Kristof en Stefan Boxy nodigen uit en bereiden een feesttafel vol vegetarische gerechten.

De tweelingbroers Kristof en Stefan Boxy zijn al lang bezig met groenten. In de periode dat zij hun restaurant hadden in Kortrijk en ook daarna, wanneer zij als tafelhouders kookten voor kunstverzamelaars en ander chic volk kregen groenten vaak de hoofdrol toebedeeld. Voor het privéfeestje ontvangen Kristof en Stefan in hun Kitchen Pavilion, dat door Maarten Van Severen werd ontworpen.

Het moderne gebouw werd neergeplant in de boomgaard, achter het romantische woonhuis met omliggende waterpartij van Stefan en echtgenote Carine. Tussen het oude woonhuis, dat werd gebouwd door de luministische kunstschilder Jenny Montigny, en het futuristisch ogende Kitchen Pavilion, is precies een eeuw verschil. Het Kitchen Pavilion is ingedeeld in twee delen : aan de ene kant is het keukenlab, aan de andere kant het woongedeelte met de verzameling kunst uit de eenentwintigste eeuw. Op de houten blokjes zaten de modellen van Le Corbusier, het bureau is van Jules Wabbes, het krukje werd ontworpen door Paul Hankar, de muurschildering is van Matthieu Ronse. Hoe meer men weet, hoe voorzichtiger men rondloopt.

De genodigden verschijnen een voor een. Manon, die vastgoedhandel studeert en een fervente vegetariër is, komt als de eerste. Daarna is het aan Carine, die kleren van het Zweedse merk Odd Molly verdeelt, antiquair en inrichter Frank Ver Elst, Stephanie die criminologie studeert, Colette die haar laatste jaar seksuologie doet, binnenhuisarchitect Frederic Hooft en zoon Auguste Boxy, die in replicadesign doet, handtassen en ballerina’s. Frank schiet een handje toe in de keuken en maakt met de Thermomix soep van wortel en appel. Manon en Auguste maken sushi onder het wakende oog van Colette en Westly Bay, die al jaren de trouwe medewerker is van Stefan.

Als aperitief is er een glaasje grand cuvée champagne van George Lacombe. Als hapjes zijn er spiesjes met gekonfijte raapjes gerold in sesam en drie soepen, die in reageerbuizen in kleine hoeveelheden als een shotje worden gepresenteerd. De genodigden zijn jong en uitgelaten : bij de Boxybrothers eten, dat gebeurt immers niet elke dag ! Stefan heeft de leiding in de keuken en besloot voor het feest een tafel vol vegetarische feestgerechten te presenteren. Koken doet hij uit de losse hand, want het ligt niet in de aard van de drukke broertjes om alles op voorhand in detail te regelen. Wanneer de tweelingbroers met elkaar communiceren dan gebeurt dit razend snel. Vaak hebben zij aan één woord genoeg om elkaar te begrijpen. Vanuit hun opwinding zijn de broers creatief en lukt het altijd opnieuw om een topprestatie neer te zetten.

Het bestek dat op tafel komt is van Georg Jensen. Het werd na de opening van het graf van Toetanchamon ontworpen. Moeder spaarde het al en haar zoons hebben het bestek aangevuld. Daarbij werd gekozen voor bestek met stempels van voor de Tweede Wereldoorlog, want dat zijn de beste uit de reeks. De borden zijn van fijn, lichtbruin aardewerk, de wijnglazen van Val Saint-Lambert, de gekleurde waterglazen werden ontworpen voor Hermès en gemaakt door de Saint-Louis glasblazerij. De hortensia’s zijn uit de tuin en komen op tafel met een dood bonsai boompje, dat door Kristof werd bestoken met gebakken druivenbladen. Het geheel wordt stemmig verlicht door een luster van Verner Panton en door kaarsenkandelaars. Er komt een bloempot met radijsjes en kruidencrème uit de keuken, een schaal met carpaccio van knolselder, compote van artisjok, tomaat en courgette, chips van gedroogde peer met dip van topinamboer : een voor een komen de gerechten op de feesttafel. Junk, de zestien weken oude dobermann van Auguste, gaat naar de bijkeuken, want het wordt te druk voor de puppy. Als laatste warme bereiding is er een ovenschotel van oude tomatenrassen. Kristof trekt de kurk van een fles Héritage Chasse-Spleen, Haut Médoc 2007. Het tafelfeest is geopend. De gasten nemen plaats, er wordt vrijuit gebabbeld en gesnoept van de verschillende bereidingen. Veel van de gerechten kunnen met de vingers worden gegeten.

info@boxys.be, kleding Odd Molly, make-up en haar Steven Raes

Nog meer vegetarische recepten vindt u op onze site www.knackweekend.be/culinair.

DOOR PIETER VAN DOVEREN . FOTO’S KRIS VLEGELS

De tweelingbroers hebben meestal aan één woord genoeg om elkaar te begrijpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content