Een diep respect voor de aarde, haar zeeën en de rijkdommen uit haar schoot, dat is wat deze drie gedreven juweelontwerpsters bindt. Ze gaan dan ook aan de slag methet moois dat onze wereld ons geeft, in de vorm van onder andere edelstenen, parels en schelpen.

Marie-Bénédicte de Schryver (35): “Voor velen ben ik ‘de parelmadam’ ”

“Ik weet nog goed dat ik tijdens mijn opleiding juweelkunst aan Sint Lucas Antwerpen aanvankelijk niet met parels wilde werken. Dat was niet avant-gardistisch genoeg voor mij. De echte vonk is pas overgeslagen door de begeestering van een van mijn toenmalige docenten. Toen zijn mijn ogen echt opengegaan en ben ik mij gaan verdiepen in de materie.”

Na haar afstuderen in 1995 volgden al snel een aantal ontwerpen met parels. Geen traditionele colliers, maar stukken waarin de kleinoden uit hun klassieke context zijn gehaald en verwerkt worden in onder andere goud of zilver. Zo was een van haar eerste collecties een ode aan de vruchtbaarheid, in de vorm van negen zwangerschapskettingen met zoetwaterparels. Vruchtbaarheid en erotiek zijn vaste thema’s bij De Schryver. “Voor mij is een parel ongelooflijk erotisch en vrouwelijk. Zo’n juweel heeft iets voluptueus, mysterieus en kwetsbaars dat mij blijft fascineren. Zo erg zelfs, dat ik door velen aanzien wordt als ‘de parelmadam’.”

Een bijnaam die ze met trots draagt. In nagenoeg al haar collecties verwerkt De Schryver haar geliefde elementen. Niet alleen het afgewerkte product is belangrijk voor haar, maar ook het proces van de creatie in het atelier, het langzaam zien groeien van een stuk. “Het ritueel van parels knopen werkt heel meditatief. Ikzelf kan er uren als een bezetene mee bezig blijven. Het geeft mij rust. Dat is ook iets dat ik niet uit handen zou willen geven, omdat het voor mij zo belangrijk is en ik ondertussen hierin ook erg veeleisend ben geworden. Ik doe alles zelf en wil dat graag zo houden.”

Met de opening van haar winkel en galerie voor hedendaagse juwelen in Gent in 2005 ging meteen ook een droom in vervulling. Naast het werk in het atelier hecht de jonge ontwerpster ook veel belang aan het contact met de klant.

Marie-Bénédicte de Schryver, Eekhout 16, 9000 Gent, 09 324 56 45, www.mariebenedicte.com. Open op donderdag en vrijdag van 14 tot 18 uur, zaterdag van 11 tot 18.30 uur.

Sandra Van der wildt (35) “Synthetische diamant en schelpen als belichaming van mijn boodschap”

“Als kind was ik al gepassioneerd door water en uitgestrekte oceanen. Niet alleen door al het leven erin, maar ook door het belang ervan om te kunnen overleven. Ik besef allang dat water een groter milieuprobleem zal worden dan we kunnen vermoeden. Vandaar dat ik een boodschap wil meegeven in mijn juwelen : ik wil mensen bewust maken, zodat ze beter zorg dragen voor de natuur.”

Juwelen met een boodschap zijn bij de Antwerpse Sandra Van der Wildt allesbehalve sloganeske ontwerpen. Het statement zit veeleer impliciet verweven in haar eerste lente-zomercollectie 2008, waarin organische materialen de hoofdrol spelen. “Schelpen staan voor mij symbool voor al het leven in het water ; ze fascineren mij enorm. Het is onvoorstelbaar in hoeveel vormen en kleuren ze bestaan.” Hun grillige en asymmetrische vormen worden in Van der Wildts ontwerpen verwerkt met fonkelende diamanten. Uiteraard mijdt ze daarbij, geheel volgens haar filosofie, ‘bloeddiamanten’ en grijpt ze terug naar synthetische exemplaren.

Van in het prille begin was duidelijk dat de ontwerpster een originele visie nastreefde. Haar eerste collectie (lente-zomer 2008) ontwierp Van der Wildt tijdens een verblijf in de Dominicaanse Republiek. Ze doopte die Squalo, wat haai betekent in het Ita-liaans en verwijst naar de harde realiteit van de modewereld, waarin ze zichzelf en haar collectie eerder ziet als een ‘kleine vis’, maar dan wel beschermd met de naam ‘haai’. “Het klinkt misschien vreemd, maar haaien zijn ook mijn lievelingsdieren. Ik hou enorm van hun gestroomlijnde vorm. En squalo klinkt daarnaast gewoon heel erg mooi…”

Een eigen winkel is niet echt aan haar besteed. “Voorlopig heb ik in België één verkooppunt, waar ik mij heel goed bij voel. In de toekomst hoop ik ook de buitenlandse markt af te kunnen tasten.”

Info : www.svwjewellery.com, 0475 30 42 92.

De juwelen van Sandra Van der Wildt zijnte koop bij Epris, Groendalstraat 9, 2000 Antwerpen, 03 226 11 49.

isabelle tibergijn (38) “Dat allereerste microscoopbeeld van edelstenen was onbeschrijfelijk”

“Ik ben verslaafd aan de schoonheid van edelstenen. Het is fantastisch om een steen van binnen en buiten te leren kennen, om met een microscoop door alle lagen ervan te gaan en te onderzoeken hoe die is gegroeid. Nauwkeurig zien hoe kleuren van een steen in elkaar overgaan is onbeschrijfelijk. Dat ‘aardse’ is belangrijk voor mij, maar ook het respect voor de natuur dat een steen afdwingt. Edelstenen groeien eigenlijk zoals bloemen, maar dan aan de binnenkant van de aarde.”

Haar grote passie werd al op jonge leeftijd gevoed door haar vader, die een zaak had in uurwerkonderdelen, juwelen en edelstenen in het centrum van Gent. “Na mijn humaniora wilde ik verdergaan in de branche van mijn vader – al had die het aanvankelijk liever anders gezien – en ik besefte dat ik, om succesvol te zijn, een gedegen kennis van edelstenen nodig had. Na een opleiding aan de Hoge Raad voor Diamant in Antwerpen ben ik als jonge twintiger naar Idar-Oberstein (het centrum van de kleursteen in Europa) getrokken om er voort te studeren.”

Om haar wetenschappelijke kennis als gemmologe verder te verfijnen, ging ze later ook nog naar het Gemological Institute of America in Los Angeles. Terug in België vervolmaakte ze zich aan de Universiteit Gent tot gerechtelijk expert. Toch is het ontwerpen van juwelen nog steeds haar grootste liefde. Gelijktijdig met de wetenschappelijke opleidingen heeft ze immers altijd getekend en ontworpen. “Ik heb echt de twee nodig.”

Wat de toekomst betreft, is ze duidelijk : “Het enige wat ik wil, is nog heel veel mooie dingen maken. Misschien zou een vitrine in een andere stad ook nog fijn zijn, maar het liefst wil ik hier blijven, in de zaak die ik van mijn vader heb overgenomen. Wat ik nu doe, past perfect bij mij. Met veel personeel werken, wil ik niet. Eén vrouw, één visie, daar sta ik voor.”

Isabelle Tibergijn, Onderstraat 57, 9000 Gent, 09 225 18 72, www.isabelletibergijn.be.

Enkel na afspraak.

Door Evelien Bracke Foto’s Ann Vallé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content