KLASSIEK

Liefhebbers van tuinen en van klassieke muziek kunnen beide kombineren door deel te nemen aan de koncertreeks “Ontmoetingen in Hof ter Weyden” (Essen/Wildert). Vooraf (vanaf 10 uur) kan men een wandeling maken in de landschapstuin Hof ter Weyden, de privé-tuin en passie van de heer en mevrouw Van Noten. Vier koncerten staan op het programma. Op zondag 12 februari spelen violiste Ursula Groniak (koncertmeester van het Symfonisch Orkest van de Nationale Opera van België) en pianist Jan Michiels ; 12 maart treedt het Arcane Quintet op ; 9 april Dirk Noyen (fagot, solist in de Munt) en Jan Gruythuize (piano) ; en op zondag 14 mei het pianoduo Levente Kende en Heidi Hendrickx. De koncerten beginnen telkens om 11 uur. Aangezien het aantal plaatsen beperkt is, doet u er goed aan om vooraf zeker voor het koncert van zondag even kontakt op te nemen en te reserveren. Een ticket kost 350 fr.

– Info : Fam. Van Noten, Greefstraat 1 in 2910 Essen (Wildert), (03) 667.66.56. Of op de nummers (03) 666.41.55 (Lieve d’Hertog) en (03) 667.29.53 (Gérard Koene). Bellen na 19 uur.

TOEKOMSTPLANNEN

Enkele weken geleden maakte de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen haar masterplan bekend. Dit plan bevat de basisideeën voor projekten die in de loop van de komende 15 à 20 jaar gerealizeerd zullen worden. Voor Antwerpen betekent dit eigenlijk dat àlle dierenverblijven onder de loep worden genomen en, waar nodig, aangepast aan de moderne opvattingen over een dierentuin. Zo wil men de gorilla’s een buitenverblijf geven en een nieuw perk voor de olifanten aanleggen. Er komt een kinderzoo bij het rundergebouw, voor de reptielen worden landschapsterraria ontworpen. De tijgers, de leeuwen en de ijsberen krijgen ruimere perken. Twee belangrijke aksenten vallen daarbij op : enerzijds wil men meer komfort voor de dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving, anderzijds wil men de bezoeker op een aangenamere manier verwelkomen. Om het spannend te houden, worden onverwachte gezichtspunten ingebouwd : zo zal de bezoeker bijvoorbeeld de nijlpaarden onder water kunnen zien. Bovendien worden moderne kommunikatiemiddelen (o.a. de computer) ingeschakeld om de geïnteresseerde bezoeker zoveel mogelijk informatie te geven over de dieren en hun leefmilieu. Met twee projekten gaat men onmiddellijk van start : er wordt een nieuw en groter verblijf voor de zeeberen aangelegd en men bouwt een nieuw onderkomen voor de pinguïns. Al die herschikkingen betekenen wel dat sommige dieren (bijvoorbeeld de bruine beren) wellicht zullen verhuizen, o.m. naar Planckendael.

In Planckendael wordt verdergewerkt aan de indeling per kontinent. Het Afrikaanse kontinent wordt verder uitgebouwd ; men voorziet een weids, Amerikaans prairie-landschap waar o.m. de bizons een plaatsje krijgen, men wil een Aziatische watertempel bouwen, ruimte creëren voor het Europese kontinent (met de bruine beren) en voor Oceanië (met de kangoeroes). Daarnaast wordt het ‘aktieve’ en ‘avontuurlijke’ aspekt verder uitgewerkt, vooral voor jonge bezoekers : bootje varen, klimmen, door de kruinen van de bomen wandelen… Voor oudere en minder mobiele bezoekers wil men een treintje inleggen. En last but not least : een tunnel onder de Leuvense steenweg, van en naar de parking, moet de veiligheid van de bezoekers garanderen.

ZOO GEZIEN

Wie meer wil weten over het dagelijkse reilen en zeilen van een dierentuin, kan nog tot half maart in de Zoo van Antwerpen de tentoonstelling “Even Zoo Leven” bezoeken. Maarten Goossens fotografeerde het personeel van de Zoo (zowel in Antwerpen als in Planckendael) in zijn dagdagelijkse bezigheden. De dierenverzorgers en hun relatie met de dieren kregen daarin een centrale plaats. Christel Van Puijenbroeck toont enkele van haar abrakte schilderijen over dieren.

– Info : Zoo Antwerpen, (03) 202.45.40. Fax : (03) 231.00.18.

HILDE VERBIEST

“Even Zoo Leven” : de zoo en zijn dagdagelijkse beslommeringen geportretteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content