De Thaise keuken is populair en Brussel biedt een gevarieerde keuze aan kleine en grote Thaise eethuizen. Thevy wist ons meteen te charmeren.

:: Thais restaurant, afhaaldienst en thuisbezorging Thevy : Houba De Strooperlaan 210, 1020 Brussel. 02 478 42 95.

Zaterdagmiddag en maandag gesloten. Dagschotel 7 euro. Menu’s :

17,5 en 25 euro.

De eerste Aziatische restaurants in België waren Chinees. Deze pioniers waren stille, ondoorgrondelijke mensen, die vaak teruggetrokken leefden. Hun soepen waren helder, hun geroerbakte gerechten waren onbekend en hun sausen waren gebonden en transparant. Toen landden de Vietnamese bootvluchtelingen. Hun keuken bracht frisheid en de diepe smaak van noc nam-vissaus. Daarna was de Thaise keuken aan de beurt en de bont gekleurde en fel gekruide bereidingen brachten onze harten snel in vuur en vlam. Een van de eerste Thaise eethuizen was The Blue Elephant, zo’n twintig jaar terug door Karl Steppé geopend als L’Elephant Bleu (Waterloosesteenweg 1120, 1180 Ukkel, 02 374 49 62). Het restaurant met oplopende overdekte terrassen, badend in exotische bloemenpracht, was vanaf de eerste dag een groot succes en vandaag is The Blue Elephant het moederhuis van een keten met vestigingen over de hele wereld. Les Larmes du Tigre behoort eveneens tot de eerste generatie Thaise eethuizen en was het eerste Aziatische restaurant met een westerse inrichting (De Wynantsstraat 21, 1000 Brussel, 02 512 18 77). Ook nu nog weet het decor in lichte tinten en de fijne doch braaf gekruide Thaise keuken het modebewuste uitgaanspubliek te behagen. De Thaise invasie spreidde zich uit over heel Vlaanderen en overal kan men nu genieten van de rijke smaken van citroengras, galanga, gember en koriander. De keuze is in Brussel het grootst.

A la minute bereid

Een restaurant dat ons wist te bekoren door de kwaliteit van de gerechten en door de vriendelijke prijzen is Thevy. Het werd genoemd naar de Thaise godin van de schoonheid, ligt aan de Houba De Strooperlaan en kijkt uit over het Eeuwfeeststadion en het Atomium. Bounlienne Vixaysouk is de jonge bazin. Haar ouders begonnen met een Vietnamese snack en openden later Thaise restaurants. Alle zeven kinderen hebben een eigen restaurant. Bounliennes echtgenoot Sissavadh Insixiengmay is chef-kok en omdat hij in Laos is geboren, zijn er in Thevy op aanvraag ook gerechten uit Laos beschikbaar. Sissavadh Insixiengmay en zijn koks, die allemaal petjes dragen, kokkerellen achter in de eetzaal in een open, witbetegelde keuken. Alles wordt à la minute bereid, waarbij de turbowok centraal staat.

Thaise evergreens

Wij werden hoffelijk maar in het Frans onthaald. De grote ruimte is gedecoreerd met Aziatische snuisterijen en er klinkt dromerige tingeltangelmuziek. De klanten zijn vooral Nederlandstalig, maar de gerechten staan op de uitgebreide spijskaart vermeld in het Frans en het Engels. Culinaire evergreens zijn : tom yam kung-soep met citroengras en grote garnalen (7,50 euro), tom yam kai-soep met kip en citroengras (5,50 euro) en tom kha kung met scampi’s en kokosmelk (6,50 euro). Populair bij Aziatische bezoekers zijn : salade van groene papaja (8,50 euro) en salade met eendenborst (9,50 euro).

De wijnkaart werd samengesteld door een gediplomeerd wijnkeldermeester en wij lieten de kurk halen van een Gigondas, Le Grand Priant, Domaine Pierre Amadieu (27 euro). Deze fruitige, gekruide rode hield vastberaden de wacht naast de orgie van kruiden en specerijen in het bord. Een van de voorgerechten bestond uit door de schoonouders thuis gemarineerd en gedroogd rundvlees, als specialiteit uit Laos. Het vlees wordt in het restaurant gebakken en met sesam en pikante saus als smakelijk maar taai hapje opgediend (9 euro). Aan de andere kant kwam laap kay of salade van met het mes gehakte en vervolgens sappig gebakken kip met gedroogde pepers (7 euro). Als hoofdgerechten volgden : pla rad prik of krokant gefrituurde tilapia, overgoten met saus van groene kerrie en citroenblad (12 euro) en kapao van in de wok gebakken gehakt rundvlees met Thaise mini-aubergine en pepers, opgediend in een kruidig soepje en afgedekt met een spiegelei (12 euro).

Onze rekening bedroeg 35 euro per persoon en dat was een correcte prijs voor een lekkere, exotische maaltijd.

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content