Een mannenhuid krijgt in de loop van het leven te maken met verschillende uitdagingen : een overactieve talgproductie in de jonge jaren, irritaties door het vele scheren en diepe rimpels eens de veertig voorbij. De cosmeticawereld staat klaar met advies en producten op maat.

Een vette huid is geen exclusief mannenprobleem, al is het hogere testosterongehalte zeker schuldig aan de verhoogde talgafscheiding op bepaalde zones in het gezicht. In de laboratoria van Estée Lauder, waar Aramis Lab Series de Oil Control verzorgingslijn voor vette huid ontwikkelde, toont Matthew Terri, vicevoorzitter productontwikkeling hoe dat probleem het best aangepakt kan worden.

De eerste pijler van het vierstappenplan dat het merk voorstelt is reiniging. Terri demonstreert het belang aan de hand van een test : hij legt een sponsje in een bak met olie en één in een bak met water. Het exemplaar in de bak olie blijft slap en onbeweeglijk, terwijl de spons in het heldere water de vloeistof absorbeert en als een bloem opengaat. Wat dit experiment ons leert ? Dat reiniging de eerste stap naar een stralende huid is. Een ongereinigde, vette huid heeft pas baat bij een verzorgingsproduct als eerst het laagje talg wordt verwijderd, dat er als een waterdichte film overheen ligt. Maar daar heeft Terri uiteraard een oplossing voor : een druppel olie op de hand van een vrijwilliger wordt vrijwel onmiddellijk geabsorbeerd door een schuimwolkje Nettoyant Visage Anti-Brillance. “Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om je gezicht grondig af te spoelen na het gebruik van de reiniger en dus na het verwijderen van het overtollige vet”, legt hij uit. “Het schuim verwijdert alle vuil terwijl andere ingrediënten zorgen voor een licht scrubben van de huid zodat die klaar is voor de tweede stap : hydratatie.

Een vette huid is niet hetzelfde als een gehydrateerde huid. Ook een vette huid moet worden gehydrateerd om het natuurlijke evenwicht te herstellen. Aramis ontwikkelde daarvoor een frisse gel die de huid van vocht voorziet en een algenderivaat bevat dat de talgproductie in toom houdt zodat de huid minder gaat glimmen.

Voor het wegwerken van glimmende plekjes in de loop van de dag heeft Aramis speciale tissues bedacht, zeg maar de mannelijke versie van wat poeder voor vrouwen is. Ieder tissue bevat een poeder dat enkele keren het eigen gewicht aan overtollig talg kan opnemen. Ideaal om je even te verfrissen of op te knappen als je net het klamme of koude zweet is uitgebroken.

Door de overdreven talgproductie raken poriën gemakkelijk verstopt, wat resulteert in onzuiverheden. Een product dat puistjes en mee-eters aanpakt, mag dan ook niet ontbreken.

Gladde jongens : gevoelig en geïrriteerd

Een mannenhuid mag dan wel tot een derde dikker zijn dan die van een vrouw, maar dat bespaart hem niet altijd rode vlekken, een trekkerig gevoel en andere irritaties. De dagelijkse scheerbeurt is de grote zondebok : niet alleen de haren, maar ook het beschermlaagje van de huid gaat er telkens mee af. Machinaal scheren is minder agressief voor de huid, al kiest de meerderheid voor nat scheren. Investeren in goede producten en je tijd nemen maken een verschil : een warme douche vooraf en grondig insmeren van de baard maken de haartjes zachter, terwijl milde, hydraterende producten zonder alcohol voorkomen dat de huid uitdroogt. Goed hydrateren met vetvrije, liefst ongeparfumeerde producten is de boodschap. Regelmatig een hydraterend masker gebruiken of een dikke laag verzorgingscrème een kwartiertje laten intrekken kan ook geen kwaad.

Het verval is ingezet : diepe rimpels en verslapping

Dat rimpels karakter geven aan het gezicht van een man kan best zijn, toch zitten er maar weinigen op te wachten. Steeds meer heren doen hun best om er zo jeugdig mogelijk uit te blijven zien en zoeken steeds vaker hun heil in veelbelovende potjes crème om rimpels en verslapping uit te stellen. Een dikkere huid en een hogere talgproductie bieden het voordeel dat rimpels langer uitblijven, maar eens de tijd zijn tanden laat zien, bijt hij meteen flink door. Veertig plus krijgt af te rekenen met duidelijke rimpels en een verlies aan stevigheid. Tegenwoordig bestaan er ook voor mannen antirimpelcrèmes op maat : voor beginners (Lancôme Men Age Fight (52 euro), Biotherm Age Fitness (46,31 euro)) en gevorderden (Shiseido Men Deep Wrinkle Corrector (52 euro) voor diepe rimpels, Biotherm Age Refirm (46,31) en Lancôme Men Rénergy 3D (69,60 euro) voor versteviging).

Door Sofie Albrecht m.m.v. Elodie Perrodil

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content