Veerle Helsen

De opmars van de weckpot of mason jar gaat verder. De hipsters gebruiken het al langer als cocktailglas. Met een rietje door het deksel – slow drinking. De trend brak door, Hema en Blokker konden de bestellingen van bokalen niet meer aan. Nu is er een tweede golf. Die van de lunch in een bokaal. Hoe je dat oplepelt, is ons niet helemaal duidelijk. Slow eating?

– Jarheads –

Nieuw onlineplatform dat lunches aan huis levert in Brussel, Antwerpen en Mechelen. Bestel op www.jarheads.be biologische salades of soepen in een bokaal. Ook vegetarisch en veganistisch aanbod. Van het overschot aan ingrediënten ’s avonds maakt Jarheads verse soep die aan Daklozenhulp wordt geschonken.

– Instock –

Nederlandse stichting, opgericht in 2014 door vier starters die voedselverspilling tegen willen gaan door oude conserveertechnieken weer hip te maken. Elke ochtend pikken ze bij Albert Heijnfilialen producten op die niet meer geschikt zijn voor verkoop. Bruine bananen bijvoorbeeld. Brood van gisteren. Er is een restaurant in Amsterdam (www.instock.nl), een takeaway en een foodtruck. En een kookboek (19,99 euro, Karakter).

– Boco –

Franse keten waar al het eten verpakt wordt in weckpotten. De recepten komen van Michelinkoks. Sinds eind vorig jaar is er een vestiging in Brussel (Louisalaan 52, www.boco-be.com) waar je creaties van Lionel Rigolet en Pierre Wynants (Comme Chez Soi) uit de rekken kunt plukken.

– Bocal Local –

Sauzenbedrijfje van Jolita Leenknecht, de zaakvoerster van de Gentse kinderwinkel Monsters with an Attitude. Jolita is getrouwd met Siciliaan Angelo, die haar de liefde voor de Italiaanse keuken inlepelde. Bocal Local is een assortiment huis-gemaakte pastasauzen. Zonder additieven, want ze worden geweckt en bewaren zo vier maanden. Te koop in haar winkel (Sluizeken 32) of op www.monsterswithanattitude.be.

– Salade to go –

Nederlandstalige versie van het Australische kookboek Jar Salads (14,99 euro, Karakter). Met de gou-den tip : “De volgorde van het vullen van de pot is belangrijk : eerst de saus of dressing, dan de robuuste, zware en veerkrachtige ingrediënten als wortel, komkommer of bloemkool en als laat-ste de delicate ingrediënten als blad-groente, verse kruiden of kiemen.”

– Salad in a jar –

Nóg een kookboek. Oorspronkelijk uitgegeven in het Frans, nu in het Nederlands vertaald bij Becht (12,50 euro). Met een nieuw woord voor de Dikke Van Dale : de laagjessalade. De auteur, de Franse foodie Bérengère Abraham, ziet de bokaal als de nieuwe brooddoos.

Veerle Helsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content