PRAKTISCH

Het samenstellen van een evenwichtige border is wellicht een van de moeilijkste aspekten van het tuinieren. Planten uitzoeken die geschikt zijn voor dat deel van de tuin dat je voor ogen hebt, die ook nog bij elkaar passen èn in de kleuren die je je had gewenst… het is geen sinecure. Voor wie niet zo thuis is in planten, spaart Het Borderboek van Anne Pavord dan ook heel wat tijd en opzoekwerk uit. Het is vooral een praktisch boek waarin de schrijfster een aantal konkrete “borders, bedden en biezondere hoekjes” voorstelt. Die voorstellen zijn opgedeeld in vijf hoofdstukken : de gemengde border, eilanden en andere perken, hoekjes, vertikale ruimten en de vergeten plekjes. Elk ontwerp krijgt een apart aksent : voor de vochtige schaduw, met tropische planten, kleurrijk blad, het aksent op rozen, bloemen en vruchten, geel en blauw, voor muren zonder zon… Bij ieder ontwerp geeft Anne Pavord een uitgewerkt plantenschema met toelichting over de verzorging en de teelt, een foto en een korte beschrijving van de planten. Vooral interessant zijn de aanvullende schema’s (een of twee per ontwerp) waarin zij aangeeft hoe je het ontwerp kan aanpassen aan de konkrete omstandigheden in je tuin. Door (hier en daar) andere planten te gebruiken, krijg je een border in een totaal andere kleur, een bed met planten voor zure grond of juist voor heel droge grond, een perk voor de heel koude streken of een pergola voor mensen die direkt resultaat willen zien. Een inleiding over kreatief beplanten en een slothoofdstuk over verzorging en teelt maken het boek kompleet.

“Het borderboek” van Anne Pavord is rijkelijk geïllustreerd met foto’s, schema’s en tekeningen. Het telt 160 pagina’s, is uitgegeven bij Uitgeverij Terra (voor België : Lannoo) en kost 995 fr.

ROZENDAGEN

Naar jaarlijkse gewoonte worden de tuinen van het Kasteel van Hex (Heers, vlakbij Tongeren en Borgloon) enkele weekends opengesteld voor het publiek. Even traditioneel is het feit dat op die dagen de roos centraal staat.

Het Kasteel van Hex werd in de achttiende eeuw gebouwd en is omringd door diverse stijl- en landschapstuinen. Generaties lang werden deze tuinen met zorg onderhouden. De blikvanger is de kollektie oude en botanische rozen, die meer dan 250 soorten telt waaronder verschillende originele 18de-eeuwse struiken. In de maand juni zijn deze rozen op hun mooist : ze bloeien uitbundig en verspreiden hun geur door heel het park.

Hoogtepunt dit jaar moet het weekend van 3 en 4 juni worden. Gespecializeerde rozenkwekers tonen er hun mooiste rozen ; er is een tentoonstelling uit het rozenherbarium van François Crépin, botanicus en direkteur van de Nationale Plantentuin van 1876 tot 1901 ; specialiste Elsie De Raedt geeft lezingen over oude rozen, een nieuwe trend ; Ivan Louette spreekt over “Les roses musquées de la Perse et de l’Inde” (zaterdag) ; en een nieuwe roos, “Benelux Convention Rose”, wordt boven de doopvont gehouden. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni zijn de tuinen eveneens geopend, met het aksent op rozen, maar worden er minder aktiviteiten georganizeerd.

De Rozendagen op het Kasteel van Hex zijn toegankelijk van 10 tot 18 uur. Inkom : 200 fr. Honden zijn niet toegelaten.

– Info : Kasteel van Hex, (012) 74.73.41, maandag t.e.m. vrijdag van 9 tot 12 uur.

OPEN TUIN

Niet alleen in ons land worden talrijke open-tuindagen georganizeerd. Soms wordt er grensoverschrijdend gewerkt. Op zaterdag 10 en zondag 11 juni stellen twee amateur-tuiniers hun tuin open voor andere tuinliefhebbers. Vanuit haar belangstelling voor bloemschikken ging mevrouw Corry Verbiest-Dekker (St.-Stevenstraat 28c in 9060 Zellik) een tuin aanleggen met planten die juist heel bruikbaar zijn voor deze hobby. Deze tuin bevat veel een- en tweejarigen, rozen en fruitbomen. Tien kilometer verderop, maar net aan de andere kant van de grens ligt de tuin van mevrouw Sarina Meijer-de Feijter : een perfekt aangelegde tuin waarin strakke vormen voorop staan.

Beide tuinen zijn open van 10 tot 17 uur. Inkom : 100 fr. (5 gulden) per tuin. Honden zijn niet toegelaten.

– Info : Corry Verbiest-Dekker, (09) 345.63.61. Sarina Meijer-de Feijter, (00-31) 1155-64.051.

HILDE VERBIEST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content