KERST

Terwijl nagenoeg alle tuincentra begin november de kerstsfeer al in huis haalden, organizeert Hobbytuin Magazine op 1, 2 en 3 december zijn jaarlijkse Kersthappening. Dit keer vindt de happening plaats in het karakteristieke decor van het Oud Sint-Janshospitaal in Brugge. Uiteraard gaat daarbij alle aandacht naar die dingen die de sfeer van Kerstmis bepalen : tafeldekoraties, vazen, glaswerk, potterie, textiel, kaarsen, kerstgroen… Wat dit laatste betreft, legt men het aksent op stijlvolle kerststukken voor op tafel, maar ook voor aan de wand of in de tuin. Daarnaast werden de kunstenaars Eric Buelens en Achiel Cools uitgenodigd om hun werk te exposeren.

De Kersthappening is op vrijdag open van 17 tot 21 uur, op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Kaarten kosten 250 fr. en zijn in voorverkoop te verkrijgen in de kantoren van het Landbouwkrediet of via storting van het gepaste bedrag op rekening 230-0567396-63 van Hobbytuin Club met vermelding van “Hobbytuin Kersthappening” en het aantal personen. Wie met de trein reist, kan een kombiticket (treinreis + inkom Kersthappening) kopen.

– Info : tel. (014) 21.44.47.

ZUINIG ?

“Er zijn twee goede redenen om zo zuinig mogelijk met elektriciteit om te springen. De eerste ligt voor de hand : hoe minder u verbruikt, hoe minder u moet betalen. Bovendien is elke vorm van energiebesparing een goede zaak voor het milieu. ” Met die stelling als uitgangspunt lanceert Interelectra, de Limburgse elektriciteitsmaatschappij, een nieuwe campagne om huishoudelijke klanten te helpen energie te besparen. In samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu ontwierp men een Energiemap waarin naast praktische informatie over Interelectra (o.m. over de fakturen) ook een hele resem tips werden opgenomen, waarmee je thuis aan de slag kan gaan om daadwerkelijk minder energie te gaan verbruiken.

De map werd een tikje warrig samengesteld : zo opent men het hoofdstukje “Rationeel Energie Gebruik” met de meterkaart, nog voor er uitgelegd is wat je daarmee precies moet aanvangen. Maar wie een beetje zijn weg zoekt, vindt echt wel praktische informatie. Bovendien zijn de verschillende tabellen en meterkaarten (die je zelf moet invullen) handig om je werkelijke energieverbruik onder de loep te nemen. Daardoor wordt deze map interessant, ook voor mensen buiten Limburg. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten : een map kost 145 fr.

– Info : Interelectra, tel. (011) 26.62.80.

ONTWERPBOEK

Het “Tuinontwerp Werkboek” van John Brookes wil een heel praktische stap-voor-stap kursus tuinontwerpen zijn. En dat is het ook. In het korte bestek van 72 pagina’s doet Brookes het proces van het ontwerpen haarfijn uit de doeken. Hij begint bij het begin : de princiepen van het ontwerpen. Verhoudingen, ruimtelijke indeling, indeling vertalen in ruimten en massa’s, het gebruik van een raster… worden aan de hand van foto’s, schetsen en tekeningen op transparantpapier verduidelijkt. In het tweede hoofdstuk gaat hij dieper in op de praktische vaardigheden, nodig voor het ontwerpen : tekengereedschap en -technieken, het opmeten, tekenen op schaal, het ontwerp tot leven brengen, tekenen in vogelvlucht. Vervolgens wordt een voorbeeld stap voor stap uitgewerkt. En in het laatste hoofdstuk wordt een reeks ontwerpen kort voorgesteld.

Voor wie daadwerkelijk zijn eigen tuin wil ontwerpen, is dit een interessant boek : boordevol tips die je als amateur helpen om het tuinontwerpen onder de knie te krijgen. Al kost het je wel wat moeite : tuinen ontwerpen, is duidelijk meer dan een paar lijnen zetten en planten kiezen. De kunst is om het ontwerp zodanig te maken dat het ook echt aansluit bij het huis en bij de mensen die er wonen. En ook op dit vlak geldt : oefening baart kunst.

Het “Tuinontwerp Werkboek” van John Brookes is uitgegeven bij Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht (voor BelgiĆ« : Veen Uitgevers Groep) en kost 700 fr.

HILDE VERBIEST

Kersthappening in Brugge : voor wie zich helemaal wil onderdompelen in de kerstsfeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content