Hier te lande zijn er heel wat foodies en amateurkoks. De kookclubs van Weekend Knack zijn een succes en ook onze oproep om mee te doen aan de jaarlijkse Hobbykokwedstrijd valt niet in dovemansoren. We ontvingen een driehonderd recepten en ons culinaire team had de handen vol om er de tien meest belovende uit te zoeken. Er zijn nu eenmaal maar tien finaleplaatsen op de Hobbykokwedstrijd, die al enkele jaren plaatsvindt op de kookbeurs Kokerello in Flanders Expo (zie “Sprot aan de top”, pagina 72).

Zo’n finale is best wel spannend. In de eerste plaats voor de kandidaten, want koken onder tijdsdruk en dan nog voor een publiek – dikwijls ook met camera’s in de buurt – is geen eenvoudige opdracht. Maar doordat de finalisten vanaf dit jaar een assistent mogen meebrengen, is de stress beter verdeeld. Gepassioneerde hobbykok Bruno Couwenberg won overtuigend, hoewel de concurrentie zeer sterk bleek en de wedstrijd dus ook voor de jury een moeilijke klus was.

Samen met de interesse in koken, groeide de afgelopen tijd de interesse in de culinaire berichtgeving. Wanneer de restaurantgids Michelin uitkomt bijvoorbeeld, is dat meteen aanleiding voor veel persaandacht, er verschijnen lijstjes met de gewonnen en de verloren sterren, en beschouwende artikelen over de richting die Michelin uitgaat. Mag ik ons hierbij even op de borst kloppen ? Alle restaurants die voor het eerst een ster haalden, waren de afgelopen maanden in de rubriek Tafelen verschenen, met een goede score.

Rond deze tijd pakken Weekend Knack, Focus en Knack traditiegetrouw uit met de ‘Mensen van het Jaar’. We gaan daarbij op zoek naar mensen die zich dit jaar onderscheiden hebben in de domeinen waarover we berichten. In het geval van Weekend Knack zijn dat maatschappelijke thema’s en lifestyle.

Met de keuze van de laureaten heeft Weekend Knack steeds een duidelijk statement gemaakt : van de geëngageerde gynaecologe Marleen Temmerman, tot de vredesactiviste Jennie Vanlerberghe en vorig jaar dan de eigenzinnige modeontwerper Raf Simons.

Ook dit keer hadden we geen lange vergaderingen nodig om uit te maken wie we in de kijker wilden zetten als persoonlijkheid van het jaar. Met de redactie waren we er snel uit dat het Suzanne Van Well, die we allemaal kennen als de oma van Luna, moest worden. Op de begrafenis vorig jaar van haar kleindochtertje had mevrouw Van Well grote indruk gemaakt met haar ontroerende toespraak die het grote verdriet van haar familie oversteeg en maatschappelijke impact kreeg. Zo sprak ze over “een ideologie die dit soort gruwel mogelijk maakt”, maar ook over “heel veel liefde die nodig is om het evenwicht te herstellen.”

Tijdens het proces van Luna’s moordenaar Hans Van Themsche leerden we haar kennen als de wijze vrouw die wanneer de moeder van Van Themsche haar medeleven komt betuigen, haar sterkte toewenst.

Linda Asselbergs interviewde onze Vrouw van het Jaar : “Niet haten kost me geen enkele moeite” (pagina 26).

TESSA VERMEIREN BLIJFT BLOGGEN !

Op www.weekend.be

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content