VOORDRACHT

Belas is een vereniging die Belgische studenten in tuin- en Landschapsarchitektuur groepeert. Op hun uitnodiging komt de Belgische tuinarchitekt Wirtz in Vilvoorde (Horteco-Instituut, De Bavaylei 116) een uiteenzetting geven over zijn realizaties, waarmee hij erkenning verwierf in binnen- en buitenland. Bekend zijn van hem onder meer “La Tuilerie” in Parijs en het park rond de gebouwen van de Universitaire Instelling van Antwerpen. Deze voordracht vindt plaats op 18 april om 19 u.30.

TUINBEURS

Op 21, 22 en 23 april organizeert Kiwanis Waasland (in samenwerking met het gemeentebestuur van Beveren-Waas) voor de eerste maal de tuinbeurs “Park en Tuin”. Op het domein Hof ter Saksen worden een honderdtal exposanten verwacht die het tuingebeuren in al zijn aspekten belichamen : het aanleggen van vijvers en vissen, barbecues, bloemen en planten, hobbyserres, tuinadvies en -architekten, tuinhuisjes en -meubilair, veranda’s, pergola’s…. Bezoekers kunnen op deze dagen deelnemen aan een rondleiding door het Waaslandarboretum in het park.

De opbrengst van deze beurs gaat integraal naar het Hof ter Welle in Beveren, een gezinsaanvullend tehuis en dagcentrum voor jongens en meisjes van 0 tot 20 jaar. In dit tehuis worden kinderen opgenomen uit gezinnen waarbij de problematische gezinssituatie zo ernstig is dat een tijdelijke opvang van het kind, gescheiden van het gezin, aangewezen is. Een “steuninkomkaart” kost 100 fr.

– Info : Hof ter Saksen, Haasdonkbaan 101 in 9120 Beveren, (03) 775.28.51.

PLANTENDAG

Op paaszondag, 16 april, vindt in het Arboretum van Kalmthout de jaarlijkse plantendag plaats. Tussen 10 en 17 uur zullen meer dan 75 standhouders, amateurkwekers en professionele kwekers uit binnen- en buitenland, hun mooiste planten, bomen en struiken aanbieden. In het aanbod krijgen nieuwigheden en rariteiten uiteraard ruime aandacht. Inkom : 150 fr., kinderen onder de 14 betalen 50 fr.

– Info : Arboretum Kalmthout, (03) 666.67.41.

CHELSEA

De Chelsea Flower Show, georganizeerd door The Royal Hortical Society, is dé tuinbeurs van Engeland. Alles en iedereen die maar iets betekent op het vlak van tuinen ontwerpers, kwekers van planten en bloemen, liefhebbers… verzamelt zich voor deze beurs in Londen, waar tal van nieuwigheden voorgesteld worden aan een groot publiek. Aangezien in Groot-Brittannië zowat iedereen tuinliefhebbert, loopt het storm voor de Chelsea Flower Show. De tickets gelimiteerd in aantal zijn meestal zeer snel uitverkocht. Wie er dit jaar op 25 en 26 mei bij wil zijn, zal zich dus moeten haasten.

– Info : British Tourist Authoroty, Louizalaan 306 in 1050 Brussel, (02) 646.35.10.

ALLE DIEREN ZIJN GELIJK

Met de jongste akties van Gaia (wat staat voor “Global Action in the Interest of Animals) zijn de tema’s dierenbevrijding en dierwaardige behandeling opnieuw heel aktueel. In 1975 schreef Peter Singer zijn boek “Animal Liberation”, waarin hij de standpunten in verband met dierenbevrijding uiteenzet. Een boek dat aan de basis lag van de dierenbevrijdingsbeweging. Sedertdien is er dan ook heel wat veranderd : de beweging is gegroeid en aktiever geworden, en er groeide een nieuw bewustzijn over de noodzaak om niet alleen sympatie te voelen voor honden en katten, maar ook voor varkens, kippen en zelfs ratten in laboratoria. Die veranderingen vroegen een herziening, meende Singer en dus schreef hij een tweede versie van “Animal Liberation” (“Dierenbevrijding”). Zijn uitgangspunt blijft hetzelfde : alle dieren zijn gelijk. Verder gaat hij dieper in op het lot van dieren op fabrieksboerderijen en in laboratoria, en pleit hij voor de afschaffing van proeven en experimenten met dieren. In deze herziene versie maakt hij uiteraard ook plaats voor de verschillende organizaties en de recente ontwikkelingen.

Het boek “Dierenbevrijding” van Peter Singer is uitgegeven bij De Geus, Breda en Stichting Natuur en Milieu (voor België : EPO), telt 381 pagina’s en kost 990 fr.

HILDE VERBIEST

Plantendag in Kalmthout : een jaarlijkse traditie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content