GEORGES Vissen : XXX Geldstukken : XXX Smileys : XXX

Georges is een sobere brasserie met in het interieur enkele maritieme toetsen, en ijverige kelners in lange zwarte schorten. Toeristen komen er binnengewandeld met de Michelingids onder de arm, maar ook Gentenaars weten dat je bij Georges een eerlijk stuk vis kan eten. Muziek hoor je hier niet, alleen het zachte ronken van de kreeftenbak en een gezellig geroezemoes.

Wij kiezen bij het binnenkomen meteen voor een fles witte beaujolais van Duboeuf (680 fr.), maar er is zowel in wit, rood als rosé ook een huiswijn te krijgen van 420 fr. We beginnen een beetje luxueus met een kaviaarwandeling (895 fr.) : een bord met een schepje oscietra en een schepje sevruga, 4 blini’s, zure room en gesnipperde ui, en een glaasje vodka. Een zaligheid ! De garnaalkroketten (385 fr.) aan de overkant zijn geen prijswinnaars, maar wel zoals het hoort vergezeld van flink wat bros gefrituurde peterselie.

Als hoofdgerecht kiezen we voor gestoomde kabeljauw (595 fr.), een indrukwekkend stuk verser dan verse vis, vergezeld van smakelijke gekookte aardappelen, zeekraal, wortels, peultjes, een toefje broccoli, en in een apart schaaltje een perfecte hollandaise. En ook over de rog met zwarte boter en kappertjes (595 fr.) horen wij niets dan enthousiaste geluiden. Je kan hier ook, en dat wordt zeldzaam, verse krab eten (690 fr.), maar dan moet je wel veertig minuten geduld hebben. Naast de deur is een winkel met allerlei lekkers uit de zee.

Georges : Donkersteeg 23-27, 9000 Gent. Tel. (09) 225.19.18. Gesloten op maandag en dinsdag.

MEERSSCHAUT Vissen : XXX Geldstukken : XXX Smileys : XXX

Jarenlang was de viswinkel van Guido Meersschaut een toeristische attractie in hartje Gent. Ondertussen heeft deze vishandelaar, met zijn aanstekelijke goede humeur, zich in Ledeberg gevestigd, maar helemaal is hij toch niet uit het centrum verdwenen. Op de Kleine Vismarkt runt zijn vrouw Kataline het restaurant dat simpelweg Meersschaut heet. Alle soorten vis staan er op de kaart, van tarbot tot makreel, van tong tot wijting.

Gasten krijgen er bij binnenkomst meteen een bordje met kreukels en roze garnalen. Als die op zijn, komt er een potje smout met spekkorstjes.

Als voorgerecht proeven we van gemarineerde bio-zalm (460 fr.), een soort die zich verhoudt tot gewone zalm zoals een scharrelkip tot een batterij-exemplaar. Daarna komt er aan de ene kant een stuk eerlijke griet (685) en aan de andere kant een perfect gebakken pladijs (420 fr.). De griet is vergezeld van een assortiment beetgaar gekookte groenten : wortelen, bladspinazie, snijbonen, knolselderpuree en gekookte aardappelen. De geklaarde boerenboter wordt in een apart potje geserveerd. Bij de pladijs serveert men frieten én voor wie dat wil appelmoes. Wat ongewoon, maar zeer lekker.

De witte huiswijn een bordeaux of een Zuid-Afrikaan kost 550 fr. Vanille-ijs met warme advocaat (220 fr.) is een mooie afsluiter. De rekening vermeldt net iets meer dan 3000 fr., maar men kan in dit aangename eethuis makkelijk meer besteden.

Meersschaut : Kleine Vismarkt 3, 9000 Gent. Tel. (09) 223.53.49. Gesloten op zondagavond en maandag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content