OVERZICHTELIJK

Naast de dikke planten- en tuinboeken verschijnen meer en meer kleine uitgaven waarin een bepaalde groep van planten wordt behandeld. Onlangs verschenen bij Tirion vier dergelijke boekjes van Stefan Buczacki (onder redaktie van Rob Verlinden) : “De mooiste sierheesters”, “De sierlijkste klimplanten”, “De beste schaduwplanten”, en “Het sappigste kleinfruit”. De eerste drie zijn volgens hetzelfde stramien opgevat. Vooraf krijgt de lezer een aantal algemene richtlijnen betreffende verzorging, snoei, ziekten en plagen. Daarna worden de verschillende planten en struiken afzonderlijk besproken. In een kadertje worden de belangrijkste gegevens sierwaarde, standplaats, grondsoort, winterhardheid en grootte samengevat, zodat je min of meer in één oogopslag kan zien of een bepaalde plant geschikt is voor jouw tuin. Daarnaast krijg je nog meer info over verzorging, vermeerdering, snoei, eventuele problemen en aan te bevelen cultivars. Het is alleen jammer dat zo vaag wordt gedaan over de bloeiperiode van de meeste besproken planten. Het betekent immers dat je hoe dan ook nog andere boeken moet raadplegen, wil je daarover uitsluitsel krijgen.

Het vierde boekje, “Het sappigste kleinfruit”, is een tikje anders opgevat. Hierin wordt ruime aandacht besteed aan de goede groeiomstandigheden, het oogsten en bewaren, en de verzorging van maand tot maand. Per soort worden de verschillende rassen besproken en ziektes die kunnen optreden.

Alle vier de boekjes zijn rijkelijk geïllustreerd, tellen 128 pagina’s en werden uitgegeven bij Tirion, Baarn (voor België : Lannoo, Tielt). Ze zijn verkrijgbaar in de boekhandel en kosten 490 fr./deel.

TUINREIZEN

Traditioneel organizeert de Vlaamse Tuinenvereniging voor haar leden (het lidmaatschap kost 500 fr. per jaar) korte tuinreizen in binnen- en buitenland. Op het programma dit jaar staan een vierdaagse reis naar Zuidoost-Engeland met o.m. een bezoek aan Hadspen Garden & Nursery, East Lambrook Manor, Great Dixter en Sissinghurst (25-28 mei, 15.950 fr. p.p.) ; een tweedaagse naar Frankrijk met bezoek aan Versailles, Giverny, Parc Citroën en Parc J.J. Rousseau (3-4 juni, 5900 fr.) ; een vierdaagse naar Engeland met bezoek aan diverse privé-tuinen die ontworpen werden door dames (7-10 juli, 15.850 fr.) ; en een tweedaagse naar Nederland waar o.m. de Hortus Botanicus in Leiden en het Paleis Noordeinde in Den Haag op het programma staan.

Dichter bij huis organizeert men een bezoek aan Limburgse privé-tuinen (17 juni, 1950 fr.) en een exkursie naar de Antwerpse Kempen en Zeeland (16 september, 1745 fr.). In alle prijzen is het verblijf in halfpension op basis van een tweepersoonskamer inbegrepen, plus gidsen, entreegelden, reisverzekering…

– Info : Vlaamse Tuinenvereniging, Minderbroederstraat 8 in 3000 Leuven, (016) 24.21.57. Fax : (016) 24.21.87.

NATUURWEEK

Tijdens de zomermaanden organizeert het Centrum voor Natuurbeschermingsedukatie korte natuurkursussen. Gedurende een week wordt dan een bepaald landschap of een bepaald aspekt van de natuur grondig verkend. Naast kennis en inzicht, ligt daarbij de nadruk op waarneming en beleving. Dit jaar organizeert men een vierdaagse met planten in Hof ter Saksen in Beveren (12-15 juni en 3-6 juli) ; drie dagen rond insekten in het Molsbroek in Lokeren (12-14 juli) ; een verkenning van de Demervallei en het Hageland (24-28 juli), van de Voerstreek (31 juli-4 augustus), de Limburgse Maasvallei (7-11 augustus), de Kalmthoutse heide en de Limburgse heidegebieden (14-18 augustus), de Vlaamse Ardennen (21-25 augustus) en de Zwinstreek (21-25 augustus).

Voorafgaande kennis is niet vereist. Iedereen (vanaf 17 jaar) die geïnteresseerd is in de natuur is welkom. De prijzen variëren naargelang van de bestemming en de duur van deze kursussen.

– Info : Centrum voor Natuurbeschermingsedukatie, Ommeganckstraat 20 in 2018 Antwerpen, (03) 226.02.91.

HILDE VERBIEST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content