BLOEMEN EN KERAMIEK

– In Galerij Desko (Kortemark) loopt nog tot 30 juni de tentoonstelling “Bloeiende klei”. Vertrekkend van het werk van tweeëndertig keramisten (zowel binnen- als buitenlandse) prezenteert Mia Ingelaere-Brandt ikebana-kreaties die zowel het groen als het keramiek tot zijn recht laten komen. Bij de tentoonstelling verscheen ook het boek “Bloeiende klei” waarin haar kreaties in woord en beeld worden voorgesteld. Dit boek (160 pagina’s, ± 80 kleurenfoto’s) is uitgegeven bij Lannoo en kost 1595 fr.

– Info : Galerij Desko, Hoogledestraat 92 in 8610 Kortemark, (051) 57.57.00.

– In Brussel start Keramiekboetiek Aga met een gelijkaardig initiatief. In samenwerking met “Het Witte Gras”, een van de meest bekende Brusselse bloemenwinkels, worden vazen van elf keramisten geprezenteerd in kombinatie met boeketten. Deze tentoonstelling loopt tot 10 juli.

– Info : Keramiekboetiek Aga, Pletinckxstraat 14 in 1000 Brussel, (02) 513.86.72 (tel. en fax).

NOTEDOP

Nieuwe ideeën, die kan elke tuinliefhebber wel gebruiken. Een boek met de titel “Inspirerende ideeën voor uw tuin” moet dan ook de aandacht trekken. De ondertitel “Het complete handboek voor vormgeving en beplanting” maakt meteen duidelijk wat je kan verwachten : dit boek staat boordevol informatie over alle mogelijke aspekten van de siertuin. In het inleidende hoofdstuk worden de grondbeginselen van het tuinieren uit de doeken gedaan : de beperkingen van de ligging, makro- en mikroklimaat, grondsoorten, zon en schaduw, huis en tuin, het kostenplaatje… Daarna wordt dieper ingegaan op het karakter en de sfeer in de tuin. Spelen met vormen, hoogteverschillen integreren in de tuin, gebruik maken van de seizoen, werken met kleuren… het zijn stuk voor stuk elementen die de sfeer van de tuin bepalen. Uiteraard mag de beschrijving van de verschillende tuinstijlen hier niet ontbreken : van de wilde tuin en de Victoriaanse stijl tot de Japanse tuin en de mediterrane stijl, ze worden uitgebreid besproken. Het derde hoofdstuk vraagt aandacht voor de permanente strukturen en patronen in de tuin : terrassen, paden en trappen aanleggen ; afscheidingen creëren en de juiste poort kiezen. Vervolgens komen de blikvangers aan de beurt : keermuren, bogen, priëlen, waterpartijen en ornamenten, maar ook verlichting en tuinmeubilair. Het laatste hoofdstuk is een tuinplantengids : gerangschikt naar aard en funktie (bomen en struiken, klimplanten en muurheesters, rozen, hagen en windbrekers, bodembedekkers, rotstuinplanten, planten voor de bestrate tuin…) worden planten voor elk hoekje van de tuin voorgesteld.

Eigenlijk mag je zeggen dat dit boek een soort tuinkursus in een notedop is. Geen aspekt wordt immers onbesproken gelaten. Tientallen foto’s illustreren de teksten, instruktieve tekeningen verduidelijken belangrijke aspekten en elementen die biezondere aandacht vragen, werden in een kadertje geplaatst. De beginnende tuinliefhebber vindt hierin een schat aan informatie, de gevorderde amateur zal beslist nieuwe ideeën opdoen.

Het boek “Inspirerende ideeën voor uw tuin” (onder eindredaktie van Caroline Boisset) is een uitgave in de reeks Groenboekerij van Kosmos-Z&K Uitgevers (voor België : Veen Uitgevers Groep, Antwerpen) en kost 1990 fr.

FOUTJE

In de aankondiging van het grensoverschrijdende open-tuin-initiatief (Weekend Knack van 24 mei) sloop een foutje. Dit is het korrekte adres : Mevrouw Verbiest-Dekker, St.-Stevenstraat 28c in 9060 Zelzate. Op 10 en 11 juni (van 10 tot 17 uur) staat haar tuin open voor belangstellenden.

HILDE VERBIEST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content