
Goed gelaagd
Een goed ingepakte feestsandwich, maar ook een soort verrassings-brood. Smörgåstårta is een feestelijke boterhamtaart die vaak bij een brunch geserveerd wordt tijdens feestdagen. De vulling bestaat uit laagjes brood, veelal belegd met vis en groenten.
Zweedse boterhamtaart Voor 4 personen:
4 hardgekookte eitjes
oe komkommer
4 radijzen
100 g mierikswortel
235 g roomkaas
oe rode ui
5 kerstomaten
12 sneetjes toastbrood zonder korst
100 g rodebietenspread
1 bos dille
300 g gerookte zalm
Handvol rucola
100 g roze garnalen,
foreleitjes en/of lompviseitjes
Enkele takjes platte peterselie
2 kroppen little gem
4 opgelegde rode uien
1. Spoel alle groenten. Snijd de hardgekookte eieren met een eiersnijder. Snijd de komkommer en radijzen in fijne schijfjes. Meng de mierikswortel met de roomkaas. Pel en snijd de rode ui in ringen. Halveer de kerstomaten.
2. Maak drie stapeltjes van vier sneden brood. Beleg de onderste drie met rodebietenspread, enkele blaadjes rucola, dille, schijfjes komkommer en gerookte zalm.
3. Leg er de volgende sneden op en bestrijk ze met de roomkaasmengeling, rucola en gerookte zalm
4. Leg er de derde snede op en besmeer met rodebietenspread, schijfjes hardgekookt ei, dille en gerookte zalm.
5. Leg er de laatste sneden op en bedek de volledige taart aan alle kanten met de roomkaasmengeling.
6. Versier de taart bovenaan met de rest van de gerookte zalm, gekookte eitjes, roze garnalen, radijzen, komkommer en foreleitjes.
7. Bekleed de zijkanten met komkommer en peterselie.
8. Vul de schaal met sla, kerstomaten, opgelegde rode ui en rode-uiringen.
Tip: je kunt de taart vegetarisch klaarmaken met geroosterde groenten, pesto en roomkaas of een taart ‘broodje smos’. Of heel fancy met rivierkreeftjes en krab.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier