Gladstone’s Library

De boekencollectie van ex-premier Gladstone was de basis. © GF

HOTEL ? Gladstone’s Library is een bibliotheek in het charmante stadje Hawarden waar de gasten ook kunnen overnachten. De bibliotheek was de droom van William Ewart Gladstone (1809-’98) die viermaal primeminister van Groot-Brittannië was. Hij maakte zelf een begin met het inrichten van een bibliotheek rond zijn collectie van 32.000 boeken. Vier jaar na zijn dood ging de Gladstone’s Library daadwerkelijk open. De vaste gast James Cape Story zei er in 1905 over : “Het is een tempel van de leergierigheid, een plaats om rustig te mediteren, voor onderzoek, voor mentale en spirituele verfrissing en dit alles in een charmante, natuurrijke omgeving aan de voet van de Welshe bergen.” Deze uitspraak staat, ruim honderd jaar later, nog altijd overeind.

Ook nu nog is de Gladstone’s Library een plaats waar gasten uit de hele wereld naartoe reizen om te snuffelen in de 250.000 werken over geschiedenis, filosofie, theologie, kunst en literatuur die de bibliotheek intussen rijk is.

De gasten mogen extra lang gebruikmaken van de bibliotheek (tot 22u), ze mogen de boeken meenemen naar hun kamer, of ze kunnen in een gezellige gemeenschappelijke kamer bij een knetterend haardvuur magazines lezen, kaarten of schaken.

In de 26 slaapkamers komt telkens op een andere manier het thema ‘lezen’ terug. De meeste kamers hebben een eigen toilet en badkamer en de goedkopere kamers hebben gedeelde faciliteiten op de gang. Daarnaast is er overal gratis wifi beschikbaar en koffie en thee op de kamers, maar geen televisie. Daarvoor kunnen de gasten terecht in de gemeenschappelijke televisiekamer.

Bij de kamerprijs is het ontbijt in de Food for Thought Bistro inbegrepen. Daar worden ook de lunch, het diner en snacks geserveerd, telkens bereid met lokale, organische en diervriendelijke ingrediënten en tegen schappelijke prijzen.

Voor een eenpersoonskamer zonder badkamer betalen de gasten 65 Britse pond (75 euro), met badkamer 75 pond (85 euro), voor een tweepersoonskamer zonder eigen badkamer 93 pond (106 euro), met eigen badkamer 95 pond (112 euro).

Hawarden zelf is een typisch, schilderachtig plaatsje in het noorden van Wales, en het is ook een goede vertrekplaats voor uitstappen. Chester, een van de best bewaarde ommuurde steden in Groot-Brittannië, ligt vlakbij, en het bergachtige natuurpark Snowdonia bereik je met de wagen in een halfuur.

Datzelfde geldt voor het mooie kustplaatsje Llandudno, dat ook wel Queen of the Welsh Resorts wordt genoemd. In drie kwartier sta je in Liverpool, stad van de Beatles, voetbal, de haven en enkele uitstekende musea.

Gladstone’s Library, Church Lane, Hawarden, Flintshire, CH5 3DF, +44 (0)1244 532350, gladstoneslibrary.org

TEKST MAAIKE SCHWERING

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content