SHAUN SAMSOM (30) (24) EN PAULO ALMEIDA (25) Verenigde Staten

Mannencollectie:

Latino street culture and American workwear have a minimal baby.

Inspiratie: “Deze collectie is enerzijds gebaseerd op traditionele stoffen van de arbeidersklasse en anderzijds op gevangenisplunjes. Een flanellen overhemd uit Schotse plaid heeft een andere betekenis voor een arbeider dan voor jongeren die bij een bepaalde bende willen horen. Straatbendes uiten hun verbondenheid via bepaalde kleuren, zoals Schotse clans zich van elkaar onderscheiden door verschillende tartans. Ik heb een techniek ontwikkeld waarmee verschillende stoffen naadloos in elkaar overgaan.”

MARTA MARQUES (24) EN PAULO ALMEIDA (25) Portugal

Vrouwencollectie:

Untitled.

Inspiratie: “Ons vertrekpunt was een quote van Helmut Lang in een i-D-magazine uit 1993: ‘Mode gaat over een attitude, niet over de roklengte.’ We zijn de jaren negentig ingedoken, de tijd van grunge en streetstyle met een zekere nonchalance en ruwheid. Corinne Day, Melanie Ward, de jonge Kate Moss en de grungescene met Kurt Cobain als rolicoon waren belangrijke inspiratiebronnen. Denim was een vanzelfsprekende materiaalkeuze voor een jeugdige uitstraling. De onafgewerkte look is volgens ons de nieuwe luxe: we willen iets dat ruw, uniek en doorleefd aanvoelt.”

RAFFAELE ASCIONE (29)(24) EN PAULO ALMEIDA (25) Italië

Vrouwencollectie:

Untitled.

Inspiratie: “Vrouwen tijdens hun zwangerschap, dat fascineerde mij. En dat vertaalde zich in opvallende vormen en coupes. Ontwerpers als Pierre Cardin, Cristobal Balenciaga and Hubert de Givenchy waren belangrijke referentiebronnen. Het A-silhouet kwam er toevallig, het past wel bij de harde structuur van de bovenstukken. De verschillende materialen spelen met elkaar : tweed, kant, wol. De hele collectie straalt een soort sisterhood uit.”

DANIEL LEE (25)(24) EN PAULO ALMEIDA (25) Groot-Brittannië

Vrouwencollectie:

Untitled.

Inspiratie: “Ik heb me gefocust op een techniek eerder dan op een verhaal. Ik wilde het proces van draperen op een nieuwe manier bestuderen. De hele collectie is in 3D ontworpen. Ik heb materialen gebruikt die normaal in high-end-vrouwenmode niet gebruikt worden om te draperen : traditionele wol en fluwelen jacquardweefsels. De modellen krijgen iets strijdvaardigs in hun geelbruine, gedrapeerde en vastgeknoopte plaids. Mode is voor mij een ambacht. Ik wil elke vaardigheid en techniek zelf onderzoeken en beheersen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content