Wie zich tussen 18 en 27 juli nog maar in de buurt van Gent waagt, zal er niet onderuit kunnen: de Gentse Feesten houden dan weer heel de stad en omgeving in hun ban. De organisatoren kunnen het zelf bijna niet geloven, maar dit is al de negenentwintigste editie van de Feesten. Wat nog tot tien of vijftien jaar geleden door het stadsbestuur met veel tegenzin gewoon gedoogd werd, is nu uitgegroeid tot het belangrijkste en meest omvattende zomerfestival van het land. In Antwerpen is men met De Zomer van Antwerpen aan een inhaalbeweging bezig, maar het zal nog wel wat jaren duren voor een andere stad een zomerfestival heeft als dat van Gent.

Zelfs al zou je gedurende de hele periode van de Gentse Feesten vakantie nemen, dan nog is het bijna onmogelijk om aan alle activiteiten deel te nemen. De organisatoren hebben een enorm brede waaier voorstellingen, optredens, tentoonstellingen, debatten, filmprojecties, enzovoort opgezet. De grootste publiekstrekker zal wel het groot podium zijn en blijven, waar bijna elke avond ongeveer vier concerten plaatsvinden. Walter de Buck en zijn groep mogen op 18 juli de Feesten officieel openen. Andere namen, die vanop het groot podium te zien en te horen zullen zijn: La Luda Familia, Gorki, Beri Beri, Trio Loyko, Willem Vermandere, Roland, The Stranglers, Kris De Bruyne, enzovoort. In het Baudelopark is er bijna elke dag een gevarieerd programma voor kinderen, met animatie of theatervoorstellingen. Voor performances speciaal voor kinderen zorgt de Gentse groep Logos, en Theater Prometheus speelt gedurende de hele Gentse Feesten “De prins met de vijs”.

Dansliefhebbers komen aan hun trekken in de Spiegeltent. Daar vinden workshops plaats over de meest uiteenlopende exotische dansen: van merengue en bachata over Jamaïcaanse en West-Afrikaanse dans, tot tapdans, flamenco of Arabische dans. In diezelfde Spiegeltent treden ’s avonds ook allerlei iets kleinere muziekformaties op.

Een speciaal project is La Strada, waarvan vorig jaar de eerste editie plaatsvond. De bedoeling is dat Vlaamse en Zuid-Nederlandse kunstenaars uit diverse disciplines – beeldende kunst, theater en muziek – elkaar ontmoeten om samen te werken en te experimenteren in een soort multimediaal kunstenlaboratorium. Het Oog zorgt voor een filmprogrammatie in het Baudelopark, waar onder meer een aantal klassiekers te zien zal zijn, zoals “The lady from Shanghai”, “Ivan de Verschrikkelijke”, “De Fietsendieven” en “Some like it hot”.

Tenslotte zijn er debatten over onder andere de zigeuners, die ook centraal staan in het straattheaterfestival.

Info: Tel. (09) 225.36.76

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content