Goed gelaagd: Zweedse boterhamtaart

© Diane Hendrikx

Een goed ingepakte feestsandwich, maar ook een soort verrassingsbrood. Deze Zweedse smörgåstårta is een feestelijke boterhamtaart die vaak bij een brunch geserveerd wordt tijdens feestdagen. De vulling bestaat uit laagjes brood, veelal belegd met vis en groenten.

Voor 4 personen
  • 4 hardgekookte eitjes
  • oe komkommer
  • 4 radijzen
  • 100 g mierikswortel
  • 235 g roomkaas
  • 1/2 rode ui
  • 5 kerstomaten
  • 12 sneetjes toastbrood zonder korst
  • 100 g rodebietenspread
  • 1 bos dille
  • 300 g gerookte zalm
  • handvol rucola
  • 100 g roze garnalen
  • forel- en/of lompviseitjes
  • enkele takjes platte peterselie
  • 2 kroppen little gem
  • 4 opgelegde rode uien
Bereiding
  1. Spoel alle groenten. Snijd de hardgekookte eieren met een eiersnijder. Snijd de komkommer en radijzen in fijne schijfjes. Meng de mierikswortel met de roomkaas. Pel en snijd de rode ui in ringen. Halveer de kerstomaten.
  2. Maak drie stapeltjes van vier sneden brood. Beleg de onderste drie met rodebietenspread, enkele blaadjes rucola, dille, schijfjes komkommer en gerookte zalm.
  3. Leg er de volgende sneden op en bestrijk ze met de roomkaasmengeling, rucola en gerookte zalm
  4. Leg er de derde snede op en besmeer met rodebietenspread, schijfjes hardgekookt ei, dille en gerookte zalm.
  5. Leg er de laatste sneden op en bedek de volledige taart aan alle kanten met de roomkaasmengeling.
  6. Versier de boterhamtaart bovenaan met de rest van de gerookte zalm, gekookte eitjes, roze garnalen, radijzen, komkommer en foreleitjes.
  7. Bekleed de zijkanten met komkommer en peterselie.
  8. Vul de schaal met sla, kerstomaten, opgelegde rode ui en rode-uiringen.

Tip: je kunt de boterhamtaart vegetarisch klaarmaken met geroosterde groenten, pesto en roomkaas of een taart ‘broodje smos’. Of heel fancy met rivierkreeftjes en krab.

1
1© Diane Hendrikx
2-4
2-4© Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content