Ligging : op het platteland IN HENRI-CHAPELLE I Sfeer : modern in een gerestaureerde schuur I Reistijd : een uur rijden van Brussel I Prijs : correct

André en Nadine zijn sinds jaar en dag liefhebbers van fietsen en van B&B’s, en alhoewel ze beiden nog werken, begonnen ze deze zomer zelf met gastenkamers. Henri-Chapelle is een klein dorpje, verloren in het land van Herve, waar nog echte rust heerst. Vlamingen zijn er niet zo mee vertrouwd, maar Amerikanen des te meer : vlak in de buurt ligt een Amerikaans kerkhof waar 7992 gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog rusten.

Andrés ouders en grootouders hielden tot in 1990 melkvee in het gebouw waar we overnachten. Het huis dateert van 1744 en twee derde ervan werd ingenomen door de stallingen en de daarboven gelegen hooizolder. Die stallingen zijn nu een garage, in de ruimte erboven, die tot aan het dak reikt, bevinden zich de gastenkamers. Op de eerste etage werd een gemeenschappelijke ruimte gecreëerd met een lange tafel voor het ontbijt, en er is een leeshoek met een grote flatscreen. Een hoog venster geeft uit op een klein terras dat over het landschap uitkijkt.

Op dezelfde verdieping bevinden zich ook twee kleine kamers die zeer sober, een beetje kaal zelfs, zijn aangekleed, maar wel zeer netjes en degelijk uitvallen. Onze kamer ligt aan de voorzijde en telt slechts één klein raam dat vanaf de vloer tot op kniehoogte reikt, en nog twee kleine piepgaatjes. De kamer aan de achterzijde bezit dan weer een groter raam dat over de weilanden uitziet. Een etage hoger bevindt zich een mezzanine met leeshoek en twee kleine kamers met een gemeenschappelijke, tussenin liggende badkamer en toilet. Daar hangt ook nog de oude hooikraan, zoals die gebruikt werd door de voorouders van André.

“Eigenlijk was het vooral André die aandrong op gastenkamers”, herinnert Nadine zich, die een jaar vrijaf heeft genomen om La Griffe à Foin te runnen. En dat heeft ze zich nog geen moment beklaagd. Het stel beleeft de verwondering van de nieuwbakken gastfamilie tijdens de eerste maanden en noemt enthousiast de nationaliteiten van de eerste gasten op.

Al heeft het wel een jaar geduurd vooraleer de oude schuur het huidige uitzicht verwierf. Bij die restauratie heeft de architect een aantal oude elementen behouden, maar verder resoluut op modern gemikt, én met succes. Vooral de leefruimte, die zoveel licht vangt, getuigt van een doordachte aanpak. Daar wordt ’s morgens een ontbijtbuffet klaargezet met vers fruitsap, verse fruitsla, broodjes, charcuterie en verschillende kaassoorten. En een uitnodigende glimlach van Nadine en André.

TIP

De boerenmarkt op zondag in Aubel, het Amerikaans kerkhof van Henri-Chapelle.

Info

La Griffe à Foin telt twee tweepersoonskamers die tegen 70 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten, en twee kamers met een gemeenschappelijke badkamer die tegen 100 euro voor vier worden verhuurd, inclusief de ontbijten.

La Griffe à Foin, Counhaye 8, 4841 Henri-Chapelle, 087 44 60 73, 0477 58 46 94, www.lagriffeafoin.be.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content