5 juli (19-22 uur) en 30 augustus (14-17 uur) richten de lessen zich tot gevorderden ; en op 3 en 10 juli (19 u.30-22 uur) kunnen de mensen met een langere ervaring nieuwe trends opsnuiven. Deelnemen kost 700 fr. Vooraf inschrijven is nodig.

– Info : Domein Vlaamse Toontuinen, Kapittelhuis, Houtmarkt 1 in 3320 Hoegaarden, (016) 76.78.43. Fax : (016) 76.79.19.

REISGIDS

De uitgeverij Gottmer start met een nieuwe serie reisgidsen, specifiek gericht op reizigers die geïnteresseerd zijn in tuinen. Het eerste deel in deze reeks tuinen-reisgidsen heeft hoe kan het ook anders Zuidoost-Engeland als onderwerp. Dit deel van Groot-Brittannië wordt niet zonder reden “de tuin van Engeland” genoemd. Hier zijn zoveel mooie tuinen dat het onbegonnen werk is ze allemaal in een boekje op te nemen. De “Tuinen Reisgids Zuidoost-Engeland” bevat dan ook een selektie van ruim 100 tuinen waaronder enkele heel beroemde tuinen als bijvoorbeeld Sissinghurst en Great Dixter, maar ook nauwelijks bekende groene juweeltjes die meer dan een bezoekje waard zijn. Op een overzichtskaart staan alle tuinen met een nummer gemarkeerd. Vervolgens komen ze in alfabetische volgorde aan bod. In een meestal korte bespreking worden de biezonderheden van de tuin uiteengezet, waarna alle praktische gegevens op een rijtje worden gezet : adres, routebeschrijving, eigenaar, openingstijden, faciliteiten, specialiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving. Achterin het boekje geeft de auteur Hanneke van Dijk enige informatie over de National Council for the Conservation of Plants & Gardens, The National Gardens Scheme Charitable Trust en The National Trust. Drie registers (een per graafschap, een plaatsnamenregister en een plantenregister) sluiten het boekje af. De “Tuinen Reisgids Zuidoost-Engeland” is uitgegeven door Gottmer (Haarlem), telt 202 pagina’s, kost 599 fr. en is te verkrijgen in de boekhandel.

HILDE VERBIEST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content