Ligging in het groen buiten Berneuil, op een steenworp van Compiègne

Sfeer OVERGERESTAUREERD

Reistijd TWEE UUR RIJDEN VAN BRUSSEL

Prijzen ZEER BETAALBAAR

Wat verloren in het groene landschap van Picardië, ligt het dorp Berneuil-sur-Aisne. In het centrum leidt een smalle straat naar het hoger gelegen gedeelte en daar, verscholen in het groen, ligt het domaine de Rochefort. Via een lange, kronkelige oprijlaan doorheen het bos bereikt de bezoeker het imposante huis uit 1634, een manoir fortifié, en een voormalige abdij waarvan het lot na de Franse revolutie bezegeld werd. De religieuzen moesten halsoverkop vertrekken, hun goederen werden aangeslagen, het huis werd leeggeplunderd en raakte in verval. Een oud, klassiek Frans verhaal dat we al zo vaak hebben gehoord.

Diverse eigenaars volgden elkaar op en gebruikten het hoofdgebouw als boerderij, terwijl de lager gelegen kapel een beetje vergeten raakte en dienst deed als stalling. De bomen groeiden door het dak en het geheel stond op instorten. Toen kwam een echtpaar langs. Hij was directeur van de nabijgelegen papierfabriek, zij werkte in Parijs als modiste.

“Alles lag er verwaarloosd bij, c’était du bricolage“, herinnert de gastheer zich levendig. “De zeventiende-eeuwse tegels waren oranje geverfd.” Het echtpaar liet de meest dringende werken aan het huis uitvoeren en beraadde zich over de toekomst van de kapel, die volgens ingewijden een volgende winter niet zou overleven. In 1998 werd voor een nieuw gebinte en dak gezorgd, enkele maanden voor er twintig centimeter sneeuw viel. In een latere fase werden vier kamers geïnstalleerd. De klus nam drie jaar in beslag.

De restauratie werd grondig uitgevoerd, zo grondig zelfs dat een deel van de ouderwetse charme mee de deur werd uitgeveegd. De kamers zijn op de gelijkvloerse verdieping en ogen kraaknet, met oude houten vloeren en witte muren met gekleurde etsen. Alles ademt kwaliteit uit, behalve de kleine badkamer die gevuld is met de inmiddels vertrouwde, lelijke plastic doos waarin het niet lekker douchen is. Het bed is dan weer uitstekend, met kwaliteitsbeddengoed en een stevige matras. Omringd door het groen en het bos, is de kamer ’s nachts volmaakt stil.

Het ontbijt (croissant, Frans brood) wordt in de gemeenschappelijke ruimte geserveerd, die dezelfde sfeer uitademt. De confituren werden door gastvrouw Estelle met liefde bereid, terwijl de yo-ghurt van de plaatselijke boer komt – het fruitsap helaas uit de fles.

’s Zomers kunnen de gasten ontbijten op het groene terras, waar enkele tafeltjes met stoelen uitnodigen tot een rustig begin van de dag.

Le Manoir de Rochefort telt vier kamers die aan 85 euro worden verhuurd, inclusief ontbijt.

Le manoir de Rochefort, F-60350 Berneuil-sur-Aisne, Frankrijk

tel 0033 3 44 85 81 78 www.domainederochefort.fr

TIP

Het kasteel van Pierrefonds, het

grootste middel-eeuwse kasteel van Frankrijk.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content