Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Aan welke eisen moet een goed pak voldoen? Welke elementen zorgen voor draagcomfort? We vroegen het aan Gildo Zegna van Ermenegildo Zegna en aan Vincent de Clippele van Scabal.

Gildo Zegna: traditie en technologie is toekomst

“Draagcomfort is een combinatie van het gewicht van de stof en de coupe en constructie van het kostuum. De laatste jaren is er een trend naar lichtgewicht materialen, naar super 150 (150 meter draad weegt één gram) en zelfs super 200 (200 meter draad weegt één gram). Dertig jaar geleden droeg men in de zomer nog stoffen die nu zelfs voor de winter te zwaar zouden zijn. Lichtere materialen zijn in theorie zwakker, maar door een goede techniek kan je de weerstand van de draad verhogen. We kunnen nu een lichtgewicht kostuum maken dat tegen een stootje kan.

Onze high-performance stof viert haar tiende verjaardag en is eigenlijk nog steeds actueel: vederlicht, met een droge en frisse aanraking, haast niet rimpelend. We hebben het indertijd ontwikkeld als een antwoord op linnen. Mannen wilden de natuurlijke frisheid van linnen, maar niet de kreuken. Dat is draagcomfort: het is zoeken naar een antwoord op de problemen die het dagelijkse leven stelt. Een mooi kostuum dat echt niet moet gestreken worden, dat is wat een zakenman wil. En wij streven daarnaar. De mannenmarkt kan veel leren van de vrouwenmode: snelheid van reageren op trends, antwoorden zoeken op vragen, flexibel zijn.

Ook in de constructie van een pak is er veel veranderd. De modieuze gedestructureerde look – oversized, losjes, zonder stijve binnenstructuur – heeft mannen gewend gemaakt aan bewegingsvrijheid. Voor formele kleding en voor de meer traditionele pakken, hebben we daar een antwoord op gevonden. We zijn contradictorisch genoeg teruggekeerd naar het verleden, naar de tradities van de Napolitaanse kleermakers, om een modern, goedzittend en comfortabel pak te maken: dicht op het lichaam gesneden, soepel, beweeglijk. Die Napolitaanse kleermakers hadden er een erezaak van gemaakt om het lichaam minutieus te bestuderen en de meest ideale constructie van een pak uit te dokteren. Combineer dat met onze moderne methodes en nieuwe technologieën en je krijgt een prachtig kostuum. Kijk hoe die mouw tot bijna net onder de oksel gaat. Je kan je arm volledig ronddraaien zonder dat je kostuum een centimeter beweegt. Een goed kostuum trek je aan en vergeet je.

Aanraking is erg belangrijk. De emotionele factor: je goed voelen in een pak, mag niet onderschat worden. Stugge en stijve stoffen worden ingeruild voor zacht en soepel. Eigenlijk zou alles moeten aanvoelen als kasjmier, zelfs als het geen kasjmier is.

Een zakenman draagt zijn kostuum intensief, hij verwacht er veel van. Hij stelt er steeds hogere eisen aan: je moet er urenlang mee in het vliegtuig kunnen zitten en er nog steeds goed uitzien, je moet er allerlei gadgets als telefoon enzovoort in kwijtkunnen… Er zijn natuurlijk limieten. Op een bepaald moment moet niet het pak maar de technologie veranderen. Ik hou mijn blik gericht op allerlei sectoren en haal eruit wat voor mijn vak belangrijk is: stoffen die zich aanpassen aan de temperatuur van het lichaam of beschermen tegen vervuiling, materialen die je een goed gevoel geven… Als je vraagt waar een man met al die elektronische gadgets moet blijven, dan denk ik aan een manier om je telefoon aan te sluiten op een micrfoontje in de knoop van je jas of zo. Technologie en mode groeien steeds meer naar elkaar toe.”

Vincent de Clippele: je ziet het niet, maar je voelt het

“Een mooi pak maken is als koken. Het vraagt om een mix van verschillende elementen. Je moet niet alleen over de juiste ingrediënten beschikken, maar ook over de knowhow, het talent, het juiste recept en nodige creativiteit. Kleren maken is een complexe zaak, maar Scabal heeft alle troeven in handen.

Onze basisactiviteit is stof, vanuit die wereld zijn we gegroeid. Wij bedenken al onze materialen zelf, dat geeft ons totale controle. Wij hebben ondertussen zo’n vierduizend referenties in stock, een enorme hoeveelheid. Wist u dat wij de trend naar lichtere stoffen hebben ingezet? Wij hebben als eerste de benaming super 120 gelanceerd en iedereen is ons gevolgd. Ondertussen zijn de ‘supers’ niet meer bij te houden en je vraagt je af waar de grens ligt. Altijd lichter, altijd soepeler. Vreemd genoeg worden op dit moment ook de zwaardere en traditionele stoffen weer iets populairder. Scabal heeft beide.

Wij experimenteren, zijn altijd op zoek naar nieuwe materialen die voor extra draagcomfort zorgen. Onze Miracle, super 180, is gemaakt van wol met een fijnheid van 13,8 micron. Het is fijn en licht, maar voelt even zacht en sensueel aan als kasjmier. Je kan zo’n materiaal het hele jaar door dragen, in verschillende klimaten en landen. Het heeft de betrouwbaarheid die nodig is voor een actieve en moderne levensstijl. Dat is draagcomfort: weten dat je een goed kostuum draagt, dat het je niet in de steek laat.

Goede service is een must. Wij geven seminaries om onze verkopers op te leiden: hoe neem je correct de maten op, waar let je op, waar dienen al die kleine details in de constructie voor? Als een verkoper zegt: ‘Meneer, er is hier een rare plooi achteraan’, of ‘Die mouwen zijn net iets te lang’, dan stelt een klant dat erg op prijs. Een kostuum moet perfect passen en goed vallen, dat lijkt me esssentieel voor draagcomfort. Ziet u dat kleine lapje onder de oksel? Of de manier waarop die mouw is ingezet? Goed draagcomfort is onzichtbaar. Je voelt het, maar je kan als leek niet echt zeggen waar het ‘m nu net aan ligt.

De constructie van onze kostuums is pas hertekend. Ons klassiek model werd gemoderniseerd en gestroomlijnd, kreeg een soepelere en minder zware binnenconstructie. Hoewel wij een traditioneel bedrijf zijn, hebben wij oog voor mode. Dat moet, we zitten er middenin. De evolutie naar lichaamsbewustere modellen, minder vierkante schouders, een licht geaccentueerde taille; die trend moet je voor je klanten vertalen.

Wij geloven bij Scabal sterk in het gepersonaliseerd kostuum. Made to measure bedraagt de helft van ons volume. En dat zijn zeker niet allemaal heren met buitenmaatjes. Ze willen voor zichzelf die kleine luxe van maatwerk, omdat het hun leven makkelijker maakt. We kunnen dan echt rekening houden met al hun kleine wensen en eisen, en dat zorgt uiteraard voor totaal draagcomfort.”

Lene Kemps

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content