NATUURGIDS

Op regelmatige tijdstippen organizeert het Centrum voor Natuurbeschermingsedukatie kursussen natuurgids. Geen kursus voor specialisten, maar bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur en die meer zorg wil dragen voor een leefbare omgeving. De kursus omvat een dertigtal lesdagen (meestal hele en halve zaterdagen) waarin de deelnemers een ruime basiskennis wordt aangeboden. Teoretische lessen gaan onder meer over planten in het algemeen, het gedrag van de dieren, ekologie, geologie, natuurbeleid, natuurbeheer en ontwikkeling, en de taak van de natuurgids. Maar daarnaast worden ook meer praktische lessen (o.a. waarnemen van vogels, determineren van planten) en exkursies georganizeerd. Voor de kursus in Edegem, bijvoorbeeld, gaan de deelnemers op ontdekkingstocht naar het park van Schilde, de Hobokense polder, de Kalmthoutse heide en het Zwin.

In de provincie Antwerpen gaan vier kursussen van start : in het Natuurcentrum Fort V (Edegem, 28 januari), in het Milieu-educatief Centrum Hof van Coolhem (Puurs, 28 januari), in het St.-Aloysiuscollege (Geel, 11 februari) en in Wortel-kolonie (Wortel, 11 februari). Deelnemen kost 3900 fr., alles inbegrepen (voordrachten, geleide exkursies, autocaruitstappen en handboek). In februari starten gelijkaardige kursusen in Eeklo en St.-Pieters-Leeuw ; in maart ook in Bokrijk, Oostkamp en Kortrijk.

– Info : Centrum voor Natuurbeschermingsedukatie, Ommeganckstraat 20 in 2018 Antwerpen, (03) 226.02.91.

SNOEIEN

Sommige planten, struiken en bomen moeten gesnoeid worden opdat ze opnieuw ten volle zouden gaan bloeien. Maar snoeien is een delikaat en precies karwei : het moet gebeuren volgens de regels van de kunst willen de planten er niet aan kapot gaan. Vandaar dat de Vlaamse Tuinenvereniging in februari drie lessen organizeert, waarin de belangrijkste pricipes van het snoeien uit de doeken worden gedaan. In een eerste les behandelt Raymond Longin (leraar aan de afdeling tuinkwekerij van het Coovi-Phito in Anderlecht) teoretisch de snoei van lente- en zomerbloeiers, bomen en heidegrondplanten. Daarna kunnen de deelnemers zelf de snoeischaar ter hand nemen en experimenteren. De kursus vindt plaats op 11 (Coovi-Phito in Anderlecht), 18 en 25 februari (Proeftuin van Pamel in Roosdaal). Deelnemen kost 1500 fr. (leden van de vereniging) of 2000 fr. (niet-leden).

– Info : Vlaamse Tuinenvereniging vzw, Minderbroedersstraat 8 in 3000 Leuven, (016) 24.21.57. Vragen naar Mieke Du Laing.

MILIEU

De Volkshogeschool Elcker-Ik Antwerpen heeft dit voorjaar een ruim programma rond milieu en natuur klaar.

– Dinsdagavond 31 januari organizeert men een debat rond het boek “Moeder Natuur Naakt ! ” van Jan Desmet, waarin deze zijn visie geeft op het beschermen, behouden en beheren van de natuur. Met Jan Desmet en Paul Stryckers. Aanvang 20 uur ; deelnemen kost 200 fr.

– “Rio de Kaïro” is een driedelige kursus rond het verband tussen milieu, ontwikkeling en bevolking. Zowel de VN-konferentie over Milieu en Ontwikkeling (Rio de Janeiro, 1992) als deze over Bevolking (Kaïro, 1994) worden opnieuw onder de loep genomen. Er wordt gezocht naar de linken en hiaten, en getracht de wereldproblemen in een globaal kader te plaatsen. Drie maandagavonden vanaf 6 februari (telkens om 20 uur) ; deelnemen kost 315, 420 of 525 fr. (afhankelijk van het inkomen).

– “Denken over milieu” heet de zevendelige reeks die een historisch overzicht wil geven van het denken over de relatie tussen mens en milieu. Sommige denkers hebben zich verdiept in de oorzaken van de milieukrisis, anderen zijn op zoek gegaan naar oplossingen en strategieën tot verandering. De reeks besteedt ook aandacht aan Vlaamse filozofen en recente stromingen. Begeleiding : William Denayer, politiek filozoof. Vanaf dinsdag 7 februari (20 uur) ; deelnemen kost 1095, 1450 of 1830 fr. (afhankelijk van het inkomen).

– Info en inschrijvingen : Volkshogeschool Elcker-Ik Anwerpen, Breughelstraat 31-33 in 2018 Antwerpen, (03) 218.65.60.

HILDE VERBIEST

De kursus “natuurgids” van het Centrum voor Natuurbeschermingsedukatie omvat zowel teoretische lessen als exkursies naar o.m. de Kalmthoutse heide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content