Dat dubbelglas nuttig is, daarvan is zowat iedereen overtuigd. Dankzij zijn thermische kwaliteiten is het zeer geschikt om de koude buiten de woning te houden. Mensen denken echter dat zo’n vensters ook het geluid weren, en dat is een misvatting. Dubbelglas mag dan voor een goede thermische isolatie zorgen, qua akoestische isolatie laat het vaak te wensen over. En naarmate de lawaaihinder toeneemt, is ook dat belangrijk.

“Enkel glas volgt de massawet”, zegt ir. Jan Lecompte, marketingdirecteur van het glasbedrijf Saint-Gobain Glass. “Hoe dikker het glas, hoe minder geluid het doorlaat. Je moet wel rekening houden met de grensfrequentie: de frequentie waarop het glas gaat zingen. Bij die frequentie wordt het geluid makkelijker doorgegeven en ontstaat er een geluidspiek rond 2000 à 3000 Hz, afhankelijk van de glasdikte. Naarmate het glas dikker is, schuift die geluidspiek op naar lagere frequenties. Bij gelaagd enkel glas met daartussen een speciale akoestische folie – PVB(A) – zal die geluidspiek nagenoeg verdwijnen. Alleen laat de thermische isolatie van enkel glas te wensen over.”

Bij dubbele beglazing doen zich twee akoestische problemen voor. Jan Lecompte: “In veel gevallen wordt gekozen voor symmetrisch dubbelglas, 4-15-4 mm bijvoorbeeld: twee glasbladen van 4 mm met een spouw van 15 mm. Maar als de glasbladen even dik zijn, vallen hun grensfrequenties samen en zullen ze elkaar versterken. Dat is eenvoudig op te lossen met een asymmetrische dubbele beglazing, 4-15-8 mm bijvoorbeeld. Zo wordt die ene grote geluidspiek vervangen door twee kleinere geluidspieken in de hogere frequenties, die een stuk minder hinderlijk zijn. Met een akoestische PVB(A) zullen de geluidspieken helemaal verdwijnen.

Een tweede probleem heet massa-veer-massaresonantie: de frequentie waarop heel het systeem spontaan begint te trillen en een tweede, laagfrequente geluidspiek veroorzaakt. “Hoe lager deze frequentie, hoe beter”, aldus Jan Lecompte. “Dat bereiken we door bij asymmetrische samenstelling de glasdiktes te verhogen, 6-15-10 mm bijvoorbeeld.”

Conclusie: de hoog- en middenfrequente tonen zijn vrij gemakkelijk weg te filteren met asymmetrische, akoestisch gelaagde dubbele beglazing. De lage tonen blijven in sommige gevallen voor problemen zorgen, zeker aan een weg met veel zwaar verkeer. In dat geval zijn dubbele ramen aangewezen. Bij nieuwbouw kan je die van bij het concept voorzien en dubbele raamprofielen plaatsen: een met akoestische dubbele beglazing en een met enkel glas. Bij een verbouwing wordt een nieuw raam voor het bestaande geplaatst. Zo’n ingrepen jagen natuurlijk de kosten de hoogte in.

Toch loont het de moeite om over de beglazing van een woning na te denken. Wie zegt trouwens dat in elk venster hetzelfde soort dubbelglas moet komen? In een rustige buurt volstaat het om in de keuken met uitzicht op de tuin asymmetrisch dubbelglas te plaatsen; terwijl je in de slaapkamer aan de straatkant wellicht opteert voor gelaagd en asymmetrisch dubbelglas. De meerkost? Die is afhankelijk van het soort glas en je eigen eisen qua comfort.

Hilde Verbiest / Foto’s Lieve Blancquaert, illustratie Kristina Ruell

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content