Live, en op een goede avond, kan de energieke Fort Apache Band een overrompelende indruk maken. In de huiskamer wil het echter maar niet lukken. Ook ?Pensativo? brengt het niet verder dan de slordige middelmaat. De solo’s bezwijken onder hun eigen gewicht, de arrangementen zijn een beetje moe. De formule zeg maar moderne jazzsolo’s met een voorzichtig exotische beat eronder klonk al eens snediger en warmer dan hier. Jerry Gonzalez speelt conga’s en trompet, broer Andy bas, Steve Berrios percussie. Met verder John Stubblefield en Joe Ford, saxen ; Larry Willis, piano.

Dat snedige heeft ?Street Scenes? van saxofonist David Sanchez bij momenten net wel. Ook de jonge Costaricaan uit New York is geen groot solist of briljant stukkenschrijver, maar hij heeft er tenminste duidelijk zin in en weet zijn stukken meer richting, drama en spankracht mee te geven. Of had hij gewoon een betere producer ? Gastrol, alweer, van Cassandra Wilson. Verder met Kenny Garrett, Danilo Perez, Larry Grenadier, Clarence Penn, Horacio Hernandez, Milton Cardona, Richie Flores.

?Belief? wordt gedragen door het erg precieze, uiterst sobere en toch rijke drumspel van Leon Parker. Hij vermengt funky stukjes van eigen hand met nogal dwarse behandelingen van klassiekers Ellingtons ?In a Sentimental Mood? in een soort sounds of the islands-versie en wereldmuziekachtige vondsten. Een stapje vooruit na het al niet onaardige debuutalbum ?Above & Below?. En heel knap bedacht. Zo knap dat je soms sterker de hand van de producer dan die van de muzikant vermoedt, een onaangenaam gevoel dat ouderwetse jazzfans vandaag wel eens vaker overvalt. Met Steve Nelson, Steve Davis, Tom Harrell, Ugonna Okegwon Adam Cruz, Natalie Cushman, Lisa Parker.

Wat voor ons exotisch klinkt, is voor Dino Saluzzi, de bandoneonspeler uit Argentinië, gewoon zijn eigen muzikale taal. Wat een verademing is dat, om te horen hoe natuurlijk hij speelt, hoe vanzelfsprekend. En hoe hij onbekommerd en heel open improviseert, met de inzet van heel zijn cultuur en sensibiliteit, maar zonder koppig gedoe over regeltjes en tradities. Op ?Rios? doet hij dat aan de zijde van bassist Anthony Cox en percussionist David Friedman : tien genereuze, overwegend melancholische stukken die er ook zouden zijn als er in uw platenzaak niet zoiets als een afdeling wereldmuziek bestond. Aanbevolen.

Jerry Gonzalez & The Fort Apache Band ?Pensativo? (Milestone/Zyx). David Sanchez ?Street Scenes? (Columbia/Sony Music). Leon Parker ?Belief? (Columbia/Sony Music). Dino Saluzzi ?Rios? (VeraBra/Coda).

ROB LEURENTOP

Dino Saluzzi : zonder koppig gedoe over regeltjes en tradities.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content