Een spetterend defilé voor het goede doel : dat is Second Hand Second Life, het event dat Spullenhulp op 8 november voor de elfde keer organiseert. Wij vroegen Gioia Seghers, laureate van de Weekend Fashion Award 2012, om uit te zoeken wat je zoal met tweedehandskledij kunt doen. Het resultaat ? Een exclusieve shoot met stijlvolle, hypervrouwelijke silhouetten.

Spullenhulp (in het Frans Les Petits Riens, wat heel wat frivoler klinkt) hoefde Gioia Seghers geen twee keer te vragen om mee te werken aan haar jaarlijkse mode-evenement. Gioia maakte vorig jaar kennis met het initiatief. “Ik keek vol bewondering naar de creaties van stylisten en collega-ontwerpers op de catwalk. Wat een verbeelding en vakmanschap ! En dat allemaal vertrekkend van gerecupereerde kleren. Ook het humanitair aspect sprak me aan. Ik dacht meteen : hier zou ik graag zelf aan meewerken.” Gioia’s medewerking aan de meest solidaire modeshow van 2013 is tweeërlei : zoals andere designers en stylisten haar al voordeden, zocht ze voor het defilé kleren uit om te vermaken : stoffen combineren, onderdelen van kledingstukken mixen tot een nieuwe creatie. Die unieke creaties worden op 8 november tijdens een show gepresenteerd en geveild voor het goede doel.

Daarnaast vroeg Knack Weekend, partner van het event, aan Gioia om een viertal silhouetten samen te stellen die te zien en te koop zullen zijn in de Weekend pop-up shop tijdens het Second Hand Second Life-evenement. Met een prachtige mode-shoot als resultaat. Aan die kleren is niets veranderd, ze komen recht uit het grote sorteercentrum van Spullenhulp in Sint-Pieters-Leeuw. Gioia : “Bedoeling was te tonen dat je in de Spullenhulpwinkels met wat zoeken echte vondsten kunt doen, modieuze kleren van mooie kwaliteit. Het traject dat kleren afleggen, het spreekt tot de verbeelding. Het bontjasje waarop een oudere dame wellicht uitgekeken was en dat met liefde geadopteerd wordt door een modebewuste jonge vrouw. En ja, soms verwondert het je echt wat mensen weggeven : echte kwaliteitsspullen, nooit of nauwelijks gedragen. Het zou toch echt doodzonde zijn mocht zoiets in de vuilnisbak terechtkomen. Te meer omdat met de opbrengst van de verkoop weer andere mensen geholpen kunnen worden.” Gioia werd kind aan huis bij Spullenhulp : “Omdat ik veel kleren nodig had, ben ik er toch een keer of vijf gaan snuisteren, wat ik trouwens graag doe. Het aanbod varieert voortdurend : soms vond ik niet meteen iets dat paste in het beeld dat ik voor ogen had, maar de volgende keer viel mijn oog dan weer meteen op topstukken. Om een eenheid te creëren koos ik uitsluitend voor kleren in zwart en wit.”

De modeshoot vond plaats in het sorteercentrum zelf. “Ik wilde de link met de herkomst van de kleren behouden, tonen waar ze vandaan kwamen. Bovendien vond ik de industriële omgeving met de ruwe muren en de balen met kleren mooi contrasteren met de hypervrouwelijke silhouetten. Ik koos voor een sobere, gestyeerde belijning waarbij veel aandacht ging naar het contrast tussen de verschillende materialen : kant en kunstzijde enerzijds en de combinatie van bont en leer. In samenspel met het heldere licht creëerde dat een mooie ambiance. Zoveel plezier beleefden fotograaf Kris De Smedt, model Michelle Den Hollander en ik aan de shoot, dat we in plaats van de gevraagde vier silhouetten er meteen acht maakten.” En meteen het bewijs leverden dat tweedehands ook glamoureus en geraffineerd kan zijn.

Productie en styling : Gioia Seghers.

Foto’s : Kris de Smedt@C’est chic.

Retouches : Antoine Melis. Haar en make-up : Sigrid Volders voor Chanel en Kevin Murphy. Model : Michelle Den Hollander@IMM. Coördinatie : Catherine Pleeck

www.spullenhulp.be

Voor regelrechte vintage moet u in Retro Paradise zijn, Amerikaanse Straat 105, 1050 Brussel.

DOOR LINDA ASSELBERGS & FOTO’S KRIS DE SMEDT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content