GOUDEN VINGERS

Daniel Heer : zelfs de Queen slaapt op een Rosshaar Matratze. © GF

Ze zijn met liefde en uitzonderlijke vakkundigheid gemaakt : vijf bijzondere producten, met de hand afgewerkt.

MATRASSEN VAN PAARDENHAAR- Daniel Heer

Vijftien kilo paardenhaar : dat is de inhoud van een Rosshaar Matratze van Daniel Heer (35), een Zwitserse ambachtsman gespecialiseerd in matrassen van paardenhaar. De haren zijn afkomstig van veertig paarden en worden geproduceerd door het Zwitserse bedrijf Toggenburger & co, al meer dan honderdvijftig jaar in de business van paardenhaar. De matrassen zijn extra zacht en elastisch, zegt Heer. En ze hebben de magische kwaliteit om vocht op te nemen, geurtjes te verwijderen en tegelijk warmte vast te houden. De drie lagen haren – ruim zestig centimeter hoog – worden ingebed in een dik, handgenaaid vlies van schapenwol. Voor een echte Heer betaal je algauw 2000 euro, maar de Zwitser heeft geen gebrek aan klanten. Als Queen Elizabeth II op je matras slaapt, gaat mond-tot-mondreclame snel. Een levenslange garantie krijg je bij de aankoop, tenminste als je de matras om de vijftien jaar in een nieuw jasje laat steken.

VH

www.danielheer.com

MESSEN VAN WATERBUFFELHOORN – Antoine Van Loocke

Hij is eigenlijk tuinman en beeldhouwer, maar een dikke vijftien jaar geleden ontdekte Mellenaar Antoine Van Loocke zijn talent om met aambeeld, vuur en hamer messen te maken. Zijn grondstoffen ? Die vindt hij overal. “Ik ben industrieel archeoloog, ik restaureer industriële materialen. En ik hergebruik vormen uit de natuur.” Voor bestekmessen bijvoorbeeld. “Van messen met een heft in zilver en een lemmet uit koolstofstaal, recupereer ik de lemmetten en herwerk ze. De heften worden door de zilversmid hergebruikt.” Zijn heften maakt Antoine uit gerecupereerde waterbuffelhoorn, ebbenhout, ivoor of andere materialen die hij vindt op rommelmarkten en brocantebeurzen. Al snel lagen zijn unieke stukken in Belgische sterrenrestaurants, waaronder In de Wulf van Kobe Desramaults en Hof Van Cleve van Peter Goossens. Begin dit jaar leverde Antoine ook aan David Toutain, de jonge topchef uit Parijs. De jongste jaren legt hij zich steeds meer toe op zijn unieke Patattenschellers en ook daarin blijft hij vernieuwen : eind 2013 werkte hij samen met de Antwerpse ontwerpster Nedda El-Asmar : hij leverde het inox lemmet, zij het 3D-geprinte handvat.

LC

www.knifeforging.com

DE BIJZONDERSTE LIJN TER WERELD – Mark Court

Uit de losse pols een zes meter lange lijn schilderen op het koetswerk van een peperdure Rolls-Royce ? De Brit Mark Court (51) is de enige ter wereld die dat kan. Sinds hij in 2002 begon bij het Britse luxemerk (dat dit jaar 110 jaar bestaat) beschilderde hij al zo’n 3000 exemplaren. Af en toe neemt hij ook het vliegtuig om de Rolls van een klant ter plekke te gaan opleuken. Geen job voor trillende handen : het tekenen van zo’n lijn op de linker- en rechterflank van de wagen neemt zo’n vier uur in beslag en de klant verwacht perfectie. “Ik werk met een penseel in natuurlijk eekhoornstaarthaar. Tijdens mijn opleiding in München heb ik maandenlang met zo’n penseel geoefend, het is bijna een verlengstuk van mijn hand geworden”, zegt Court. “Ik schilder van achteren naar voren en deel de wagen op in vier delen : achterkant, achterdeur, voordeur en voorzijde. Als ik een fout maak, moet ik slechts een deel opnieuw doen. Het duurt ook even voor de hars zich in het vernis vastbijt. Na drie à vier uur is de hars touch dry. Vijf dagen later heeft hij zich op de lak gehecht en kan ik hem er niet meer afhalen. We hebben lang naar een opvolger gezocht. Mijn zoon heeft een tijd geprobeerd, maar als enige in de wereld deze job uitoefenen, brengt mediadruk met zich mee en die was voor mijn zoon te groot.” Ellie Moorhouse, een jonge vrouw van vierentwintig die nu training volgt, lijkt weldra wel het penseel te kunnen overnemen.

ANJA VAN DER BORGHT

PARAPLU’S DIE NOOIT VAN HUN STOK VALLEN – Francesco Maglia

Met zijn witte, weelderige baard, pince-nez en bollende buik heeft Francesco Maglia wat weg van de kerstman. De items die hij produceert zijn ook échte cadeautjes : handgemaakte paraplu’s, in alle kleuren, prints, patronen. Francesco is de vijfde generatie aan het roer bij Ombrelli Maglia, een Italiaanse paraplumaker. Handelsmerk van het huis zijn niet-opvouwbare paraplu’s uit één lange stok. Klanten kunnen ze op maat bestellen in alle soorten hout : beuk, eik, rozenhout, appelaar, rode kastanje, kersenhout, ebbenhout… Het handvat kan men laten graveren of omhullen in kalfs- of krokodillenleder. Ambachtslui werken de paraplu volledig manueel af. Het geheim van de Ombrelli Maglia is een dubbele laag textiel om te vermijden dat hij van zijn stokken valt. Een paraplu die je nooit vergeet op de trein. VH

www.ombrellimaglia.it

LUXEMOCASSIN MET STRIKJE – Sarah Vanacker

Tommy Hilfiger en Sharon Stone dragen het merk en toch doet het label bij de doorsnee-Belg geen belletje rinkelen. Belgian Shoes is het best bewaarde geheim van Izegem, ooit het hart van de Belgische schoennijverheid. De schoenen zien eruit als doodgewone mocassins : zonder hak, met een eivormige top. Maar er zit een strikje op en daaraan herken je een échte Belgian Shoe. Er is slechts één model, alleen de kleuren variëren. Als sinds 1930 is er haast niets aan het ontwerp gewijzigd. Gemiddelde prijs : 250 euro per paar. Een ‘luxepantoffel’. “Onze mocassins worden met de hand vervaardigd, op een speciale manier die we geheim houden. Het duurt een jaar om een naaister op te leiden”, zegt Sarah Vanacker (36) die samen met zus Barbara (40) het bedrijf overnam van vader Georges – die trouwens nog haast dagelijks over de vloer komt. “En moeder doet de eindcontrole.” Per jaar worden er amper 10.000 paar schoenen gemaakt. Er is slechts één winkel, in 55th Street in New York, en je kunt ze niet online kopen. “Dat zijn bewuste keuzes, om de hype in stand te houden.”

VH

www.belgianshoes.com

DOOR LEEN CREVE EN VEERLE HELSEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content