PLANTENDAGEN

– Van 19 tot 21 mei (vrijdag van 13 tot 19 uur ; zaterdag en zondag van 10 tot 19 uur) vindt in het park van het Kasteel d’Aertrijcke in Torhout de beurs Den Hof en ’t Huys plaats : originele interieurideeën en een ruim aanbod aan speciale planten. Inkom : 170 fr., kinderen vanaf 12 jaar betalen 50 fr.

– Op 20 en 21 mei wordt in het Kasteel van Beez (Namen) het Festival des Plantes georganizeerd : planten, tuinmeubelen, potterie en vakliteratuur. Inkom : 150 fr.

– Voor de zesde maal vindt van 21 t.e.m. 25 mei (zondag van 11 tot 21 uur, maandag tot woensdag van 10 tot 21 uur, donderdag van 10 tot 18 uur) op het landgoed Beeckestijn (Rijksweg 136 in Velsen-Zuid, Nederland) The Home and Garden Fair ’95 plaats : modeltuinen, meesterbinders tonen hun werk (onder wie Daniel Ost), nieuwe trends, workshops en demonstraties. Inkom : 20 gulden, kinderen t.e.m. 12 jaar 10 gulden.

– Van 25 t.e.m. 28 mei (10 tot 18 uur) organizeert de vzw Cactussen en Vetplanten de jaarlijkse kaktusshow in Wijnegem (Kasteellaan 111) : kennismaken met honderden kaktussen en vetplanten zowel in serres als in open lucht. Inkom : gratis.

– Op 27 en 28 mei (10 tot 17 uur) wordt in het Arboretum van Kalmthout een hosta-happening georganizeerd. Zaterdag om 14 uur geeft de Engelse specialiste en autoriteit op het gebied van hosta’s Diana Grenfell een voordracht met de titel “Hosta, flowering foliage plant”. Deelnemen kost 250 fr. voor niet leden (extra) en reserveren is verplicht (op het nummer : (03) 666.67.41). Het hele weekend worden niet courante hosta-soorten te koop aangeboden. Inkom Arboretum : 150 fr.

– Tijdens het pinksterweekend (31 mei t.e.m. 5 juni, 11 tot 21 uur) vindt op het domein van Kasteel Mishaegen in Brasschaat de derde “Allure”-beurs plaats : antiek, interieur en tuin zijn de tema’s, met deelnemers uit heel Europa. Inkom : 300 fr.

PLANTENTUIN

De Nationale Plantentuin van België viert dit jaar zijn 125ste verjaardag. In 1870 werd de toen reeds bestaande botanische tuin (gelegen in het hart van Brussel) eigendom van de Belgische staat. De hoofdopdracht van de Jardin Botanique de l’Etat was wetenschappelijk onderzoek in plantkunde en tuinbouw verrichten. Van meet af aan was er ook een grote interesse voor de flora van Midden-Afrika : vandaag herbergt de Plantentuin het herbarium van het toenmalige Kongomuseum. De kollekties van de Plantentuin werden steeds groter, de beschikbare ruimte steeds kleiner. Toen de Belgische Staat in 1938 het Domein van Bouchout in Meise kocht van de koninklijke familie, werd in de koopakte opgenomen dat dit domein de botanische tuin zou gaan herbergen. Een jaar later verhuisden de eerste planten van Brussel naar Meise.

Vandaag behelst de Nationale Plantentuin een groot park (92 ha) met een aantal zeldzame bomen, het Plantenpaleis met meer dan 10.000 tropische en subtropische planten, openluchtkollekties met o.m. een verzameling geneeskrachtige kruiden, de grootste botanische biblioteek van België, en een herbarium van ca. 2,5 miljoen gedroogde planteneksemplaren.

De 125ste verjaardag wordt gevierd met verschillende tentoonstellingen. Tot 2 november worden er in het park hedendaagse kunstwerken tentoon gesteld onder de noemer “Monumental Meise”. Daarnaast loopt er een tentoonstelling over bamboe (tot 18 juni), een plant die bij ons enkel als tuinplant gekend is, maar die in Azië, Afrika en Amerika voor diverse doeleinden wordt aangewend. Een eerste luik van de tentoonstelling (in het Kasteel) geeft een overzicht van die toepassingsmogelijkheden : voedsel, muziekinstrumenten, meubels… terwijl foto’s een beeld geven van het produktieproces en de produkten. Het tweede luik betreft de levende bamboeplanten (openluchtkollekties). Inkom (Kasteel en openlucht) : 200 fr.

Volgende tentoonstellingen gaan over bonsai (25 mei-5 juni), fuchsia (8-16 juli), papier (30 juni tot 27 augustus) en koffie (8 september tot 2 november).

– Info : Nationale Plantentuin van België, (02) 269.39.05.

HILDE VERBIEST

Tijdens de hosta-happening in Kalmthout worden biezondere soorten te koop aangeboden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content