Dat een mooi interieur een magische uitstraling heeft, ligt voor de hand. Het illustere duo René en Barbara Stoeltie weet er alles van. Ze publiceren fascinerende interieurs in de beste magazines (The World of Interiors, Vogue, Elle, AD, Maison Française) en maken schitterende interieurboeken bij gerenommeerde uitgevers. Nu stellen ze in hun galerie in Brussel hun nieuwste titel voor : La magie de Londres. Ze konden daarvoor vanzelfsprekend putten uit hun rijkgevulde adressenboekje. “Mocht ik nu naar iemand bellen in Londen, dan worden we vanavond nog op verschillende plaatsen uitgenodigd”, legt Barbara glimlachend uit.

De Stoelties woonden al in Praag, Berlijn, Amsterdam, Athene, Parijs en Londen. Dankzij hun wereldwijde netwerk en hun referenties gaan vele deuren open. “Ook omdat we altijd de privacy van onze contacten hebben gerespecteerd”, zegt fotograaf René. Sinds een jaar woont het tweetal echter in Brussel, waar ze in de Miniemenstraat de Gemini Art Gallery runnen, met een ongewone mix van oudheden, kunst en design. “Een galerie op de Zavel was een oude droom van ons”, vertelt Barbara. “Bovendien is Brussel ook zo internationaal geworden. Weet je dat Parisiens hier tegenwoordig zelfs naartoe komen om te lunchen ?”

Toch woonden de Stoelties overal graag en raakten ze ook telkens binnen in de spannendste interieurs. In Londen was dat onder meer bij de excentrieke antiquair Christopher Gibbs, een vriend van Mick Jagger en Keith Richards. ’s Mans interieur was eerder al te zien in een scène uit Blow-Up, de door de Britse fotograaf David Bailey geïnspireerde en in Cannes met de Grand Prix bekroonde schandaalfilm van de Italiaanse regisseur Michael- angelo Antonioni uit 1966.

Daarnaast leidt La magie de Londres je ook binnen bij galeriehouder David Gill, schrijver Simon Blow, barokkunstenaar Roy Alderson, kunstschilder Duggie Fields, de neoklassieke architect Quinlan Terry, en in de pittoreske woonboot van stylist Emma Freemantle. Stuk voor stuk magische woningen. Bovendien sluit de boekvoorstelling perfect aan op de opendeurdagen van antiekhandelaarsvereniging Brussels Art Square op de Zavel later deze maand, waarbij vijftig galeries hun deuren openen. Groot-Brittannië krijgt er dit jaar een ereplaats. Voor de gelegenheid geven vijftien Londense topgaleries present.

La magie de Londres (39,95 euro) wordt uitgegeven door Mercatorfonds. Info : www.reneandbarbarastoeltie.com, www.thegeminiartgallery.com. De opendeurdagen van Brussels Art Square vinden plaats op 26 en 27 september. Info : www.brusselsartsquare.com.

PIET SWIMBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content