Vanop zee moet het iets hebben van een glimmende koekjestrommel, maar het ronde huis van Simon Hanson voldoet aan alle eisen: het is een niet-alledaagse, comfortabele en warme thuis.

Golfplaten zijn met de jaren voor Australië een symbool geworden. Je hebt het ietwat nostalgische beeld van roestige platen die kletteren in de wind, als icoon van het rurale. Daarnaast zijn golfplaten er in de jaren negentig een nieuw leven begonnen als chic en efficiënt bouwmateriaal voor de toekomst, vooral dankzij de architectuur van Glenn Murcutt.

Architect Simon Hanson erkent Murcutts invloed op zijn eigen stijl. Hanson kreeg in 1997 in het kader van de Architect Victoria Awards een eervolle vermelding in de categorie woningbouw voor dit innoverende huis in Zuid-Victoria.

Het C-huis (die naam is afgeleid van de bouwvorm) past wonderwel in de omgeving en de buurt, en heeft eigenlijk een uiterst eenvoudige vormgeving. Het voldoet perfect aan de wensen van de eigenaars, die een comfortabel en niet-alledaags weekendverblijf wilden.

Niet-alledaagse architectuur betekent in Australië dat de buren en de plaatselijke overheid een poosje nodig hadden om aan het idee te wennen. “In het begin waren de buren ongerust, vooral omdat het huis toen niet meer dan een stalen geraamte was”, zegt Simon Hanson. “Maar de vooroordelen verdwenen toen de eigenaars de hele buurt uitnodigden op een welkomstdrankje, zodat iedereen het eens van dichtbij kon bekijken.”

Het huis geeft uitzicht op Bass Strait en biedt alles wat de gepensioneerde eigenaars nodig hebben, plus nog voldoende ruimte voor wanneer de drie volwassen kinderen op bezoek komen. Op een zonnige zomerdag zijn er niet veel betere plekjes dan het zuiderterras om de branding van de zee en het zandstrand gade te slaan.

De koude en soms stormachtige wintermaanden zijn echter een ander verhaal, vooral omdat de meeste huizen hier in de buurt ontworpen werden met de winter in gedachten. “We gebruikten de hoogst mogelijke isolatiewaarde. Niet alleen de zoldering maar ook de vloer werd stevig geïsoleerd”, zegt Hanson. “De eigenaars vroegen me ook een vulkachel te integreren. Die staat nu midden in de living en verwarmt zowat het hele huis.”

De grote open ruimte straalt een warme sfeer uit door de vloerbedekking in eucalyptus, die vinden we in het hele huis, behalve in de badkamers. Een andere constante zijn de effen witte muren, die in de living mooi contrasteren met de gebogen stalen balken. Voor felle kleuraccenten zorgen het handgeknoopte tapijt in blauw, geel en rood in de living en de felgele deuren naar de slaapkamer. Zachtheid gaat uit van de kleerkasten en muurpanelen in esdoornfineer in de slaapkamer.

Het warme hart van de woning is de living met open keuken, gebouwd door Andrew Bazell van Apollo Bay, Victoria. Die ruimte beslaat ongeveer de helft van de 170 vierkante meter grote woning. De ene kant is de zithoek met enkele sofa’s rond een lage tafel. Eén wand van de living bestaat uitsluitend uit vensterdeuren die uitkomen op een langwerpig terras met uitzicht op zee. Aan de noordzijde van het huis bevindt zich een vierkant terras dat de hele dag baadt in de zon.

De andere kant van de living bestaat uit de eethoek en de iets lager gelegen keuken. Het keukenmeubilair in zacht glanzend roestvrij staal, maakt optimaal gebruik van de beperkte kookruimte. In een van de kasten werd zelfs een wasmachine verstopt.

De drie slaapkamers liggen netjes op een rij en komen uit op het terras. De slaapkamer van de eigenaars heeft een privé-badkamer en de andere badkamer bevindt zich naast de keuken, op hetzelfde, lagere niveau. Hier zijn de muren bekleed met witte tegels en achter de witte wastafel werd een glanzende roestvrij stalen spatplaat gemonteerd. Het open plan van de badkamer, zonder douchewanden dus, is de eenvoud zelf.

Simon Hanson ontwierp niet alleen het huis, maar ook een groot gedeelte van de inrichting. “Ik tekende het timmerwerk en de eettafel en coördineerde de kleurenselectie, die gebaseerd is op natuurlijke materialen. Behalve blauw voor het timmerwerk en wit voor de muren, vind je hier ook zwart (vensterramen), goud (deuren), roestvrij staal, en de houttinten van eucalyptus en esdoorn.”

Nu het huis helemaal af is, tot grote tevredenheid van de eigenaars, kan de tuin beginnen te groeien en bloeien. Hij werd aangelegd door Greenthings. Het werd een tuin die weinig onderhoud vergt, met inheemse planten zoals beemdgras, dat niet gemaaid hoeft te worden, wilde bloemen en enkele plankenpaden die de aarde niet of nauwelijks raken, net zoals het woningontwerp van Simon Hanson.

74

Tekst en foto’s Elizabeth Whiting & Associates

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content