PARADIJS

Elcker-Ik Antwerpen organizeert een nieuwe reeks kursussen rond welbepaalde biotopen en ekosystemen. De nadruk komt daarbij te liggen op het unieke van deze ekosystemen en de bedreigingen waaraan ze blootstaan. In een eerste reeks worden de tropische regenwouden van naderbij bekeken. Drie maandagavonden lang (vanaf 13 maart, 20 uur) neemt Philip Verbelen (Greenpeace België) de deelnemers mee op een tocht door deze groene paradijzen. Later dit jaar volgen nog twee reeksen : vanaf 8 mei begeleidt Ludo Holsbeek (VUB, expedities noord- en zuidpool) de driedelige serie “Boven de poolcirkels” ; vanaf 12 juni doen Philippe Desmeth (WWF) en Dolores Baïta (Grenzeloze Schelde) hetzelfde voor het tema “Van bron tot zee. Maas en Schelde”. Deelnemen kost 470, 625 of 785 fr. per reeks (naargelang het inkomen).

– Info en inschrijvingen : Elcker-Ik Antwerpen, (03) 218.65.60.

EKOLOGISCH

Voor de tweede maal dit voorjaar organizeert Vesel (Vereniging Ekologische Siertuin & Landschap) de basiskursus ekologische siertuin. Deze kursus omvat drie lessen waarin de deelnemers enerzijds de basisprincipes leren van de ekologische siertuinkunst en anderzijds door middel van dia’s, voorbeelden en oefeningen op dreef geholpen worden om zelf kreatief te zijn. Lesgevers zijn Rosette Van Cauteren, Geertje Coremans en Geert Meysmans. De kursus vindt plaats op donderdag 16, 23 en 30 maart telkens van 14 tot 17 uur, in ’t Kasteeltje in Boechout. Inschrijven kan door storting van 1500 fr. op rekeningnummer 001-1656135-33 van Vesel Kalmthout, met vermelding van “Kursus Boechout”.

– Info : Rosette Van Cauteren, (03) 666.68.39.

BROEIKAS

Plotselinge droogte, aanhoudende regenval, een stijgend waterpeil… En meteen wordt het ‘broeikaseffekt’ met de vinger gewezen en geroepen dat de aarde opwarmt. Terwijl anderen dan weer beweren dat deze fenomenen uitmaken van het normale mekanisme van de aarde. In de speciale brochure “Krijgt de Aarde koorts ? ” van het ministerie van Volksgezondheid, Leefmilieu en Maatschappelijke Integratie, wordt in verstaanbare taal uitgelegd hoe het broeikaseffekt precies in mekaar zit. De rol van CO2 en CFK’s, bomen en koolstof, het gat in de ozonlaag, wat kan de gewone burger eraan doen… dat komt er allemaal in aan bod. Deze brochure is gratis en geïnteresseerden kunnen ze schriftelijk aanvragen op volgend adres : Ministerie van Volksgezondheid, Leefmilieu en Maatschappelijke Integratie, t.a.v. Tom De Dobbelaer, Wetstraat 66 in 1040 Brussel.

TUINBEURS (1)

De tuinbeurs Tuinidee wordt dit jaar voor de derde maal georganizeerd en vindt opnieuw plaats in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch (Nederland). Dit jaar is “water” een van de centrale tema’s : alle mogelijke vormen van spuitend, vallend, stromend en stilstaand water worden er geprezenteerd. Daarnaast krijgt ook de Japanse tuin veel aandacht. En verder tonen kwekers en fabrikanten hun nieuwste produkten, geven tuinarchitekten tekst en uitleg bij hun ontwerpen, wordt er een historisch overzicht gegeven van het aardewerk in de tuin en kan u mits u wat grond uit uw tuin meeneemt een grondmonsteronderzoek laten doen. Tuinidee vindt plaats van 2 tot en met 5 maart. Open : donderdag van 10 tot 22 uur, vrijdag t.e.m. zondag van 10 tot 18 uur. Inkom : 13,50 gulden per persoon.

TUINBEURS (2)

Van 4 tot 12 maart organizeert de Koninklijke Tuin- en Landbouwmaatschappij van Antwerpen in de Hallen van Kortrijk Tuin Expo 95, een evenement dat afwisselend in Antwerpen en Kortrijk plaatsvindt. Centraal tema dit jaar is Japan. Tijdens het eerste weekend wordt een internationale koi-keuring en -tentoonstelling opgezet : deze biezonder kostbare Japanse siervissen kunnen ook in ons land op een groeiende belangstelling rekenen. Daarnaast zijn er dagelijks demonstraties Japans bloemschikken en een tentoonstelling van heel oude bonsais uit Japan en China. Verder worden in de hallen enkele siertuinen opgebouwd, die afgewisseld worden met stands van tuinmeubilair, decorartikelen, tuingereedschap, zaaigoed en groenliteratuur.

Tuin Expo 95 is zaterdag en zondag open van 10 tot 18 uur, dinsdag en donderdag van 13 tot 21 uur, en de andere dagen van 13 tot 18 uur. Inkom : 200 fr.

HILDE VERBIEST

Het tropisch regenwoud : een bedreigd paradijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content