:: LeChic is te vinden bij de grote

juweliers in België. Voor meer info :

www.lechic.nl of +31 (0)30 258 60 11.

En eigenlijk gaat de geschiedenis van het juwelenmerk nog verder terug in de tijd. Ook de voorvaderen van Johan Rozendaal, de oprichter van het juwelenbedrijf, waren goudsmeden. Omdat de kans op versnippering van de juwelenzaak te groot was (Johan was één van zeven kinderen), koos hij er in 1884 voor om een eigen bedrijf te beginnen. Zeven generaties al is goudsmeden een traditie in de familie Rozendaal. “Het vak zit ons in het bloed”, zegt Rien Rozendaal, achterkleinzoon van Johan en huidig hoofd van het bedrijf.

Alle sieraden die in het Atelier Johan Rozendaal worden gemaakt, tekent Rien Rozendaal zelf. “Ik noem mezelf een hobbyist. Al toen ik jong was, zat ik voortdurend te tekenen en te schetsen. Maar ik nam er helemaal geen opleiding in, ik ben jurist. Ik teken gewoon wat ik mooi vind en waarvan ik denk dat ik het graag aan iemand cadeau zou doen. Ik geloof niet in een specifiek uitgetekende doelgroep. De juwelen zijn zowel chic en elegant, als sportief en modern. En daar vindt een breed publiek zich blijkbaar in terug.” Inspiratie haalt de ontwerper naar eigen zeggen overal : van auto’s en huizen tot planten, meubelen en modeaccessoires. Hoewel Rozendaal wel oog heeft voor trends, kiest hij er bewust voor geen avant-garde te brengen. “Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld in veel juwelen blaadjes verwerkt. Ook in onze nieuwe collectie komt de vorm terug, maar dan heel gestileerd en vereenvoudigd.”

Frivole uitspattingen zijn in de ontwerpen not done. “Een vrouw mag nooit achter een sieradenset schuilgaan”, verduidelijkt hij. “Het juweel moet juist de persoonlijkheid van de vrouw die het draagt in het licht zetten.” Een eenvoudig ontwerp is daarom essentieel. Zo is een van de meest in het oog springende stukken uit de nieuwe collectie een bescheiden gemodelleerd hangertje met een cognackleurige edelsteen. Sober, maar toch erg verfijnd en uniek.

Kenmerkend voor de collecties van de eerste generaties waren de sieraden met roosdiamanten. Johan Rozendaal ontdekte de stijl in Frankrijk en bracht die aan het einde van de negentiende eeuw naar Nederland. In plaats van een puntige onderzijde kregen de diamanten een vlakke bodem, waardoor ze groter oogden dan ze in werkelijkheid waren. Tegenwoordig worden ze bij de bekendste veilinghuizen als verzamelobject geveild. Onder druk van de toenemende concurrentie, groeide in het bedrijf geleidelijk de behoefte aan een eigen karakter, stijl en vormgeving. De ontwikkeling van een sieradenmerk met een herkenbare identiteit was daarom een logische stap. Vanaf 1982 ontwerpt Rien Rozendaal de juwelen onder de merknaam LeChic. Oorspronkelijk verdeelde het merk twee collecties : LeChic en het meer exclusieve LeChic Limité. Eind vorige eeuw kwam daar 20/twenty bij, een wat jongere collectie.

Het merk heeft zijn naam niet gestolen : LeChic draagt exclusiviteit en originaliteit hoog in het vaandel. Er wordt uitsluitend met goud (wit-, geel- en roodgoud), diamanten en edelstenen gewerkt. De juwelen worden in beperkte oplage met de hand vervaardigd door de beste goudsmeden en diamantzetters. In de ontwerpen wordt er gespeeld met symmetrie en asymmetrie, met grote en kleine diamanten en met de verschillende goudkleuren. Het zijn kenmerken die doorheen de jaren het visitekaartje van LeChic zijn geworden.

Tekst Marjolijn Vanslembrouck I Foto’s Michel Vaerewijck

Honderd twintig jaar. Vier generaties. Een familiebedrijf met een dergelijke lange traditie als ‘LeChic’ is erg uitzonderlijk in Nederland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content