WEDSTRIJD

Natuur 2000 is een vereniging die zich richt tot jongeren (8 tot 25 jaar) die van natuurstudie hun hobby willen maken. De vereniging bestaat al sinds 1967 en telt zo’n 1200 leden. Zowel in de regionale groepen als nationaal worden allerlei aktiviteiten georganizeerd : van studiedagen tot milieuakties en werkkampen. De jongste leden (8 tot 12 jaar) worden verenigd in de Ransclub. Voor hen worden aangepaste aktiviteiten georganizeerd. Zo vindt begin maart een krokuskamp plaats aan de kust, waar de flora en fauna van het Zwin bestudeerd worden (deelnemen kost 3000 fr.), en in de paasvakantie gaat men op tocht in de bossen van Sint-Pieters-Voeren (deelnemen kost 3250 fr.).

Maar er is meer ! De Ransclub bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een wedstrijd. Jongens en meisjes tussen 8 en 12 worden uitgenodigd een tekening te maken of een verhaal te schrijven. Het tema : de natuur. Voor de tekening mag je zelf de afmetingen en het materiaal (kleurpotloden, plakkaatverf…) kiezen, het verhaal moet minimaal 1 bladzijde en mag maximaal 2 bladzijden lang zijn (A4-formaat). Groepswerken komen niet in aanmerking. Alle werken moeten voor 30 september van dit jaar opgestuurd worden aan Natuur 2000 Ransclub (adres : zie onderaan). Vermeld duidelijk je naam, adres en geboortedatum, en voeg een postzegel van 16 fr. toe. Iedereen mag aan deze wedstrijd meedoen, maar je kan natuurlijk ook lid worden. Dat kost 400 fr. per jaar.

– Info : Natuur 2000 Ransclub, Bervoetsstraat 33 in 2000 Antwerpen, (03) 231.26.04 of (03) 645.94.10. Vragen naar Mart Versweyveld.

HELLEBORUS-MAAND

De hybriden van de Helleborus orientalis behoren tot de meest weelderige winterbloeiende planten : ze bloeien zes tot acht weken (februari-maart) op een moment dat de tuin eerder een doodse indruk maakt. Die eigenschap is bij menig tuinliefhebber niet onopgemerkt gebleven : de Helleborus wordt een echte trend, vooral de Helleborus orientalis die zich in vele tuinen thuis kan voelen.

Marcel Vergote wordt algemeen beschouwd als een van de grootste Belgische specialisten op het vlak van Helleborus. Hij biedt bijvoorbeeld van de hybriden van de Helleborus orientalis een uitgebreid kleurengamma (van wit en roos, tot donkerrood) aan. Nog tot eind februari kan u die kleurenpracht in zijn kwekerij gaan bewonderen. Open : elke dag van 10 tot 17 uur. (J.-P. G.)

– Kwekerij Maurice Vergote, Wilgenbroekstraat 60 in 8020 Oostkamp, (050) 38.76.83.

BOUDEWIJN

Eind vorig jaar organizeerden Landscape Institute en het domein De Vlaamse Toontuinen, met instemming van het Hof, een nationale wedstrijd voor Belgische tuinarchitekten. Opdracht was een tuin te ontwerpen die de geest en het geheugen van wijlen koning Boudewijn in ruimte en tijd weergeeft. Tweeëntwintig ontwerpen werden ingediend. De jury, onder voorzitterschap van de Madrileense tuin- en landschapsarchitekte mevrouw Carmen Anon Feliu, kende de eerste prijs (100.000 fr.) toe aan de 24-jarige Spaans-Belgische Ingrid Garcia Fernandez, die een tuin ontwierp in de vorm van een spiraal, symbool voor de spiraal van het leven. In het centrum van de tuin komt de door het Hof geschonken Cryptomeria Japonica, die wel 15 meter hoog kan worden en in relatie staat met de St.-Gorgoniuskerk van Hoegaarden. Dit ontwerp wordt nog dit voorjaar aangelegd. De tweede prijs (50.000 fr.) ging naar Jean-François Van Den Abeele.

– Info : De Vlaamse Toontuinen, Kapittelhuis, Houtmarkt 1 in 3320 Hoegaarden, (016) 76.78.43.

HILDE VERBIEST

Helleborus orientalis kan rekenen op een groeiende belangstelling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content