Van deze drie verzamelaars gaat het hart sneller kloppen bij het vinden van een parfumflacon. De grootste collectioneur is ronduit bezeten en de jongste zweert nog bij simpele trouvailles.

Elisabeth Roekens (21)

“Ik begon te verzamelen toen ik vijf was. Toen kreeg ik van mijn meter een paar oude parfumflacons en vond ze meteen zeer mooi. Maar ook mijn overgrootmoeder hield er bij. Ze bezocht immers vaak rommelmarkten en verzamelde van alles en nog wat. Mijn vader ging geregeld bij haar rondsnuffelen. Nu en dan kwam hij met parfumflacons thuis. Zo begon mijn collectie te groeien. Ondertussen wist ook iedereen dat ik gek ben van die flesjes. Ik heb dus alles gekregen en heb nog nooit wat gekocht voor een stevige prijs. Ik loop wel af en toe op een rommelmarkt en tik dan iets op de kop voor een kleinigheidje.”

“Ik krijg vooral van vrienden, familie en kennissen. Ik ken geen andere collectioneurs van parfumflacons, maar wel veel mensen die iets verzamelen, zeker in ons familie. Mijn moeder houdt van blikken trommels en vader van antiek. Het verzamelen zit er dus in. De parfumflacons hou ik gewoon bij omdat ze mooi zijn. Niet dat ik nu zo geïnteresseerd ben in de sector. Ik ben bijvoorbeeld niet van plan om ooit een parfumwinkel te beginnen. Ik volg trouwens een lerarenopleiding. Ik ga niet naar tentoonstellingen over parfum of koop er ook geen boeken over. Soms kijk ik weleens op het net, maar niet intensief. Voor mij gaat het verzamelen niet alleen om het object zelf, maar ik vind de vondsten spannend. Niet zo lang geleden vond mijn vader bijvoorbeeld, die schrijnwerker is, achter een balk op een zolder enkele stokoude flesjes. Ze werden daar lang geleden verborgen ‘als een schat’. Dat vind ik dus spannend. Ze staan nu in mijn parfumkast tentoon. Er zitten heel oude exemplaren bij. Anekdotes maken een verzameling extra boeiend. Het gaat mij trouwens ook niet om de hoeveelheid. Ik heb nu een driehonderdtal flesjes, wat ik al aardig wat vind. Aan een inventaris begin ik niet, mijn flesjes zijn gewoon de moeite waard om bij te houden. Zo simpel zit dat.”

Sofie Albrecht (34)

“Als kleuter was ik al gefascineerd door de parfumflacons in de badkamer van mijn grootmoeder, waarmee ik mocht spelen. Wanneer ik ben gaan verzamelen weet ik niet meer, ik moet nog klein zijn geweest. Mijn eerste flesjes kreeg ik zeker voor mijn twaalfde. Mijn voorkeur gaat naar de miniaturen, gewone flacons worden trouwens minder verzameld en zijn minder waardevol. Als particulier raak je bijna niet aan de grote flacons die als etalagemateriaal worden gebruikt. Toen ik begon, kreeg je die flesjes cadeau in de parfumerie.”

“Als student werkte ik in een parfumwinkel, waardoor ik min of meer aan de bron zat. En later kreeg ik er als journalist, maar tegenwoordig zijn er steeds minder in omloop. Af en toe vind ik nog wat op de rommelmarkt en heb ik ook wat gekocht via eBay. Maar zulke flesjes krijgen of vinden is spannender dan een winkel binnenstappen en ze gewoon kopen. Daardoor gaat de magie van de vondst verloren. Ik vind het leuk om een verzameling aan te leggen die een overzicht biedt. Merken waarvan ik maar twee flesjes had, heb ik afgestoten. Een overzicht vertelt meer over de geschiedenis van een merk. Dat is ook nuttig voor mijn achtergrondkennis. Ik heb die flesjes al zo lang bij me, als er bijvoorbeeld een merk ter sprake komt, dan heb ik direct een bepaalde fles voor ogen en een geur. Want het is me niet louter te doen om de flesjes, ook de geuren boeien me enorm. Ik merk dat collega’s die over parfum schrijven het moeilijker hebben om bij bepaalde namen een geur te plakken. Ik hou van oude flesjes, ze zijn mooier afgewerkt en vertellen een verhaal, bijvoorbeeld over verdwenen merken.”

“Er zitten geuren bij die aan de basis lagen van latere parfums, zoals de Fougère Royal van Houbigant en Le Chypre van François Coty. Dat is pure geschiedenis en geeft een extra fond aan een verzameling. Maar ik geniet ook van moderne flacons, zoals de ontwerpen van Karim Rashid voor Kenzo. In totaal heb ik een duizendtal miniaturen uit diverse periodes, van de jaren dertig tot nu.”

Chantal Verworst (42)

“De laatste keer dat ik mijn flesjes telde, kwam ik uit bij achttienduizend stuks. Nu zijn het er nog meer, dus tel ik niet meer. Mijn verhaal begon twaalf jaar geleden met één simpel flesje, dat mijn vroegere vriend wegkaapte uit een automaat op de kermis. Ik stopte het in een letterbak en was meteen verkocht : na een tijdje hingen er tien bakken aan de muur vol flesjes. Daarna liet ik kasten maken en nu staat de collectie miniatuurflesjes in een aparte kamer. Ik koop op rommelmarkten of een zeldzame keer bij een vriendin op eBay. Maar zelf heb ik geen aansluiting : ik durf niet, want ik zou hele dagen kopen ! Ik ben éénmaal naar een veiling geweest en heb daar een zeldzaam flesje gekocht van Elizabeth Arden voor bijna 1000 euro. Tja, dat vingertje wilde maar niet naar beneden, ik kon me gewoon niet bedwingen.”

“Dus geen veilingen meer. Op vakantie ga ik steevast naar San Marino, de stad van de parfumflacons, en kom altijd terug met twee valiezen vol ! Ik heb een vriendin in Frankrijk wonen die nu en dan wat voor mij vindt. Als ze belt, dan ga ik daar direct naartoe, ik kan geen dag wachten. Ik ben echt bezeten. Het gaat niet om de geuren, maar de flesjes zelf. Ik ben dol op Amerikaanse flesjes die heel gek of kitscherig zijn. Geweldig ! Er komen ook mooie uit Saudi-Arabië en Singapore. Overigens maakt het ook niet altijd uit of ze mooi zijn, wat ik nog niet in mijn collectie heb, moet erbij. Koste wat het kost. Dat is echt een obsessie. En heb ik dan wat nieuws, dan maak ik er direct een foto en beschrijving van voor mijn catalogus. Ooit zou ik eens een boek willen maken over alle mogelijke flesjes, bedoeld als handleiding voor de verzamelaar. Misschien wordt het te lijvig om ooit te worden gepubliceerd.”

Praktisch

Verzamelaars azen op grote flessen of op miniaturen.

De waarde wordt bepaald door de staat. In de originele verpakking en ongeopend zijn ze het duurst. Hele oude of nieuwe flacons scoren het best.

Prijzen variëren : van vijf euro op een rommelmarkt tot honderden euro’s voor sommige flacons, vaak speciale edities.

Vindplaatsen : internet (eBay of marktplaats. nl bijvoorbeeld) of gespecialiseerde beurzen. Hiervoor vind je snel informatie door te googelen op ‘parfumbeurs’ of ‘verzamelbeurs’. Eerstvolgende rendez-vous : 9 december (Hotel van der Valk, Nijverheidsweg 35, Maastricht) en 27 januari (Hotel De Rustende Jager, Venneperweg 471, Nieuw-Vennep).

Door Piet Swimberghe – Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content