Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

De ontwerpwedstrijd voor lichtobjecten die door het Brugse I.B. Lichtateljee en Weekend Knack was opgezet, werd een succes voor het Genkse HIVC.

Pierre Darge / Foto’s Kristien Buyse

Wie denkt dat studenten van scholen voor vormgeving zich massaal op een ontwerpwedstrijd zouden storten, zit niet helemaal goed : het Kortrijkse Provincieel Instituut, afdeling Industrieel Ontwerpen en het Hoger Instituut voor Visuele Communicatie uit Genk reageerden enthousiast, maar het Antwerpse Henry van de Velde-instituut ging niet in op de uitdaging om een bedleeslamp voor muurmontage, een hanglamp voor excentrisch elektriciteitspunt of de combinatie uplighter-bedleeslamp te ontwerpen.

Al tijdens de eerste beoordeling viel de sterke inzending van de Genkse deelnemers op, en uiteindelijk is gebleken dat de drie laureaten student zijn aan het HIVC. Tijdens een gezellig onderonsje op Interieur Kortrijk deelden Tessa Vermeiren, directeur van dit blad, en Ignace Berten, bezieler van het Lichtateljee, de prijzen uit. De voltallige jury was erbij, inclusief Corrado Gattoni, afgevaardigde van Nemo/Gruppo Cassina, die speciaal uit Italië was afgereisd.

Linde Hermans uit Helchteren, die de lichtvoetige en zwierige Libelle hanglamp ontwierp, mag in Barcelona stage lopen bij Jorge Pensi, die eerder dit jaar al aan bod kwam in Weekend Knack. Tilly Ickx tekent voor de tweearmige Twin, en gaat schoollopen bij de Industrial Design Consultancy Group van Frans van Nieuwenborg in het Nederlandse Leiden. Ze kon op de prijsuitreiking al meteen afspraken maken met haar sponsor. Wim Celis, die met de zeer sobere Flatliner naar een prijs dong, gaat de theorie aan de praktijk toetsen bij CASAS Oficinas y Fabrica van Umberto Ferrari in Barcelona.

De jury van deze ontwerpwedstrijd bestond uit Corrado Gattoni, afgevaardigde beheerder van Nemo, André Vossen, afgevaardigde beheerder van Quattro NV, Paul Ameloot, afgevaardigde beheerder van Delta Light NV, interieurarchitect Philippe Simoen, ontwerper Frans van Nieuwenborgh, Ignace Berten, zaakvoerder van het I.B. Lichtateljee en Pierre Darge, redacteur Weekend Knack.

De lichtobjecten die de finale haalden op de stand van Weekend Knack op Interieur.

Wijsheid en toekomst : juryleden en winnaars samen op één foto.

Corrado Gattoni tijdens zijn uiteenzetting.

Partner Content