Geraffineerd en gevarieerd

Olivier de Vinck in Kommilfoo : ongedwongen kwaliteit, zoals het hoort. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE

ACTUELE VERFIJNING

KEUKEN 8

DECOR 8

COMFORT 7,5

SERVICE 7,5

PRIJS/KWALITEIT

GEPROEFDE MENU 7

Olivier de Vinck opende Kommilfoo vijftien jaar terug op het Antwerpse Zuid en is nog even gedreven als de eerste dag dat hij begon. Hij volgde geen beroepsschool maar ging in de leer bij Eddie Van Maele. In zijn vakanties trok hij naar het buitenland, waar hij stages volgde in bekende restaurants als El Celler de Can Roca, Tragabuches, Sant Pau. Zijn constante inspanningen werden recentelijk beloond met een eerste Michelinster. De tijd van het wilde experimenteren is achter de rug. In de plaats kwam een evenwichtiger manier van koken, waarbij gebruik wordt gemaakt van de laatste technieken. Om alles in harmonie te brengen is er een nieuwe inrichting, getekend door interieurarchitect Martine Geusens. De stijl is uitgepuurd en de kleuren zijn molgrijs, bruin en beige.

Voor een geoliede ontvangst zorgt Oliviers echtgenote Inger Blancquaert. Zij wordt bijgestaan door een afgestofte maître d’hôtel en zijn opgepoetste jonge zaalbrigade. De spijskaart is beknopt en de prijzen zijn gekruid. De wijnkaart is overwegend Frans, maar er zijn ook vertegenwoordigers van nieuwewereldwijnen.

Als welkomsthapjes verschenen op lage temperatuur gegaarde zalm, opgediend met mosterdsalade en mosterdmayonaise, en gehakte scheermesschelp met oesterblad en granny smith als begeleiding. Wij kozen voor de ‘gastronomische wandeling’ (vijf gangen, 65 euro) en namen daar het wijnarrangement bij (35 euro). De eerste bereiding uit het menu wist te verrukken : in het bord lagen tartaar van kalf en ceviche van nobashigarnaal met mayonaise van mascarpone en ansjovis, gepekelde roze radijs en gevarieerde texturen van komkommer. Zelfbereide tagliatelle van saffraan volgde met gebakken langoustine, courgetteparels, jus van tomaat (Andine cornue) en kroepoek van tomaat. Ook aan dit gerecht was echt niets mis ! Daarna verscheen te lang gegaarde heilbot met geglaceerde venkel, dashibouillon, espuma van kokos, gel van soja en een vleugje daidai (Japanse citrusvrucht). Wilde eend werd gecombineerd met krokant gebakken polenta, crème van spitskool, kampernoelies en eendenjus opgefrist met azijn van dadels.

Deze geraffineerde en gevarieerde maaltijd werd afgesloten met in cassis gemarineerde vijgen uit Solliès, crème van amandelen, spons van pistache en ijs van karamel. Ook de wijnbegeleiding was in orde, maar dat mocht wel voor de gevraagde prijs ! INFO: RESTAURANT KOMMILFOO

FINE DINING

VLAAMSE KAAI 17

2000 ANTWERPEN

03 237 30 00.

WWW.RESTAURANT KOMMILFOO.BE

Private dining en show cooking room. Lunch : 35 euro. Menu’s 55 tot 115 euro. Gesloten zaterdagmiddag, zondag en maandag.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content