STAFKAART

Wandelaars en natuurliefhebbers trekken er graag op uit en zijn daarom vaak fervente kaartgebruikers. Vooral topografische kaarten (stafkaarten) op schaal 1/25.000 zijn erg in trek. Maar hoe gebruik je zo’n kaart op een efficiĆ«nte manier ? Hoe moet je de legende interpreteren ? Hoe bepaal je je positie op een kaart ? Hoe gebruik je een kompas in kombinatie met een kaart ? Deze en andere vragen komen aan bod in de kursus kaartlezen die de Vereniging voor Milieu-educatie Provincie Antwerpen organizeert. De kursus beslaat drie avonden (28/11, 5 en 12/12 telkens van 19 u.30 tot 22 u.30) waarop de deelnemers wegwijs worden gemaakt in de geheimen van de stafkaart. Op zaterdag 16 december wordt de teorie in praktijk gebracht. Deze lessen vinden plaats in het Provinciaal Vormingscentrum Malle (Smekenstraat 61 in Oostmalle). Deelnemen kost 800 fr. Inschrijven kan door dit bedrag over te schrijven op rekening nummer 833-3096139-60 van VMPA in Aartselaar.

– Info : VMPA-sekretariaat, Ommeganckstraat 26 in 2018 Antwerpen. tel. (03) 231.56.53. Fax : (03) 226.23.33.

NATUURPRIJS

De UAB Natuurprijs een samenwerking tussen UAB, de Zoo van Antwerpen en het WWF is in 1996 aan zijn tweede editie toe. Dit jaar werd “een plaatselijk gevoerde aktie voor het behoud van de natuur” bekroond. In Vlaanderen werd de prijs toegekend aan de Middenschool Ter Bronnen in Kampenhout voor een projekt rond de herinrichting van oude paden tot groene fiets- en wandelpaden. In WalloniĆ« ging de prijs naar de school La SitrĆ©e in Vedrin voor een projekt om de bermen van de rivier de Frizet op natuurlijke wijze te herinrichten om zo de autonome zuivering van het water te bevorderen.

De Natuurprijs 1996 daagt de jeugd uit om de “natuurlijke leefomgeving in en rond de school te verbeteren”. Alle klassen van het basisonderwijs en secundair onderwijs kunnen deelnemen. De wedstrijd omvat vier elementen : een inventaris van de aanwezige natuur in de schoolomgeving, een konkreet uitgewerkt projekt ter verbetering van deze situatie, de realizatie van dat projekt en kommunikatie rond dit projekt (intern en extern). Per taalregio worden tien projekten geselekteerd, die door het WWF opgevolgd zullen worden. Het beste projekt wordt bekroond met de prijs en ontvangt 150.000 fr., de negen andere ontvangen 50.000 fr.

Voor de leerlingen van het basisonderwijs loopt tegelijk een tekenwedstrijd. Hen wordt gevraagd twee tekeningen (voor en na) te maken rond het tema “natuur in en rond de school” : de tekening voor moet een weergave zijn van de huidige situatie, de tekening na een voorstelling van de ideale school. Per taalregio zullen zes projekten beloond worden met prijzen (o.m. uitstap naar Planckendael) voor een totaal van 300.000 fr.

Beide wedstrijden worden afgesloten op 15 april 1996. Meer info en het wedstrijdreglement zijn te verkrijgen op onderstaand telefoonnummer.

– Info : WWF, Nadine Moens, tel. (02) 347.30.30.

BIJENTEELT

De Oostvlaamse Imkersvereniging organizeert al jaren kursussen voor beginnende en gevorderde imkers. Dit jaar vindt de kursus “bijenteelt voor beginners” plaats in Melle (College Paters Josefieten). Veertien zondagvoormiddagen (vanaf 3 december, telkens van 8 u.30 tot 12 u.30) worden de beginselen van de bijenteelt uiteengezet. Niet alleen de levenscyclus van de bij komt daarin aan bod, ook heel praktische problemen als bijvoorbeeld de kommunikatie met de buren worden onder de loep genomen. De lesgevers zijn ervaren imkers. Met deze kursus richt de vereniging zich in de eerste plaats tot geĆÆnteresseerden uit de streek. Inschrijven kost 500 fr.

Eind januari start een kursus voor gevorderden, die plaatsvindt in Moerzeke.

– Info : Meneer De Winne, tel. (09) 362.72.39.

HILDE VERBIEST

Kursus voor beginnende en gevorderde imkers : de beginselen van de bijenteelt uiteengezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content