Een beetje koopjesjager houdt zijn adresboekje gesloten voor de debutant. Zo zijn we niet.

Designfreaks neuzen uiteraard op rommelmarkten (meer info : www.rommelmarkten.be) en kringloopwinkels (de adressen staan op : www.kringwinkel.be). Maar daar zoeken ook hun concurrenten, waardoor het aanbod schaarser wordt en de prijzen stijgen. Bij onze tocht langs de vintagewinkels valt het trouwens op dat de prijzen bij sommige handelaren best meevallen. In de buurt van het Brusselse Vossenplein tik je bijvoorbeeld leuke stoelen op de kop voor 50 à 100 euro per stuk. Is de auteur onbekend, dan wordt er zelden meer gevraagd. Het auteurschap is soms een probleem : veel voorwerpen dragen geen merkteken. Gaat het om minder bekende objecten, dan is de herkomst moeilijk te bepalen. Wat anoniem is, wordt zelden duur. We raden aan om actief rond te speuren, soms ontdek je zelfs wat tussen het grof huisvuil of in het containerpark.

Kopen via het net is populair. Dit zijn enkele sites : www.2dehands.be, www.dhd24.com, www.ebay.com, www.veilingkijker.nl. Er zijn ook gespecialiseerde sites van vintagedesign, zoals : www.dmk.dk, www.danishfurnituredesign.com, www.retromoderndesign.com. Uiteraard vind je er meer als je je echt in de materie verdiept. Op sommige is het aanbod prijzig, maar leerrijk. Vergeet echter niet dat je als verzamelaar nooit te krenterig mag zijn. Om een mooie collectie samen te brengen moet je soms al eens dieper in je portemonnee tasten. Want vooral de belangrijke stukken worden zeldzamer, de rommeltjes niet. Kijk uit als je via een veilingsite koopt. Er worden ook gehavende winkeldochters gedumpt, die onverkoopbaar zijn in de gewone handel.

OP STAP

Het best combineer je het internet met een bezoek aan handelaren. In Gent kun je terecht in de buurt rond Sint-Jacobs, elk weekend is er een vlooienmarkt. In de Market 15 (Baudeloostraat 15) vind je zowel fifties-stoelen als een Atomiumservies. Dé gespecialiseerde designhandelaar van de stad, Frédéric Rozier (Nieuwpoort 7) biedt designklassiekers aan tegen redelijke prijzen. Hij is zelf gek op de ontwerpen van Joe Colombo.

In Antwerpen stap je best van de Steenhouwersvest (Francis, op nummer 14) naar de Kloosterstraat waar je verscheidene zaken vindt, zoals Full Effect (44a), Viar (65), Akanthos (63) en Fiftie-Fiftie (156). Vergeet ook handelaar Michael Marcy niet (Arsenaalstraat 5 en Kloosterstraat 76), hij was een van de eerste handelaren in vintagedesign in ons land. Op de Minderbroedersrui biedt Luc Van de Wouwer (Galerij 70, nummer 70) ook Scandinavisch meubilair aan. In Antwerpen kun je natuurlijk ook terecht bij de Spullenhulp (Volksstraat 52) en de Flowermountain in De Winkelhaak (Lange Winkelstraat 26, Borgerhout).

Rond de Zavel in Brussel zijn er enkele tophandelaren, zoals Philippe Denys (Zavelstraat 1). Maar wandel ook door de Hoogstraat en de Blaasstraat naar de dagelijkse vlooienmarkt op het Vossenplein. In de Hoogstraat hou je halt in de grote antiekhal Haute Antiques (207). Laat je niet afschikken door wat er beneden staat, boven exposeert Jean Duval een rijke collectie uit de jaren zeventig.

Daar vlakbij bewonder je het mooie aanbod van Dario Fattarusso (Bellecose, nummer 203). Wie via de Vossenstraat naar de markt afdaalt, botst weer op twee adressen. Marc De Grande (33) toont vooral kleine en minder dure spullen. In de Vintage Gallery (28) biedt Anne Millereau onder meer fauteuils aan van Colombo en George Nelson.

Je kunt ook een kijkje nemen bij Tariq in de Blaasstraat 129. De naam van zijn zaak spreekt voor zich : AOD of Anti Ordinary Design. Hij heeft ooit zijn restaurant ingeruild voor zijn grote passie : design verzamelen. Wat verder heeft Alessandro Dati (83) een grote zaak met designiconen van Ponti, Scarpa en Sottsass. Hij heeft ook een ruime collectie verlichtingsarmaturen en Venetiaanse luchters.

Ten slotte hebben we ook nog een adresje in Kortrijk : Occasion (Doornstraat 17a).

Door Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content