Jan Lantsoght zette eerder enkele bloeiende cafés op. Nu waagt hij zich aan gastenkamers.

:: Ter Polders, Damse Vaart Noord 3-4, 8340 Oostkerke, 050 61 09 52, fax 050 34 90 96, www.terpolders.be, info@terpolders.be

De plek is idyllisch, het huis een eeuw oud, de bediening is pittig en Jan Lantsoght een fenomeen. De 44-jarige architectenzoon, die twintig jaar geleden in de Brugse binnenstad het failliete café De Vuurmolen overnam en in geen tijd tot een succes maakte, heeft zijn caféjaren afgezworen. Tussen Oostkerke en Damme, in een landschap dat zijn gelijke niet heeft in Vlaanderen, nam hij enkele maanden geleden een restaurant over en gaf dat in tien weken tijd een geheel nieuw gezicht. De aluminiumramen werden door houten vervangen, het parket kreeg een verjongingskuur, een paar fraaie likken verf en een nieuwe inrichting deden de rest. Maar daarmee hield het niet op : Ter Polders telt nu ook zes gastenkamers, en daarmee is Jan Lantsoght aan een nieuwe uitdaging toe.

In het restaurant overheerst een luchtige indruk, gekoppeld aan een Flamant-sfeer met open haard (op gas), frivole luchters en een bijzonder prettige ambiance. Het is zondagavond en de zaak zit vol met kustgangers op de terugweg naar het binnenland. Boven het restaurant werden drie kamers uitgebouwd, in het aanpalende gedeelte nog eens drie. Ze zijn verschillend van grootte, sober aangekleed, zonder franje, maar voorzien van alle comfort. Zelf kiezen we voor kamer nummer 1, die aan drie zijden ramen bezit : aan de voorzijde kijken ze uit op het Napoleonkanaal (waar helaas tot eind juni nog werken bezig zijn aan de kleine brug), opzij wordt de gast getrakteerd op de polders met grazende koeien en de overhellende, dubbele bomenrij, en achteraan (en ook in de grote badkamer met bad en douche) lopen de groene weiden uit tot aan de platte toren van het kerkje van het verstilde Oostkerke. De muren van de kamer zijn donkerbruin, het plafond wit, het dubbele bed is stevig en van uitstekende kwaliteit, ’s nachts sijpelt er geen druppeltje lawaai door. Het is wel de duurste kamer.

Maar onder de helling van het dak liepen we ook even naar de goedkoopste kamer, en die komt meer dan behoorlijk voor de dag, zij het veel kleiner, en met één klein raam, met uitzicht op de kerk-toren.

’s Morgens wacht in het restaurant een ontbijtbuffet met vers fruitsap, kaas en charcuterie, broodjes en croissants. Wie daar zin in heeft, kan zelf een eitje koken in het klaarstaande kookwater. Na het ontbijt kan volop worden gewandeld in de streek, huurfietsen worden ter plaatse afgeleverd en paardenliefhebbers kunnen er hun dieren stallen.

Ter Polders telt zes kamers die tegen 75, 85, 95 en 120 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content